Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Komeat valopilarit hämmästyttivät pakkasjakson tummalla taivaalla –…
Uutiset |

Komeat valopilarit hämmästyttivät pakkasjakson tummalla taivaalla – tästä on kyse

Pakkasta, kevyttä lumisadetta ja keinovalopilareita kylän valoista.
Pakkasta, kevyttä lumisadetta ja keinovalopilareita kylän valoista. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 8.12.2021

Joulukuun alun kovien pakkasten aikana on taajamien yllä havaittu paikoin näyttäviä keinovalopilareita.

Keinovalopilari on yksi muoto haloilmiöstä. Haloilmiöt syntyvät, kun valo heijastuu tai taittuu ilmakehässä leijuvista jääkiteistä.

Keinovalopilareissa valonlähteinä ovat esimerkiksi taajamissa olevat erilaiset valonlähteet. Keinovalopilareita syntyy talvisin, kun maanpinnan lähellä ilma on niin kylmää, että se sisältää ohuita jääkidepilviä.

– Yleensä halot muodostuvat auringon tai kuun valosta, mutta sopivissa oloissa vaikka katulamppu riittää. Ilmassa pitää olla paljon pieniä jääkiteitä, joita onkin viime aikojen kylmässä pakkassäässä riittänyt. Keinovalopilarit muodostuvat, kun valo heijastuu laattamaisista tai pilarimaisista jääkiteistä. Matalalla olevan valonlähteen yläpuolelle ja joskus myös alapuolelle muodostuu heijastuksista samanvärinen valojuova eli pilari. Jääkiteet ovat niin pieniä ja harvassa, että paljain silmin katsottuna taivas voi näyttää täysin selkeältä, vaikka siinä on ohut jääkidepilvi, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Saitko hyvän sää- tai luontokuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Keinovalopilareita pakkassäässä.
Keinovalopilareita pakkassäässä. Kuva: Pekka Hatunen, Vaala, 8.12.2021

– Keinovalopilari on kaunis ja näyttävä ilmiö. Keinovaloja on usein monia eri värejä, joten parhaimmillaan valaistun alueen yläpuolelle muodostuu pimeään vuorokaudenaikaan värikäs juovatiheikkö, Anna Latvala sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue myös: Halot ja niiden synty

Taivaalla myös auringonpilareita

Viime päivinä on näkynyt myös auringonpilareita. Nekin ovat haloja ja muodostuvat jääkiteistä heijastuvasta valosta, samoin kuin keinovalopilaritkin.

Auringonpilari pakkassäässä auringonlaskun aikaan.
Auringonpilari auringonlaskun aikaan. Kuva: Reijo Kärkkäinen, Isokyrö, 8.12.2021

– Auringonpilari on auringonlaskun tai auringonnousun aikaan usein punertava, kun aurinko näyttää muutenkin punaisemmalta. Vähän ylempänä horisontista olevalla auringolla pilari on vaaleampi, Anna Latvala kertoo.

Lue seuraavaksi: Paukkupakkasia seuraa lumipyry: Sää lauhtuu paikoin jopa lähes 30 astetta – myös vesisateita ja jäätäviä sateita tulossa

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Karita Kontula-Sokka

Päivitetty 9.12.2021 klo 13.07

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat