Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Näin kuluneen talven rajuin lumipyry, Valtteri, kurittaa Suomea: Katso ennuste hetki hetkeltä
  Uutiset |

  Näin kuluneen talven rajuin lumipyry, Valtteri, kurittaa Suomea: Katso ennuste hetki hetkeltä

  Lumi tuiskuaa tiellä.
  Valtteri-myrsky piinaa Suomea viikonlopun ajan ja muuttaa ajokelin maan etelä- ja keskiosassa erittäin, jopa vaarallisen huonoksi. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Tammikuu saa tänä vuonna dramaattisen päätöksen. Valtteriksi nimetty lumimyrsky sotkee liikenteen maan etelä- ja keskiosassa koko viikonlopun ajaksi, ja erityisesti Uudellamaalla olosuhteet voivat olla niin hankalat, että liikenteeseen lähtemistä kannattaa vältellä kaikin keinoin. Lunta pyryttää viikonlopun aikana paikoin yli 30 cm ja kinokset voivat tuulen vaikutuksesta kasvaa lähemmäs metrin mittoja. Myös tykkylumivahingot näyttävät todennäköisiltä.

  Lauantaina aamupäivän aikana lumipyry on jo levittäytynyt maan länsiosaan, ja sateen ennustetaan voimistuvan iltaa kohden mentäessä. Sakeimmillaan pyry on tuoreiden ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosassa lauantai-iltana ja sunnuntain vastaisena yönä. Tuuli on yltymässä myrskylukemiin Suomenlahdella ja pohjoisella Itämerellä.

  Pyry tosiaankin näyttää sakealta: sateen intensiteetti tulee olemaan yksi tämän talven voimakkaimmista. "Rankka" lumentulo jatkuu erityisesti maan eteläosassa lauantai-illasta alkaen paikoin jopa puolen vuorokauden ajan, joten lunta voi verrattain lyhyessä ajassa kertyä yli 20 senttimetriä.

  Lumiauroille on käyttöä kuluvan viikonlopun aikana.
  Lumiauroille on käyttöä kuluvan viikonlopun aikana. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 28.1.2022

  Liikenteeseen lähtemistä kannattaa vältellä kaikin keinoin maan eteläosassa lauantai-illasta alkaen, sillä tilanne näyttää erittäin vaaralliselta ja onnettomuusriski on selvästi koholla.

  Seuraa pyryn etenemistä Forecan sadetutkasta!

  Lauantaina iltapäivällä pyry yltää jo laajalti maan etelä- ja länsiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle. Lounaasta käsin sateet muuttuvat rännäksi, saaristossa jo vedeksi.
  Lauantaina iltapäivällä pyry yltää jo laajalti maan etelä- ja länsiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaalle. Lounaasta käsin sateet muuttuvat rännäksi, saaristossa jo vedeksi.

  Varsinais-Suomessa, Satakunnassa ja läntisellä Uudellamaalla lämpötila kohoaa iltaan mennessä nollan yläpuolelle, ja varsinkin lounaisrannikolla osa sateista tulee tässä vaiheessa vetenä. Lumikertymä jääkin maan lounaisosassa selvästi pienemmäksi kuin muualla maan eteläosassa.

  Lauantai-iltaan mennessä lumipyry on levittäytynyt jo maan itäosaankin. Lounaassa sateet ovat paikoitellen jo silkkaa vettä.
  Lauantai-iltaan mennessä lumipyry on levittäytynyt jo maan itäosaankin. Lounaassa sateet ovat paikoitellen jo silkkaa vettä.

  Pyry jatkuu sunnuntaina, mutta helpottaa illaksi

  Valtteri ei päästä Suomea helpolla, sillä lumisateet jatkuvat pitkälle sunnuntai-iltaan saakka. Voimakkaan tuulen vuoksi paikoin nähdään jopa yli puolen metrin lumikinostumia, jotka voivat aiheuttaa lisähaasteita liikenteessä sekä kevyen liikenteen väylillä.

  Sunnuntaiaamuun mennessä sakein pyry näyttäisi kulkevan maan kaakkoisosasta kohti Pohjanmaata yltävällä vyöhykkeellä. Lounaassa ja etelärannikolla sade voi hetkellisesti tauota ja lämpötila on vielä aavistuksen verran nollan yläpuolella. Keli näyttää erittäin loskaiselta varsinkin rannikon läheisyydessä.

  Sunnuntaina aamulla runsaimmat sateet ovat maan keskivaiheilla, etelä- ja lounaisrannikolla lämpötila on lähellä nollaa astetta ja keli voi olla loskainen.
  Sunnuntaina aamulla runsaimmat sateet ovat maan keskivaiheilla, etelä- ja lounaisrannikolla lämpötila on lähellä nollaa astetta ja ajokeli loskainen.

  Sunnuntai-iltapäivän aikana matalapaineen keskus liikkuu etelämmäs kohti Baltiaa ja samalla pohjoistuuli voimistuu läntisillä merialueilla, missä myrskyää yleisesti. Ahvenanmaan ympäristössä tuulen puuskat voivat olla yli 30 m/s, mikä lisää sähkökatkojen riskiä saaristossa.

  Mantereella puolestaan tykkylumi on voinut sunnuntai-iltapäivään mennessä aiheuttaa vahinkoa katkoen puita sähkölinjojen ja ajoväylien päälle. Lumentulon ennustetaan kuitenkin hitaasti hiipuvan sunnuntain aikana ja samalla lämpötila laskee pakkasen puolelle myös eteläisimmässä osassa maata.

  Lue myös: Tykkylumi on raskasta lunta, joka taivuttaa puita ja aiheuttaa sähkökatkoja

  Sunnuntaina iltapäivällä ilmamassa alkaa vähitellen kylmetä etelässäkin ja sateet muuttuvat lumisemmiksi. Ajokeli jatkuu erittäin huonona maan etelä- ja keskiosassa. Lunta on lauantaista lähtien kertynyt jo monin paikoin yli 20 cm.
  Sunnuntaina iltapäivällä ilmamassa alkaa vähitellen kylmetä etelässäkin ja sateet muuttuvat lumisemmiksi. Ajokeli jatkuu erittäin huonona maan etelä- ja keskiosassa.

  Sunnuntai-illan aikana hajanaiset lumisateet jatkuvat vielä maan etelä- ja keskiosassa, mutta ne heikkenevät asteittain. Maanantaiaamuun mennessä lumisateet ovat muuttuneet jo hyvin hajanaisiksi ja joukossa on enemmän poutaisia hetkiä.

  Ajokeli tulee todennäköisesti jatkumaan huonona pitkälle alkuviikkoon saakka, sillä Valtterin myllerryksen seurauksena kestää aikansa ennen kuin tiet saadaan putsattua lumesta. Pienemmillä sivuteillä kannattaa maan etelä- ja keskiosassa varautua siihen, että alkuviikkokin on vielä ajokelin kannalta hyvin haastava korkeiden kinosten ja mahdollisten tykkylumivaurioiden seurauksena.

  Sunnuntai-iltana lumisateet alkavat vähitellen heiketä ja sää kylmenee pohjoisesta alkaen. Päivän aikana on paikoin voinut syntyä tykkylumivahinkoja.
  Sunnuntai-iltana lumisateet alkavat vähitellen heiketä ja sää kylmenee pohjoisesta alkaen. Päivän aikana on paikoin voinut syntyä tykkylumivahinkoja.

  Pakkanen kiristyy alkuviikolla, etelärannikolla lumentulo jatkuu pisimpään

  Maanantain aikana lumisateet rauhoittuvat, kun matalapaine Suomen eteläpuolella täyttyy eli heikkenee. Hajanaista lumisadetta tulee kuitenkin vielä paikoin maan etelä- ja itäosassa, joten lumentulo on tässä vaiheessa jatkunut joillakin paikkakunnilla jo kolme vuorokautta putkeen.

  Alkuviikon aikana sää poutaantuu pohjoisesta alkaen ja pakkanen kiristyy. Lapissa pakkanen voi selkeillä alueilla kiristyä 20–30 asteeseen, maan keskivaiheillakin noin kymmeneen. Etelässä pakkanen pysyy kuitenkin heikkona.

  Lumentulo ei välttämättä lopu etelärannikolla vielä maanantaihin, sillä tiistain ennusteissa näkyy sakeiden lumikuurojen potentiaalia Uudellamaalla. Tilannetta seurataan vielä lähipäivinä.

  Lue seuraavaksi: Myrskyn jälkeen kylmenee: Katso helmikuun kuukausiennuste!

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 29.1.2022 klo 13.02

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat