Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tämä on syypää Euroopan hytinään, ja näin kauan tilanne voi vielä…
Blogi |

Tämä on syypää Euroopan hytinään, ja näin kauan tilanne voi vielä jatkua: "Säämallit ensimmäistä kertaa yhteisymmärryksessä"

Euroopassa olosuhteet ovat nyt hyvin talviset. Lumisateet ovat koetelleet Tanskaa, Skotlantia ja Espanjaakin. Syypäänä kylmyyteen on Atlantilla oleva laaja korkeapaineen alue ja Euroopan yllä voimakkaan mutkan tekevä suihkuvirtaus. 
Euroopassa olosuhteet ovat nyt hyvin talviset. Lumisateet ovat koetelleet Tanskaa, Skotlantia ja Espanjaakin. Syypäänä kylmyyteen on Atlantilla oleva laaja korkeapaineen alue ja Euroopan yllä voimakkaan mutkan tekevä suihkuvirtaus. Kuva: Pixabay, arkistokuva

Talvi iski Eurooppaan tänä vuonna varhain. Kylmän säätyypin mahdollistava asetelma näyttäisi pysyvän kasassa vielä ainakin viikon ajan, mutta sitten tilanne saattaa purkautua.

Elämme vasta joulukuun ensimmäisiä päiviä, mutta tuntuu kuin talvi olisi jo edennyt paljon pidemmälle. Talvisia sääuutisia lumipyryineen on kantautunut Espanjasta, Skotlannista ja Tanskasta saakka.

Pohjois-Tanskassa sijaitseva Aalborg koki joulukuun ensimmäisenä päivänä vuodenaikaan nähden harvinaisen voimakkaan lumipyryn, minkä seurauksena liikenne takkusi pahasti. Lumimyräkän yhteydessä tuulen puuskat olivat yli 30 m/s.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tanskassa koettu raju säätilanne liittyy eteläisellä Itämerellä olevaan ärhäkkään matalapaineen keskukseen, joka liikkuu viikonlopun kuluessa kohti Baltiaa. Näyttää siltä, että matalapaine tuo lähipäivinä reilusti lunta ja sekoittaa liikennettä Baltian maissa, Pohjois-Saksassa ja -Puolassa.

Eteläisellä Itämerellä meriveden lämpötila on vielä lähes 10-asteista, mutta meren yläpuolella olevan ilmamassan lämpötila on selvästi matalampi. Tämä yhdistelmä voi laukaista sakeita paikallisia lumimyräköitä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue seuraavaksi: Rannikkokonvergenssi on ilmiö, joka voimistaa sateita ja voi tuoda kerralla yli puoli metriä lunta

Suihkuvirtauksen kylmässä kuopassa

Talventulo Eurooppaan näkyi hyvin jo marraskuun alussa Euroopan keskuksen (ECMWF) kuukausiennusteessa. Silloin näytti, että Atlantille muotoutuu laaja korkeapaineen alue, joka tulisi ohjaamaan kylmän ilmamassan purkaukset kohti Eurooppaa.

Ja juuri näin siinä kävikin.

Britteinsaarten lounaispuolella on ollut vuodenaikaan nähden hyvin sitkeä korkeapaineen alue, joka pakottaa yläilmakehän suihkuvirtauksen tekemään itäpuolellaan voimakkaan mutkan. Suihkuvirtaus on kurvannut Länsi-Euroopan kohdalla voimakkaasti kohti Välimerta jättäen valtaosan Euroopasta kylmään polaarisen ilmamassan kuoppaan.

Suihkuvirtaus kulkee keskileveysasteilla noin 10 kilometrin korkeudella ilmakehässä. Se on kapea voimakkaan tuulen alue, joka jakaa kaksi hyvin erilaista ilmamassaa toisistaan.

Lue täältä tarkemmin suihkuvirtauksesta.

Suihkuvirtaus tekee Euroopan kohdalla suuren mutkan.
Suihkuvirtaus on Euroopan kohdalla tällä hetkellä mutkitteleva. Suuri osa Euroopasta kuuluu kylmän, polaarisen ilmamassan piiriin. Viikonloppuna Suomeen ja Baltian maihin voi levitä jopa arktisen kylmää ilmamassaa, mikä tarkoittaa sitä, että n. 1,5 kilometrin korkeudella ilmakehässä lämpötila on vähintään –18 astetta.

Viime kesänä Euroopan sääasetelmassa oli jotain samanlaista kuin nyt, mutta vaikutukset olivat sangen erilaiset. Silloin suihkuvirtaus kurvasi voimakkaasti Länsi-Euroopan kohdalla kohti etelää ja tiputti Euroopan läntisen osan viileään ja sateiseen kuoppaan. Tämä johti keskisessä Euroopassa pitkäkestoisiin rankkasateisiin ja tulviin, mutta Suomessa hikoiltiin yli 30 asteen helteissä.

Tällä erää Suomikin on tipahtanut kylmään ilmamassaan, kun lämpö kurvaa nyt Välimeren itäosasta kohti Pohjois-Venäjää. Joskus suihkuvirtaukset voivat jämähtää paikoilleen viikkokausiksi – jopa kuukausiksi. Tällöin säätyyppi jatkuu pitkään samanlaisena.

Joulukuu on alkanut hyvin kylmänä Suomessa ja valtaosassa Eurooppaa. Näsijärvellä Tampereella ei kuitenkaan ole vielä jääpeitettä.
Joulukuu on alkanut hyvin kylmänä Suomessa ja valtaosassa Eurooppaa. Jääpeite on hiljalleen muodostumassa Tampereen Näsijärvellekin. Kuva: Lauri Jalkanen, Tampere, 1.12.2021

Muualla pohjoisella pallonpuoliskolla ei suinkaan ole yhtä hyistä tällä hetkellä: lähinnä Länsi- ja Pohjois-Eurooppa sekä Alaska ovat nyt selvästi tavanomaista kylmempiä. Sitä vastoin Yhdysvalloissa ja Kanadassa on viime päivinä ollut laajalti kesäisiä lämpötiloja ja vuodenaikaan nähden epätavallisen – paikoitellen jopa ennätyksellisen – lämmintä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kylmä tilanne voi purkautua pian: Säämallit ensimmäistä kertaa yhteisymmärryksessä

Tämänkertainen kylmyys Euroopassa ei välttämättä ole pitkäkestoista. Tilanne voi purkautua jo ensi viikon jälkeen.

Kaksi merkittävää globaalia sääennustemallia (eurooppalainen ECMWF sekä amerikkalainen GFS) ovat päässeet konsensukseen siitä, että suursäätyyppi muuttuu Euroopassa radikaalisti ennen joulukuun puoliväliä.

Vahvistusta näkemykselle voi hakea myös ylempää ilmakehästä. Tyypillisesti ankarat talvet Euroopassa vuosien 2009–2010 tapaan ovat liittyneet polaaripyörteen heikkenemiseen ja hajoamiseen, jolloin arktisen kylmää ilmamassaa pääsee valumaan keskileveysasteille pidemmäksi aikaa.

Nyt ei ole kuitenkaan syytä olettaa, että näin käy.

"Kaksi merkittävää globaalia sääennustemallia ovat päässeet konsensukseen siitä, että suursäätyyppi muuttuu Euroopassa radikaalisti ennen joulukuun puoliväliä."

Länsivirtaukset ovat keskimäärin tällä hetkellä ylempänä ilmakehässä noin 10 kilometrin korkeudella (10 hPa:n painepinnalla) melko kovassa iskussa, eli nyt on enemmänkin vain ajan kysymys, milloin Euroopan kylmä tilanne purkautuu ja vaihtuu leutoihin länsivirtauksiin myös täällä alempana ilmakehässä.

Lauhaa säätä Jyväskylässä helmikuussa 2020.
Jää nähtäväksi, miten käy Etelä- ja Keski-Suomen lumien, jos sää lauhtuu lähempänä joulukuun puoliväliä. Kuva: Maarit Siitonen, Tuomiojärvi, Jyväskylä, arkistokuva

Eurooppalaisen säämallin keskipitkässä ennusteessa zonaalivirtaukset (länsituulet) ovat ylhäällä ilmakehässä voimistumassa joulukuun puoliväliä kohden mentäessä, mikä vahvistaa näkemystäni siitä, että suursäätyyppi muuttuu myös Euroopassa leudommaksi.

Zonaalivirtaukset ovat ilmastollista keskiarvoa voimakkaampia koko ennustejakson ajan tammikuun puoliväliin saakka, joten tämän ennusteen valossa ankara talvi näyttää epätodennäköiseltä. Kylmyys jäänee tilapäiseksi.

Lue seuraavaksi: Loppuviikolla yhä hyytävämpää: “Suomeen virtaa jopa arktista ilmamassaa” – mitä tapahtuu ensi viikon aikana?

Zonaalituulet
Länsivirtaukset leveysasteilla 60°N ovat Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen mukaan hyvässä iskussa, joten kylmyys Euroopassa saattaa jäädä tilapäiseksi. Punainen paksu viiva kuvastaa länsivirtausten ilmastollista keskiarvoa 10 hPa:n painepinnalla, sininen viiva puolestaan eri ennustemallien keskiarvoa. Ohuet siniset viivat ovat yksittäisten malliajojen näkemyksiä. Ohuiden punaisten viivojen sisään puolestaan jää suurin osa, 90 %, länsivirtausten historiallisista arvoista. Yksikkönä m/s. Kuva: ECMWF

Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat