Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lumipyryt sotkevat liikennettä, sää kylmenee rajusti viikon edetessä – ”Harvoin sään ennustaminen on yhtä haastavaa kuin nyt”
  Uutiset |

  Lumipyryt sotkevat liikennettä, sää kylmenee rajusti viikon edetessä – ”Harvoin sään ennustaminen on yhtä haastavaa kuin nyt”

  Lumisade heikensi ajokeliä Ylöjärvellä.
  Lumisateet heikentävät ajoittain ajokeliä tällä viikolla. Kuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 4.1.2022

  Sää on tällä viikolla erittäin vaihtelevaa. Pyryt tuovat tiistaina ja keskiviikkona paikoin sakeitakin lumisateita, ennen viikonloppua sää kylmenee etelässäkin paikoin 20 pakkasasteen tienoille, mahdollisesti kylmemmäksikin. Maan keskiosassa ja Lapissa pakkasta voi olla 30 astetta. Viikonlopuksi on tulossa tämän hetken ennusteen mukaan jo uusi lumipyry, mutta lumisateiden reittien ja ajoitusten ennusteissa on tällä viikolla haasteita.

  Lämpötilaerot ovat olleet tammikuun alussa suuria: Lapissa on mitattu paikoin 25–30 asteen pakkasia, kun lounaissaaristossa on ollut ylimmillään 1–4 plusastetta. Tämän viikon alkupuoliskolla säätä hallitsevat lumisateet, paikoin tulee myös vettä ja jäätävää tihkua.

  Tiistaina sadealue on ollut maan etelä- ja keskiosassa.

  – Lumisateet ovat sotkeneet pahasti ajokeliä ja heikentäneet näkyvyyttä. Sisämaassa ja keskisessä Suomessa on pakkasta, joten kyse on pölisevästä pakkaslumesta. Lunta voi tulla 5–10 senttimetriä. Etelämpänä lämpötila nousee sen verran plussan puolelle, että keli menee paikoin loskaiseksi, siihen päälle vielä mahdolliset jäätävät tihkusateet. Hyvin liukkaalta näyttää, ajokeli on haasteellinen, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Myös pohjoisessa on tullut tiistaina paikoin lumisateita.

  Tiistaina illalla sää pakastuu uudelleen koko maassa.

  Myös keskiviikkona lumipyry heikentää ajokeliä

  Keskiviikoksi on tulossa uusia lumisateita, mutta niiden paikka on vielä vaihdellut ennusteissa.

  – Harvoin sään ennustaminen on yhtä haastavaa kuin nyt, jopa yhden vuorokauden päähän ennustettavuus on selvästi tavallista huonompi. Esimerkiksi keskiviikoksi Baltiasta etelärannikolle nousevan matalapaineen liikkeistä ei vielä pysty varmaksi sanomaan. Kyseessä on isomman matalapaineen alueen yksi osakeskus, Markus Mäntykannas kertoo.

  Katso Forecan sadetutka ja sade-ennuste!

  – Voi kuitenkin olla, että ainakin itäisellä Uudellamaalla ja Kymenlaakson rannikkoseudulla sekä siitä Kaakkois- ja Itä-Suomea viistäen liikkuisi keskiviikkona kunnon lumipyryalue, kuitenkin aika paikallinen sellainen. Kannattaa myös tämän yhteydessä varautua suuriin lumikertymiin ja haastavaan ajokeliin, laajemminkin maan etelä- ja itäosassa. Lunta voi tulla aika ajoin sakeastikin. Koko päivää lumentulo ei kuitenkaan kestä, sadealue on melko nopealiikkeinen.

  Muuallakin maassa tulee keskiviikkona paikoin lunta.

  Katso videolta lumisateiden ja kylmenemisen ennuste!

  Sään ennustaminen on nyt hankalaa, sillä Suomen yli kulkee viikon mittaan lukuisia pieniä matalapaineen osakeskuksia sadealueineen.

  – Näiden sadealueiden reittejä on hankala ennustaa. Muutaman kymmenen kilometrin heitto ennusteessa voi jo vaikuttaa radikaalisti siihen, mihin pyry osuu. Helpompi olisi ennustaa isompien matalapaineiden liikkeitä, mutta nyt nämä ovat hyvin piskuisia. Lisäksi oman jännitysmomentin tuo se, että matalapaineet liikkuvat kylmässä ilmamassassa ja meri on avoin – eli varsinkin rannikoilla lumikertymät voivat paikallisesti kasvaa suuriksi, Markus Mäntykannas toteaa.

  Sakeaa lumisadetta Jyväskylässä.
  Jyväskylässä tuli tiistaina lunta sakeasti. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 4.1.2022

  Etelärannikolla lämpötila nousee keskiviikkonakin lähelle nollaa, mutta valtaosassa maata pysytään pakkasella. Lapissa pakkasta on keskiviikkona päivällä 10–15 astetta.

  Keskiviikkoiltana paikalliset lumisateet voivat jatkua paikoin.

  – Toinen matalapaineen osakeskus on liikkeellä Viron yli Suomen etelärannikkoa viistäen itään. Tähän liittyy varsinkin Suomenlahden yllä aika runsastakin lumisadetta. Jos sadealue yltää kunnolla etelärannikolle, siinä voi tulla jälleen hetken aikaa lunta sakeasti.

  Sää kylmenee loppiaisen tienoilla – lumisateet vähenevät, mutta sakeat lumisateet ovat mahdollisia länsirannikolla

  Lumisateiden tilanne rauhoittuu torstaina eli loppiaisena.

  – Sää poutaantuu ja selkenee laajalti torstaiksi. Lähinnä Lapissa tulee torstaina lumikuuroja, myös länsirannikolle voi ajautua mereltä paikallisia lumikuuroja. Suuressa osassa maata ei kuitenkaan sada, Markus Mäntykannas sanoo.

  Pakkanen kiristyy loppiaisena laajalti 10–20 asteeseen, paikoin Lapissa selkeillä alueilla voi olla lähemmäs 30 astetta pakkasta.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Perjantaina länsirannikon tuntumassa saattaa taas tulla lumikuuroja.

  – Näyttää siltä, että tämä on vähän vastaava asetelma, kun jouluaattona Vaasaan rysähti yli 40 senttimetriä lunta päivässä. Tämän hetken ennusteessa näkyy, että Pohjanmaan rantaviivalle ajautuisi sakeita lumikuuroja, Markus Mäntykannas toteaa.

  Perjantai on hyvin kylmä päivä. Pakkaslukemat vaihtelevat maan etelä- ja keskiosassa pilvisyydestä riippuen 15 asteen molemmin puolin, lauhinta on länsirannikolla. Selkeillä alueilla pakkasta voi olla 20 astetta jo iltapäivällä keskisessä Suomessa. Iltaa kohden pakkanen kiristyy entisestään.

  – Voisiko jopa olla, että perjantai-ilta ja lauantain vastainen yö olisivat paikoin etelässä kuluvan talven kylmimpiä hetkiä tähän mennessä. Saattaa olla, että etelässä pakkasta on 20 astetta tai yli, keskisessä Suomessa ja pohjoisessa paikoin 30 astetta. Pilvisyys sanelee sen, kuinka kovaksi pakkanen kiristyy, paikallinen vaihtelu on suurta.

  Esimerkiksi Helsingin Kaisaniemessä pakkasta on tänä talvena ollut tähän mennessä enimmillään 16 astetta, Vantaalla Helsinki-Vantaan lentoasemalla lähes 21 astetta ja Vihdissä 24 astetta.

  Pakkasta 18 astetta Oulujoella kylmänä talvipäivänä.
  Pakkaset kiristyvät hetkeksi viikon edetessä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, Oulujoki, 26.12.2021

  Myös pakkasten ennustamisessa on kuitenkin omat haasteensa.

  – Pilvisyys vaikuttaa pakkasiin ratkaisevasti. Nyt kun meillä on kylmää, paikoin jopa arktista ilmamassaa, niin heti jos selkenee ja tuuli tyyntyy, pakkanen kiristyy nopeasti. Pilvet ja tuuli suojelevat pakkasen kiristymiseltä, mutta pilvisyyskin voi paikallisesti vaihdella nopeasti, joten lämpötiloissa on suurta vaihtelua, Markus Mäntykannas sanoo.

  Viikonloppuna uusi lumipyry – sää lauhtuu nopeasti

  Lauantaina lounaasta on lähestymässä uusia lumisateita.

  – Nyt näyttää siltä, että etelä- ja lounaisrannikolle iskisi lauantai-illaksi lumipyry. Samalla lämpötila kohoaa todella nopeasti etelä- ja lounaisrannikolla. Jos perjantai-iltana ollaan 20 pakkasasteen kieppeillä, niin lauantai-iltapäivästä tai lauantai-iltana lämpötilat ovat jo lähellä nollaa. Todella suurta vaihtelua siis, Markus Mäntykannas toteaa.

  Nopea lauhtuminen, kuuran muodostuminen ja sankka lumentulo aiheuttavat riskejä liikenteessä. 

  – Jos ennuste toteutuu, niin ajokeli näyttää haasteelliselta varsinkin Etelä-Suomessa.
  Myöhemmin sunnuntaina lumisade etenee keskiseen Suomeen. Lapissa paukkupakkaset jatkuvat, siellä on 20–35 astetta pakkasta.

  Tämän hetken ennusteen mukaan lumisateet heikkenisivät sunnuntaina pikkuhiljaa keskisessä ja eteläisessä Suomessa. Tämän jälkeen pakkanen pääsee taas hieman kiristymään.

  Lue seuraavaksi: Joulukuun sää: Kylmän kuun keskellä joulukuun lämpöennätys oli lähellä – kuukauden ääripäät 11,0 ja −35,2 astetta

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 4.1.2022 klo 16.54

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat