Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Loppuviikolla yhä hyytävämpää: “Suomeen virtaa jopa arktista ilmamassaa” – mitä tapahtuu ensi viikon aikana?
  Uutiset |

  Loppuviikolla yhä hyytävämpää: “Suomeen virtaa jopa arktista ilmamassaa” – mitä tapahtuu ensi viikon aikana?

  Joulukuun alun revontulia Pohjois-Suomessa.
  Revontulien todennäköisyys on koholla lähiöinä, myös maan etelä- ja keskiosassa. Lapissa revontulet ovat yleisiä rauhallisenkin avaruussään aikana. Pilvipeite rakoilee paikoin perjantain vastaisena yönä, lauantain vastaisena yönä pilviä on mahdollisesti perjantain vastaista yötä vähemmän. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 2.12.2021

  Viime aikojen sää on ollut kylmää – ja näyttää yhä vain kylmenevän loppuviikkoa kohden. Kylmimmät pakkaslukemat ovat viikonloppuna etelän jopa 20 pakkasasteen tienoilta pohjoisen yli 30 asteen pakkasiin. Entä miltä näyttää ensi viikon tilanne?

  Loppuviikon säätä määrittää Suomessa kylmä korkeapaine.

  – Korkeapaine vahvistuu ensin perjantaina pohjoisessa ja levittäytyy viikonloppuna koko maahan. Samalla pakkanen kiristyy entisestään paikoin etelää myöten. Tilanne on vielä kylmempi kuin juuri päättyneen marraskuun kylminä päivinä. Koillisesta Jäämeren ja Venäjän suunnalta virtaa Suomeen jopa arktista eli hyvin kylmää ilmamassaa, mahdollisesti etelään asti. Lähipäivinä sekä päivät että yöt ovat siis tavallistakin talvisäätä kylmempiä. Kireitä pakkasia on pitkin maata, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lue myös: Huomio! Jäät ovat laajalti liian heikkoja turvalliseen jäällä liikkumiseen – jääasiantuntija tilanteesta: “Itse en kyllä vielä menisi jäälle”

  Edessä hyytävä viikonloppu

  Mitä arktinen ilmamassa ja kireät pakkaset sitten käytännössä tarkoittavat?

  – Maan pohjoisosassa lämpötilat ovat viikonloppuna monin paikoin −20 ja −30 asteen välillä, paikoin alle −30 astettakin. Kylmin alue vaihtelee päivittäin ja riippuu muun muassa pilvisyydestä. Maan keskiosassa lämpötila laskee laajalti −20 asteeseen ja sen kylmemmälle puolelle, mahdollisesti kylmimmillä alueilla jopa −30 astetta voi olla lähellä. Etelässä ei ole viikonloppuna aivan yhtä kylmää, mutta monin paikoin ollaan −12 ja −20 asteen välillä. Tällaisia lukemia voi olla sekä päivisin että öisin. Kylmintä on todennäköisesti sunnuntaina ja ensi viikon maanantaina, Anna Latvala ennustaa.

  Jäätynyt laituri Näsijärvellä.
  Jäätynyt laituri Näsijärvellä. Kuva: Ari Branthin, Tampere, 30.11.2021

  Perjantaina pakkaslukemat ovat hieman viikonloppua maltillisempia.

  Talven tähän asti kylmin lämpötila on Utsjoen Kevojärven havaintoasemalla 27. marraskuuta mitattu −34,0 astetta.

  Tuleeko loppuviikolla lisää lunta?

  Ennen viikonloppua perjantaina maan keskiosassa ja paikoin etelässäkin sataa vähän lunta, mutta sää muuttuu viikonlopuksi poutaisempaan suuntaan.

  – Näin kylmässä ilmassa lunta voi kuitenkin sadella edelleen varsinkin sulien järvialueiden lähellä. Muualla voi tulla kevyttä pakkaslunta, jonka kertymät jäävät pääasiassa hyvin pieniksi. Viikonloppuna Suomenlahdella muodostuu jälleen lumikuuroja, mutta todennäköisesti suurin osa niistä ajautuu koillistuulessa poispäin Suomen etelärannikolta, Anna Latvala sanoo.

  Joulukuu alkoi runsaassa lumisateessa Pohjois-Suomessa.
  Joulukuu alkoi runsaassa lumisateessa Pohjois-Suomessa. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 1.12.2021

  Viikonloppuna pitkin Suomea liikkuu vielä pilvilauttoja, jotka vaikuttavat myös paikallisiin lämpötiloihin. Viima lisää pakkasen purevuutta.

  Jatkuuko kylmyys ensi viikolla?

  Sääennustemalleissa on vielä ollut eri näkemyksiä siitä, jatkuuko sää ensi viikon alussakin etelässä ja maan keskiosassa yhtä kylmänä kuin viikonloppuna vai ovatko pakkaset jo maltillisempia lumisateen, pilvisyyden ja tuulen takia.

  – Etelästä yrittää ensi viikon alussa työntyä Suomeen matalapaine lumisateineen. Muutokset ovat kuitenkin vielä mahdollisia: jos korkeapaine on arvioitua vahvempi eikä siirry sivummalle, matalapaine voi väistää Suomen, jolloin sateet jäävät vähiin. Itsenäisyyspäivän sääennuste on siis vielä epävarma, Anna Latvala sanoo.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Tämän hetken ennusteiden mukaan sää muuttuisi viimeistään alkuviikon jälkeen lauhempaan suuntaan, ensin etelässä ja vähitellen myös pohjoisessa.

  – Ennusteissa on vielä vaihtelua, mutta on mahdollista, että kovat pakkaset väistyisivät ensi viikon loppupuolella, Anna Latvala toteaa.

  Lue seuraavaksi: Miltä näyttää joulukuun kuukausiennuste?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 3.12.2021 klo 09.10

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat