Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna lumisateet vähissä, osassa maata 10–20 pakkasastetta…
Uutiset |

Viikonloppuna lumisateet vähissä, osassa maata 10–20 pakkasastetta – katso myös ensi viikon ennuste

Selkeällä ja tyynellä säällä pakkanen voi auringon laskiessa kiristyä rajusti.
Aurinko näyttäytyy paikoin viikonloppuna. Kuva: Pertti Karjalainen, Paltamo, 4.1.2023

Runsaat sateet ovat nyt hetkeksi ohi. Viikonloppua vietetään laajalti poutaisessa pakkassäässä, myös aurinkoa nähdään paikoin. Ensi viikon sää on vaihtelevaa ja melko tuulista.

Suomeen leviää hetkeksi korkeapaine, ensin maan eteläosaan ja viikonloppuna laajemmallekin maahan.

– Lämpötila laskee nyt hetkeksi aikaa pakkasen puolelle lähes koko maassa, rannikoilla ja lounaan saaristossa voi kuitenkin olla välillä vähän suojasäätä. Samalla sää muuttuu kuivemmaksi. Näillä näkymin seuraava laajempi sadealue on saapumassa vasta ensi viikon tiistaina. Ensi viikon merkittävin lauhtuminen on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa keskiviikon tienoilla, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Ajoittain viikonlopun ja ensi viikon mittaan varsinkin maan etelä- ja keskiosassa voi paikoin muodostua sumua tai utua.

Näyttää siltä, että ensi viikosta on tulossa melko tuulinen.

– Etelälounainen tuuli voimistuu hissukseen Pohjois-Suomessa ja Pohjanmaalla, ensi viikon alussa laajemmin maan etelä- ja keskiosassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tulvavaroituksia on 20. tammikuuta annettu edelleen perjantaille ja lauantaille 20.–21. tammikuuta maan etelä-, lounais- ja länsiosaan sekä sunnuntaista tiistaille 22.–24. tammikuuta Uudellemaalle ja paikoin länteen. Vesi.fi-sivuston mukaan Etelä-, Lounais- ja Länsi-Suomen jokien vedenpinnat ovat kuitenkin jo pääsääntöisesti kääntyneet laskuun harvinaisen korkeista talvitulvalukemista.

Viikonloppuna osassa maata nähdään aurinkoa, Lapissa paikoin 10–20 astetta pakkasta

Viikonloppuna 21.–22. tammikuuta sää on laajalti poutaista.

– Heikot lumisateet jäävät paikallisiksi ja painottuvat Pohjois-Suomeen. Pilvipeite rakoilee siellä täällä. Lauantaina länsirannikolla ja monin paikoin Lapissa on selkeää tai puolipilvistä, mutta pilvisyys lisääntyy jälleen illalla, Anna Latvala kertoo.

Ennuste 21.–22.1.2023.
Ennuste 21.–22.1.2023.

Lauantain vastaisesta yöstä sunnuntain vastaiseen yöhön lämpötila on laajalti 0–10 pakkasasteessa. Lapissa pakkanen vaihtelee pilvisten alueiden 5–15 asteesta selkeiden alueiden 10–20 asteeseen.

Refraktio eli valon taittuminen ilmakehässä saa lähellä horisonttia olevan auringon muodon vääristymään.
Kylmimpiä lämpötiloja ennakoidaan viikonlopuksi Lappiin. Kuva: Markku Kuisma, Saariselkä, 15.1.2023

– Sunnuntaina tuulen voimistuminen pohjoisessa tasoittaa lämpötilaeroja. Pakkasta on lähes koko maassa 4–10 astetta. Rannikoilla pakkanen on heikompaa, Anna Latvala sanoo.

Ensi viikolla vaihtelevaa, sateita lumena ja vetenä

Tämän hetken ennusteen mukaan maanantain sää ei eroa juurikaan viikonlopun säästä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Lämpötila pysyttelee maanantaina 0–10 pakkasasteessa. Tiistain vastaisesta yöstä alkaen kapea sadealue kulkee Suomen yli luoteesta kaakkoon. Sateet tulevat vielä enimmäkseen lumena, Anna Latvala ennustaa.

Ennuste 23.–25.1.2023.
Ennuste 23.–25.1.2023.

Perjantaina 20. tammikuuta tehdyn ennusteen mukaan matalapaineen keskus kulkee ensi viikon keskiviikkona Pohjois-Norjan ja pohjoisimman Suomen yli itään.

– Sen yhteydessä sää lauhtuu laajalti nollan asteen yläpuolelle. Suomeen leviää sekä vesi- että lumisadetta. Tarkemmat lämpötilat ja vesisateen sijainti tarkentuvat kuitenkin vasta myöhemmin. Ensi viikon loppupuolella lämpötila laskee näillä näkymin hetkeksi taas pakkaselle, Anna Latvala toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 20.1.2023 klo 18.37

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat