Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Joulukuun sää: Kylmän kuun keskellä joulukuun lämpöennätys oli lähellä – kuukauden ääripäät 11,0 ja −35,2 astetta
  Uutiset |

  Joulukuun sää: Kylmän kuun keskellä joulukuun lämpöennätys oli lähellä – kuukauden ääripäät 11,0 ja −35,2 astetta

  Jäähyrrä ja halo Kymijoella.
  Jäähyrrä ja halo Kymijoella. Kuva: Julius Frilander, Kouvola, 9.12.2021

  Joulukuu oli koko Suomessa tavanomaista kylmempi, vaikka kuun aikana käytiin jopa lähellä joulukuun lämpöennätystä. Sademäärä jäi joulukuussa tavanomaista pienemmäksi. Joulu oli tällä kertaa valkea koko maassa. Filippiineille iski joulukuussa erittäin voimakas taifuuni, Yhdysvalloissa tornadot aiheuttivat suuria tuhoja ja Euroopassa seilattiin talvisen kylmän ja keväisen tai jopa kesäisen sään välillä.

  Joulukuun keskilämpötila vaihteli Suomessa lounaissaariston nollan asteen vaiheilta Utsjoen noin −15 asteeseen.

  – Joulukuuta voi luonnehtia tällä kertaa kylmäksi ja kuivaksi. Keskilämpötila oli enimmäkseen 2–5 astetta keskimääräistä kylmempi, pienin poikkeama oli paikoin Lapissa ja Koillismaalla, suurin kaakossa. Sademäärä jäi lähes koko maassa keskiarvon alapuolelle ja varsinkin maan etelä- ja länsiosassa satoi laajalti puolet tai alle puolet keskimääräisestä joulukuun sademäärästä, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Pakkasta 18 astetta Oulujoella kylmänä talvipäivänä.
  Kylmät ja lauhemmat jaksot vuorottelivat joulukuussa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, Oulujoki, 26.12.2021

  Joulukuun ensimmäisellä viikolla Suomessa vallitsi kylmä korkeapaine. Kunnon pakkasia mitattiin etelää myöten.

  – Joulukuun kylmin lämpötila saatiinkin jo itsenäisyyspäivänä. Hyytävää säätä riitti välillä pohjoisviimassa joulukuun aikana koko maahan. Toisella viikolla säätilanne vaihtui lauhempaan matalapainesäähän ja sadealueitakin pääsi Suomeen asti.

  Joulukuun alin lämpötila oli 6. joulukuuta Muoniossa kirkonkylän havaintoasemalla mitattu −35,2 astetta. Lukema on kuluvan talven kylmin tähän mennessä. Joulukuun kylmyysennätys Suomessa on 21. joulukuuta 1919 Pielisjärvellä mitattu −47,0 astetta.

  Lue myös: Komeat valopilarit hämmästyttivät pakkasjakson tummalla taivaalla – tästä on kyse

  Joulukuun ylin lämpötila oli puolestaan Ahvenanmaalla Jomalassa Maarianhaminan lentoasemalla 18. joulukuuta mitattu 11,0 astetta. Joulukuun lämpöennätys on 20. joulukuuta 2015 Porissa ja Kokemäellä mitattu 11,3 astetta.

  – Joulukuun lämpöennätys ei ollut kaukana, kun matalapaineen mukana tuli lämmintä ilmaa Skandinavian lisäksi Suomeen, varsinkin Ahvenanmaan tienoille. Lisäksi voimistuneen luoteistuulen ansiosta mukana oli föhn-tuulta, Anna Latvala kertoo.

  Joulukuun 2021 korkein lämpötila oli 11,0 astetta, alin −35,2 astetta.
  Joulukuun 2021 korkein lämpötila oli 11,0 astetta, alin −35,2 astetta.

  Joulu oli valkea koko maassa

  Joulun alla koillisesta purkautui jälleen kylmää, jopa arktista ilmamassaa. Suurin osa joulukuun lopusta kuluikin melko kylmässä säässä.

  Joulukuu toi myös lunta koko maan mitalle.

  – Pysyvää lumipeitettä saatiin etelässä ja lounaassa odotella paikoin jouluun asti, mutta jouluaatto valkeni koko maassa lumisena. Vaasa sai enemmän lunta kuin olisi ehkä ollut tarpeen, kun kuuronauha rojautti sinne kymmeniä senttimetrejä uutta lunta vuorokaudessa. Autot, tiet ja jalkakäytävät peittyivät lumeen juuri jouluaattona. Joulupäivänä lumikuuroja tuli muun muassa Turun seudulla, mutta sinne ei kertynyt sentään yhtä suurta määrää lunta kuin Vaasassa, sanoo Anna Latvala.

  Lue myös: Uskomaton lumipyry ryöpytti Vaasaa, lunta tuprutti päivässä yli 40 senttimetriä

  Paljon lunta Vaasassa...
  Vaasassa satoi runsaasti lunta jouluaattona. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 26.12.2021

  Jouluaaton alin lämpötila oli Utsjoen Kevojärven −29,6 astetta, korkein merellä Hangon Russarön 0,1 astetta.

  Joulukuussa sadetta jopa harvinaisen tai poikkeuksellisen vähän

  Joulukuun sademäärä oli siis lähes koko maassa tavanomaista pienempi. Säätilastoja pitävän Ilmatieteen laitoksen mukaan maan länsi- ja keskiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla sademäärät olivat laajalti harvinaisen, paikoin jopa poikkeuksellisen pieniä.

  Kuukauden suurin sademäärä oli 66,1 millimetriä, joka mitattiin Inarin Kirakkajärvellä. Vähiten satoi Toholammin Laitalassa, 6,8 millimetriä. Suurin havaittu vuorokausisademäärä, vedeksi muutettuna 24,9 millimetriä, mitattiin Vaasan Klemettilässä jouluaattona 24. joulukuuta.

  Jouluista tunnelmaa.
  Lumipeite toi jouluista tunnelmaa. Kuva: Maija Savolainen, Nurmes, 27.12.2021

  Joulukuun suurin aamuisin kello 8 tehtävissä mittauksissa havaittu lumensyvyys oli Inarin Kirakkajärven 76 senttimetriä 27. joulukuuta.

  Kuukauden lopussa maan etelä- ja lounaisosassa oli lunta enimmäkseen 7–17 senttimetriä, muualla maassa laajalti 20–50 senttimetriä. Lumensyvyydet olivat kuukauden lopussa maan keskiosassa, Pohjois-Pohjanmaalla sekä osissa Keski-Lappia 5–15 senttimetriä keskimääräistä suurempia, muualla maassa lumensyvyydet olivat lähellä tavanomaisia.

  Pakkaspäivän värejä.
  Pakkaspäivän värejä. Kuva: Tommi Kujala, 10.12.2021

  Myrskypäiviä joulukuussa oli yksi, 19. joulukuuta, jolloin yhdellä merisääasemalla mitattiin myrskytuulia. Keskimäärin joulukuussa on noin kuusi myrskypäivää.

  Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan vuosi 2021 oli kokonaisuudessaan keskilämpötilaltaan melko tavanomainen. Koko maan keskilämpötila oli 2,8 astetta, mikä on vain kymmenyksen alle pitkän ajan eli vuosien 1991‒2020 keskiarvon. Edellisen kerran Suomessa oli tätä viileämpi vuosi vuonna 2012, jolloin keskilämpötila oli 2,1 astetta.

  Lue myös: Säävuosi 2021: Paukkupakkasesta paahtavaan helteeseen ja rajuilmoihin

  Taifuuni Rai kylvi tuhoa Filippiineillä, Yhdysvalloissa rajuja tornadoja – Euroopassa kylmä joulukuun alku, uutenavuotena lämpöä

  Joulukuulle osui voimakkaita sääilmiöitä ja jopa ennätyksellisiä lämpötiloja eri puolilla maailmaa.

  Erittäin voimakas supertaifuuni Rai iski Filippiineille joulukuun puolivälin tienoilla. Yli 400 ihmistä menehtyi taifuunissa.

  Supertaifuuni Rai iski Filippiineille 16. joulukuuta 2021.
  Supertaifuuni Rai iski Filippiineille 16. joulukuuta 2021.

  Tornadot aiheuttivat 10.–11. joulukuuta kymmeniä kuolonuhreja ja laajaa tuhoa Yhdysvalloissa. Tornadot muodostuivat kylmän ja lämpimän ilman jyrkälle rajalle Keskilännessä ja sen eteläpuolisissa osavaltioissa.

  Joulupäivänä Texasissa mitattiin koko Yhdysvaltojen joulupäivän lämpöennätys, 34,4 astetta. Lännessä ja osittain pohjoisessa osassa Yhdysvaltoja oli puolestaan tavanomaista kylmempi joulun tienoo.

  Alaskassa syntyi 27. joulukuuta uusi osavaltion joulukuun lämpöennätys, 19,4 astetta.  

  Euroopassa joulukuu alkoi laajalti kylmänä. Talvisia lumipyryuutisia kantautui muun muassa Tanskasta, Skotlannista ja Espanjasta saakka. Uudenvuoden tienoilla sää lämpeni läntisellä puolella Eurooppaa. Esimerkiksi Espanjassa päästiin yli 25 asteen lukemiin useilla havaintoasemilla. 

  Met Officen mukaan Isossa-Britanniassa mitattiin uudenvuodenaaton uudeksi lämpöennätykseksi 16,5 astetta ja uudenvuodenpäivän uudeksi lämpöennätykseksi 16,3 astetta.

   

  Lue seuraavaksi: Lunta, lunta ja lunta – tältä näyttää tulevien päivien sää

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 3.1.2022 klo 17.31

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat