Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Myräkkä iskee Suomeen, lunta ehkä jopa maan keskiosaan – katso ensi viikon tilanne ja syyskuun kuukausiennuste
  Uutiset |

  Myräkkä iskee Suomeen, lunta ehkä jopa maan keskiosaan – katso ensi viikon tilanne ja syyskuun kuukausiennuste

  Aila-myrsky mylläsi Näsijärvellä Tampereella.
  Tuuli voimistuu tulevan viikon alussa. Arkistokuva: Ari Branthin, Tampere, 17.9.2020

  Sää on lähiaikoina viilenemässä. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan syyskuun puolivälin tienoilla on ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmempää. Pohjoisessa ja mahdollisesti jopa maan keskiosassa asti voi vähitellen tulla räntä- ja lumisateita.

  Kesäiset yli 20 asteen lämpötilat ovat vielä vierailleet paikoin Suomessa syyskuun puolellakin. Sää on kuitenkin viilenemässä rajusti syyskuun edetessä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan 13. syyskuuta alkavan viikon keskilämpötila on Suomessa noin 2–3 astetta ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempi. Maan etelä- sekä keskiosassa sademäärät näyttävät keskimääräistä pienemmiltä.

  – Viikko ei ole kuitenkaan sään suhteen mitenkään tasainen. Viikko alkaa myräkällä, jonka jäljessä virtaus kääntyy puhaltamaan pohjoisesta. Se tarkoittaa, että Suomeen virtaa kylmää ilmaa Jäämereltä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Tämän hetken ennusteen mukaan maanantain myräkässä luoteistuuli voimistuu matalapaineen jälkipuolella puuskissa kovaksi maan etelä- ja keskiosassa sekä paikoin pohjoisessa. Myrskypuuskatkin ovat mahdollisia varsinkin länsirannikolla sekä suurten järvien alueella.

  Sää kylmenee ensi viikoksi niin, että osa sateista on jo lunta ja räntää.

  – Näillä näkymin jo maanantaina ja tiistaina osa sateista tulee pohjoisessa lumena tai räntänä. Lumisinta sade on Lapin luoteisosassa.

  Katso kuukausiennuste lämpötiloista!

  Vähitellen ensi viikon edetessä korkeapaine levittäytyy Suomeen. Samalla kylmä ilmamassa leviää yhä etelämmäs.

  Korkeapaineesta huolimatta loppuviikko ei ole täysin kuiva. Koleassa pohjoisvirtauksessa voi muodostua sadekuuroja ja aiempaan matalapaineeseen liittyviä paikallisia sateitakin saattaa tulla. 

  – Kylmässä ja kuivassa ilmassa kuurot voivat tulla lumena, vaikka lämpötila olisi vähän plussan puolella. On siis mahdollista, että lumisateita saadaan myös paikallisesti maan keskiosassa asti, varsinkin jos sateita tulee yöaikaankin, Anna Latvala sanoo.

  Lue myös: Sateen olomuodon määräytyminen: Miksi sataa lunta, vaikka lämpötila on selvästi plussan puolella?

  Päivälämpötilat laskevat 13. syyskuuta alkavalla viikolla niin, että maan etelä- ja lounaisosassa on viikon alussa 10–15 astetta, mutta mahdollisesti viikon loppupuolta kohti lämpötilat ovat enää 10 asteen vaiheilla. Maan keskiosassa lämpötilat ovat enimmäkseen hieman alle 10 asteessa ja pohjoisessa pääasiassa 4–10 astetta.

  Öisin selkeillä alueilla pikkupakkasta voi olla paikoin maan keskiosassa asti.

  Lue myös: Televisiosta tutut kasvot kertovat: Millaisissa säissä meteorologit viihtyvät – entä millaisia ovat inhokkisäät?

  Miltä näyttää syyskuun loppupuolisko?

  Kuukausiennusteen perusteella 20. syyskuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on Suomessa laajalti keskimääräinen, osassa maata hieman keskimääräistä viileämpi. Sademäärät jäävät tavanomaista pienemmiksi.

  – Suomeen vaikuttaa korkeapaine, mutta todennäköisesti tilanne ei jatku koko viikkoa.
  Lämpötilan suhteen Suomi on idän kolean ja Länsi-Euroopan lämpimän ilman välissä, joten vaikka viikkokeskiarvo on lähellä tavallista, Suomen sää voi vaihdella näiden kahden välillä, Anna Latvala pohtii.

  Katso kuukausiennuste sateista!

  Syys–lokakuun vaihteen tienoilla sää muuttuu kuukausiennusteessa hyvin keskimääräiseksi sekä sateen, lämpötilan että ilmanpaineen suhteen.

  – Tämä kertoo todennäköisesti siitä, että ennusteen epävarmuus kasvaa huomattavasti. Perusasetelma pysyy kuitenkin samana: Euroopan itäosassa on todennäköisesti vähän tavallista kylmempää, lännessä lämpimämpää, Anna Latvala kertoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan syys–lokakuun vaihteen keskimääräinen päivälämpötila on Suomessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa 8–12 ja pohjoisessa 5–10 astetta, Pohjois-Lapissa on hieman viileämpää.

  Yölämpötila on syys–lokakuun vaihteessa keskimäärin laajalti 0–5 astetta, Pohjois-Lapissa hieman pakkasen puolella ja etelä- sekä lounaisrannikolla ja saaristossa vähän 5 asteen yläpuolella.

  Saana-tunturi oli varhain lauantaiaamuna lumen peitossa. Virallisesta ensilumesta voidaan puhua, jos aamun säähavainnoissa lunta on kesäaikana klo 9 vähintään yksi senttimetri ja talviaikana klo 8. Saana-tunturilla ei tehdä lumensyvyyshavaintoja, joten on hankala sanoa, onko virallisen ensilumen määritelmä täyttynyt.
  Saanatunturilla on jo tänä syksynä satanut lunta. Kuva: Margit Eskonen, Kilpisjärvi, 4.9.2021

  – Tavallisesti ensilumi sataa jo syyskuussa tai lokakuun alkupäivinä paikoin Pohjois-Lappiin, mutta aikaisimmillaan Helsingissäkin on saatu syyskuun puolella lunta. Tänä vuonna on tämän kuukausiennusteen perusteella täysin mahdollista, että Lapin pohjoisosassa saadaan ensilumi melko tavalliseen aikaan tai hieman aikaisemmin. Tuntureilla lunta on jo vähän tullutkin, mutta virallisen mittausaseman kohdalla ei vielä, Anna Latvala toteaa.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat