Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Toinen talvilomaviikko alkaa – tällaisessa säässä sitä vietetään 
Uutiset |

Toinen talvilomaviikko alkaa – tällaisessa säässä sitä vietetään 

Lauha sää on heikentänyt jäitä ja sulattanut lumia helmikuun lopulla.
Lauha sää on heikentänyt jäitä ja sulattanut lumia helmikuun lopulla. Kuva: Yrjö Hokkanen, Lohja, 25.2.2024

Suomi kuuluu tulevallakin viikolla idässä olevan voimakkaan korkeapaineen ja Atlantin laajan matalapaineen alueen väliin. Vallitseva tuulen suunta on pääosin eteläinen ja sää jatkuu koko maassa lauhana.

Toinen talvilomaviikko alkaa laajalti pilvisessä säässä. Heikko matalapaineen alue liikkuu maanantaina Suomen kaakkoispuolitse koilliseen, ja siihen liittyviä lumi-, räntä- ja vesisateita tulee paikoin etelässä ja idässä. Hetkittäin lumi- tai räntäkuurot voivat olla sakeita. Myös Lapissa tulee paikoin lumi- tai räntäsateita, mutta päivän edetessä pilvipeite alkaa rakoilla lännestä käsin. Lapin lisäksi pilvipeite rakoilee maan länsiosassa.

Lämpötila on suurimmassa osassa maata suojan puolella, Lapissa on monin paikoin heikkoa pakkasta. Maan pohjoispuoliskolla etelälounainen tuuli on puuskaista.

Tiistaiksi sää viilenee hieman. Yöllä lämpötila laskee nollaan tai hieman pakkasen puolelle koko maassa. Päivällä lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa nollan molemmin puolin, Lapissa on heikkoa pakkasta. Sää on suurelta osin poutainen ja pilvinen, mutta Lapissa ja maan keskivaiheilla pilvipeite voi aukkoilla. Tuuli heikkenee hieman maanantaista, mutta puhaltelee länsirannikolla ja Lapissa edelleen kohtalaisesti.

Sää jatkuu lauhana myös toisella talvilomaviikolla.
Sää jatkuu lauhana myös toisella talvilomaviikolla. Kuva: Foreca

Keskiviikkona sään yleiskuvassa ei tapahdu merkittäviä muutoksia. Enimmäkseen on pilvistä ja etelälounainen tuuli voimistuu jälleen, varsinkin maan keskivaiheilla ja pohjoisessa. Suomen kaakkoispuolelle on saapumassa etelästä matalapaine, jonka sadealueen ennuste on vielä epävarma. Suurin osa sateista menee sunnuntain ennusteiden valossa maan kaakkoispuolitse koilliseen, mutta pienetkin muutokset matalapaineen reitissä voivat tuoda sateita reilummin Suomen puolelle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Etelässä lämpötila on plussan puolella, joten mahdolliset sateet voivat tulla niin lumena, räntänä kuin vetenäkin. Lapissa vähäiset lumisateet ovat paikoin mahdollisia.

Torstain puolella sateita voi tulla eri olomuodoissa jo suuremmassa osassa maata, mutta tämä on vielä epävarmaa. Torstaina tuuli heikkenee ja sää jatkuu laajalti pilvisenä. Lämpötila on etelän +2 ja pohjoisen vähän yli 5 pakkasasteen välillä.

Loppuviikosta korkeapaine pyrkii paremmin Suomen ylle

Perjantaina korkeapaineen selänne voi ulottua kaakosta maan itäosaan. Sää on edelleen varsin lauhaa, ilmavirtauksen käydessä etelästä. Maan etelä- ja länsiosassa lämpötila on plussan puolella ja lännessä +4 asteen lukemat ovat mahdollisia. Idässä ja Lapissa on hieman pakkasta. Korkeapaineen vaikutuksesta pilvipeite voi rakoilla aiempaa enemmän. Pilvisillä alueilla heikot lumi- ja räntäsateet ovat mahdollisia.

Viikonlopun aikana lännestä lähestyy säärintama sateineen. Sunnuntain ennusteiden valossa sateita leviäisi lauantaiksi lähinnä Lappiin, muun maan ollessa poutainen ja vaihtelevan pilvinen. Sunnuntaina vähäisiä sateita voisi olla liikkeellä maan keskivaiheilla.

Viikon loppupuolella korkeapaine kurottaa Suomeen ja pilvipeite voi rakoilla laajemmin.
Viikon loppupuolella korkeapaine kurottaa Suomeen ja pilvipeite voi rakoilla laajemmin. Kuva: Foreca

Viikonloppuna suojasäät jatkuvat päivisin suuressa osassa maata, mutta öisin mennään yleisesti pakkaselle. Selkeillä alueilla etelässäkin voi olla pakkasta kymmenisen astetta.

Lunta on edelleen koko maassa

Sunnuntain havaintojen perusteella koko maasta löytyy lauhasta säästä huolimatta edelleen lunta. Paksuimmillaan hanki on Kainuussa paikoin yli metrin korkuinen, vähiten lunta löytyy puolestaan lounaasta, missä lunta on paikoitellen alle viisi senttimetriä.

Lumensyvyys 25.2.2024.
Lumensyvyys 25.2.2024. Kuva: Foreca

Joonas Koskela
meteorologi

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Päivitetty 26.2.2024 klo 10.18

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat