Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Yhä kuumempaa tulossa loppuviikolla: Kärvennys purkautuu ukkosiin – trooppiset yöt ja ”järvihelle” iskivät
  Uutiset |

  Yhä kuumempaa tulossa loppuviikolla: Kärvennys purkautuu ukkosiin – trooppiset yöt ja ”järvihelle” iskivät

  Veneilijöitä liikkeellä kauniissa kesäsäässä.
  Myös vedet ovat lämmenneet helleaallossa. Kuva: Niklas Hirvelä, Uusikaarlepyy, 26.6.2022

  Kuuman ilman aalto jatkuu Suomessa viikonloppuun asti, paikoin liikkeellä on sade- ja ukkoskuuroja. Lämpötilat voivat kivuta loppuviikon mittaan jopa 33–34 asteeseen. Järvissä on jo paikoin mitattu yli 25 asteen pintavesien lukemia. Tämän hetken ennusteen mukaan kovin paahde purkautuu laajoihin ukkosiin sunnuntaina. Ensi viikon sää näyttääkin tätä viikkoa viileämmältä. Myös sateet ovat yleistymässä ensi viikolla.

  Kesäkuu päättyy ja heinäkuu alkaa tällä kertaa kuumassa säässä. Viikonlopun aikana ja ensi viikolla on kuitenkin jo näkyvissä muutosta.

  – Korkeapaine vaikuttaa nyt Suomeen idän puolelta, mutta se antaa vähitellen periksi loppuviikolla. Suomeen on saapumassa sateita runsaammallakin kädellä. Matalapainetoiminta on jatkossa vilkastumassa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lähipäivinä kuumaa, aurinkoa sekä sade- ja ukkoskuuroja

  Keskiviikkona lämpimintä kello 17.20 mennessä on ollut Utsjoen Kevon havaintoasemalla, 32,5 astetta. Tiistaina Porissa mitattiin kesän tähän asti korkein lämpötila, 32,9 astetta.

  Kesäkuun aurinkoa Karigasniemellä Utsjoella.
  Myös Lapissa on mitattu paikoin yli 30 asteen lämpötiloja tässä helleaallossa. Kuva: Tarja Kouvo, Karigasniemi, Utsjoki, 28.6.2022

  Keskiviikkona ukkosia on ollut etenkin etelässä, lounaassa ja lännessä.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Sama kaava jatkuu lähipäivinä: sää on monin paikoin kuumaa, paikoin tulee sade- ja ukkoskuuroja.

  – Vaikka sade- ja ukkoskuurojen mahdollisuutta on etenkin lännessä ja pohjoisessa, myös aurinkoa on rutkasti vielä tällä viikolla tarjolla, etenkin idässä useana päivänä selkeältä taivaalta. Torstaina lämpötilat ovat laajalti 30 asteen ympäristössä, ylimmillään mahdollisesti paikoin 32–33 asteessa. Pohjoisessa Lapissa on hieman viileämpää, enimmäkseen 20–25 astetta, Jenna Salminen ennustaa.

  Ennuste torstai-iltapäivälle 30.6.2022.
  Ennuste torstai-iltapäivälle 30.6.2022.

  Torstaina sade- ja ukkoskuuroja tulee paikoin Lapissa.

  Perjantaina korkeimmat lämpötilat voivat nousta vielä torstainkin lukemista.

  – Lämpötilat ovat laajalti 29 asteesta 34 asteeseen, paikoin vähän viileämmissä lukemissa rannikoilla ja pohjoisessa Lapissa.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 1.7.2022.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 1.7.2022.

  Perjantaina sää on monin paikoin poutaista. Joitain sade- ja ukkoskuuroja tulee kuitenkin paikoitellen eri puolilla maata, tämän hetken ennusteen mukaan eniten pohjoisessa ja lännessä.

  Lämpöjakso huipentuu viikonloppuna – ukkonen jyrisee laajalti

  Lauantainakin kuumimmat lämpötilat ovat 29–34 asteessa.

  – Suuressa osassa maata ollaan tukalan kuumissa lukemissa, sadekuurojen osuessa kohdalle on hetken alempia lämpötiloja. Lauantaina ukkosherkkä vyöhyke on läntisessä ja pohjoisessa Suomessa, Jenna Salminen sanoo.

  Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

  Artikkeli jatkuu

  Ennuste lauantai-iltapäivälle 2.7.2022.
  Ennuste lauantai-iltapäivälle 2.7.2022.

  Sunnuntaina ilmassa on jo isompaa muutosta. Tulossa on reippaampia ukkosia ja sateita, myös tuuli voimistuu.

  – Tämän hetken ennusteen mukaan kylmä rintama olisi pyyhkäisemässä Suomen yli sunnuntaina lännestä itään. Ukkosta on odotettavissa monin paikoin. Rintaman edellä on kuitenkin kuumaa, paikallisesti edelleen 30 asteen lukemia, mahdollisesti kuuminta olisi idästä Itä-Lappiin. Rintaman jälkipuolella saapuva ilma on hivenen viileämpää, mutta ei järin kylmää, joten hellelukemia mitataan vähintään osassa maata rintaman jälkeenkin, Jenna Salminen toteaa.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Ensi viikolla viileämpää, sateet yleistymässä

  Sään ennustettavuus heikkenee sunnuntain jälkeen. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin siltä, että Suomea kohti alkaa saapua enemmän sateita.

  – Kuuma ilma on vähitellen korvautumassa hieman maltillisemmalla kesäilmalla. Ensi viikon alussa voidaan yltää paikoin hellelukemiin, mutta tämän hetken ennusteen mukaan sää on viilenemään päin ensi viikon mittaan. Katsotaan, mennäänkö siihen tilanteeseen, että nippa nappa osassa maata noustaan hieman 20 asteen yläpuolelle ja muualla maassa jäädään 15–20 asteen tienoille tai alle, Jenna Salminen sanoo.

  Lue myös: Sääkartat hehkuvat hetken punaisina, muutos heinäkuun edetessä – katso tuore kuukausiennuste

  Yöt paikoin trooppisia – järvissä jopa yli 25 asteen lukemia

  Trooppisia öitä on mitattu sunnuntain vastaisesta yöstä lähtien paikoin rannikoilla ja lämpimillä järvialueilla. Trooppisen yön aikana lämpötila ei laske alle 20 asteeseen.

  Esimerkiksi tiistain vastaisena yönä Porvoon Kalbådagrundin havaintoasemalla yön alin lämpötila oli 22,7 astetta ja keskiviikon vastaisena yönä Kustavin Isokarin havaintoasemalla 21,0 astetta.

  – Torstain vastaisena yönä myös pohjoisessa saattaa olla paikoin trooppinen yö. Lauantain vastaisena yönä lämpötila voi olla yleisesti Suomessa 20 asteen tienoilla, Jenna Salminen ennustaa.

  Helle on lämmittänyt myös pintavesiä. Sisävesillä on mitattu paikoin jo 25–26 asteen lukemia maan etelä- ja keskiosassa. Pohjoisessa pintavesien lämpötilat ovat enimmäkseen 12–21 asteessa.

  Sisävesien pintavedet ovat Suomen ympäristökeskuksen mukaan laajalti 1–8 astetta ajankohdan keskimääräisiä lämpötiloja korkeampia.

  Järvien pintavesien havainnot tehdään aamu kahdeksalta. Kesäkuun 2022 lopussa osassa järvissä on mitattu jopa hellelukemia. 
  Kesäkuun lopussa sisävesillä on mitattu paikoin jopa yli 25 asteen lukemia.

  Viikkojen vaihteessa ja ensi viikolla sään viiletessä, tuulten ajoittain voimistuessa ja sateiden yleistyessä pintavedet voivat jälleen viiletä.

  Katso pintavesien lämpötilat Forecan sivuilta!

  – Sunnuntaina kylmän rintaman mukana ja ensi viikon matalapaineiden vaikutuksesta tuulet voimistuvat, joten järvissä on odotettavissa sekoittumista. Pintavesien lämpötiloihin voi siis tulla notkahdus. Lisäksi sään viiletessä pintavedet eivät ainakaan niin tehokkaasti lämpene enempää, Jenna Salminen toteaa.

  Lue seuraavaksi: Kesälomien ja alkusyksyn pitkä sääennuste on nyt julki: Tältä näyttää tilanne Suomessa – katso heinä–syyskuun ennuste!

  Karita Kontula-Sokka
  toimittaja

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Päivitetty 29.6.2022 klo 18.37

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat