Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kouluarki alkaa maan itäpuoliskolla viileässä säässä – viikonlopuksi lämpenee jälleen laajemmin?
  Uutiset |

  Kouluarki alkaa maan itäpuoliskolla viileässä säässä – viikonlopuksi lämpenee jälleen laajemmin?

  Lehmiä viileänä aamuna.
  Lehmät voivat vielä jatkaa kesälaitumista nauttimista, mutta koululaisten on tullut monin paikoin aika palata takaisin pulpettiin kuluvan viikon aikana. Kuva: Sirpa Jyske, Kotala, Virrat, 10.8.2020

  Viikonlopun lämpö vaihtuu alkuviikolla hieman viileämpään säähän etenkin maan itäpuoliskolla, mutta lämpö saattaa pian jo tehdä paluuta.

  Monin paikoin viimeiseen viikonloppuun ennen koulujen käynnistymistä mahtui lämmintä säätä. Pohjoisenpuoleinen virtaus voimistui kuitenkin jo viikonvaihteessa ja alkoi työntää Lappiin asti levinnyttä helteistä ilmamassaa Suomen yltä.

  Alkuviikolla tuuli jatkuu pohjoisenpuoleisena, maan koillispuolelle saapuu kylmempää ilmamassaa ja sää on lähipäivinä viilpoista maan itäosassa sekä laajalti pohjoisessa. Maan läsiosassakin. Viikon puoliväliä kohti pohjoistuuli jo heikkenee. Loppuviikolla on jälleen mahdollisuutta laajalti lämpimämpään säähän.

  Tiistain 11.8.2020 sääennuste.
  Tiistaina on monin paikoin poutaista. Kuva: Foreca

  Tiistai on laajalti poutainen, mutta itärajalla on liikkeellä muutama sadekuuro. Aamu alkaa aurinkoisena maan länsiosasta Pohjois-Pohjanmaalle, Lapin ja maan itäosan suunnalla on liikkeellä paikoin runsasta pilvisyyttä. Päivän mittaan pilvisyys muuttuu runsaaksi laajalti koko maassa, kunnes iltapäivällä maan länsipuoliskolla sää jälleen aurinkoistuu ja pilvisin sää painottuu maan itäosasta Lapin itäosaan ulottuvalle alueelle.

  Päivälämpötila on pohjoisessa 12–17 asteessa ja idässä 16 asteen vaiheilla. Lännessä ja etelässä lämpötila vaihtelee laajalti 17 ja 22 asteen välillä, lämpimintä lounaassa.

  Keskiviikon 12.8.2020 sääennuste.
  Keskiviikona sadetta leviää ensin länteen ja siitä edemmäs etelään. Kuva: Foreca

  Keskiviikkona pilvisyys vaihtelee, mutta voi päivällä olla ajoittain runsaspilvistä. Länteen leviää iltapäivällä sadealue luoteesta, pohjoisessakin voi sataa paikoin päivän aikana, etenkin lännessä voi hieman myös jyrähdellä. Idässä yksittäiset sadekuurot ovat mahdollisia.  

  Lännessä lämpötila kohoaa sateen edellä 18–22 asteeseen, aivan lounaassa 23 asteen vaiheille. Idässä ja pohjoisessa lämpötila nousee 14–19 asteeseen, Utsjoen suunnalla päivälämpötila voi jäädä lähemmäs 10 astetta.

  Lue myös: Perseidien tähdenlentoja nähdään pian, näillä ohjeilla nappaat upean kuvan!

  Torstain 13.8.2020 sääennuste.
  Torstaina voi syntyä jokunen sadekuuro, mutta monin paikoin on jälleen poutaista. Kuva: Foreca

  Torstaiyönä sadealue liikkuu maan länsiosasta maan eteläosan poikki kohti kaakkoa.

  Torstaina sää on yhä epävakaista ja pilvisyys vaihtelee päivän mittaan, poutaisinta on maan keskivaiheilla. Päivälämpötila nousee etelässä ja maan keskivaiheilla laajalti 20 asteen vaiheille. Maan koillispuolella liikkuu kuitenkin vielä viileää ilmamassaa ja Pohjois-Karjalasta Lappiin päivälämpötila jää enimmäkseen 14 ja 19 asteen välille.

  Höyrylaiva saapumassa Muroleen kanavalle.
  Myös seuraava viikonloppu vaikuttaisi tuovan lämpimämpää säätä tullessaan, mutta ensin tarjolla on hieman viileämpää arkisäätä. Kuva: Ari Branthin, Ruovesi, 7.8.2020

  Tarjolla toinen lämmin elokuinen viikonloppu

  Vaikka pohjoisvirtaus puhalsi lämpimimmän ilman Suomen yltä, se ei kauaksi kaikonnut ja jäi kulmille odottelemaan. 

  Lämmintä ilmamassaa pysyttelee alkuviikon aikana Ruotsin ja Norjan eteläosan yllä. Loppuviikolla lämmintä ilmaa on virtaamassa jälleen Suomeakin kohti ja maan koillispuolelta kutkutteleva kylmä ilmamassa on väistymässä kauemmas.

  Sää pääsee siis tämän hetken ennusteiden valossa vähitellen lämpenemään viikon puolivälin jälkeen – viikonloppuna mahdollisesti helteiseksikin. Sateita on myös liikkeellä, joiden yhteydessä ukkosta voi päästä kehittymään.

  Jenna Salminen

  Päivitetty 10.8. klo 14.50

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.