Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Joko kevät on täällä? Katso minä päivänä se keskimäärin alkaa alueellasi!
  Uutiset |

  Joko kevät on täällä? Katso minä päivänä se keskimäärin alkaa alueellasi!

  Aurinko sulattaa lumia.
  Aurinko sulattaa lumia. Kuva: Sirpa Jyske, 27.2.2021, Virrat

  Kevään tuntuisia lämpötiloja on mitattu viime päivinä jopa pohjoisinta Lappia myöten. Onko jo kevät?

  Kevät alkaa harvoin kertarysäyksellä, vaan useimmiten vähitellen. Sananlaskun sanoin: "Kevät keikkuen tulevi". Viime päivinä kevään kaltaisia lämpötiloja on mitattu pitkin Suomea.

  Tämän viikon maanantaina lämpötila nousi selvästi plussalle jopa pohjoisimmassa Lapissa: Utsjoen Nuorgamin havaintoasemalla mitattiin lukema +3,1 astetta, ja Rovaniemellä elohopea nousi jopa +5,3 asteeseen. Lämpö ei rajoittunut maan pohjoisosaan – Ahvenanmaan Jomalassa päivän ylin lämpötila oli hulppea +9,9 astetta, vuoden siihen asti korkein lukema. Sama lämpötila mitattiin Jomalassa myös eilen keskiviikkona. 

  Miltä mitatut lämpötilat näyttävät tilastoissa? Alla kuvassa keskimääräiset päivälämpötilat vuosina 1981–2010 helmikuun viimeisenä päivänä sekä maaliskuun puolivälissä.

  Keskimääräinen päivän ylin lämpötila 28.2. ja 15.3. vuosien 1981–2010 keskiarvon mukaan.
  Keskimääräinen päivän ylin lämpötila 28.2. ja 15.3. vuosien 1981–2010 keskiarvon mukaan. Kuva: Foreca

  Tilastollisesti päivän ylimmät lämpötilat ovat helmi-maaliskuun vaihteessa plussan puolella vain Ahvenanmaalla, muualla Suomessa päivälämpötilatkin pysyvät tilastojen mukaan pakkasella. Vielä maaliskuun puolivälissäkään ei tilastojen mukaan havaita vastaavia lukemia kuin tämän viikon maanantaina, vaan vastaavat lämpötilat alkavat olla arkipäivää vasta huhtikuun puolivälissä!

  Kuvien tilastolukemia katsottaessa on toki syytä ottaa huomioon, että tilastoja viilentävät 1980-luvun huomattavan kylmät ja lumiset talvet. Ilmastonmuutoksen vaikutus näkyy myös yhä selkeämmin, mitä lähemmäs nykyaikaa edetään, joten ilmastokartat, joiden kausi on alkanut 40 vuotta sitten, eivät enää täysin vastaa maapallon nykytilannetta. Ilmastolliseen vertailuun tarvitaan riittävän monelta vuodelta tietoja, jotta vuosittaisen vaihtelun piikit ja laaksot häivyttyvät pois. Nykyisen kaltaisessa ilmastossa ei ole vielä eletty riittävän pitkää aikaa, että sitä vastaavia säähavaintoja olisi tarjolla ilmastolliseksi vertailukaudeksi asti. Ilmastokartat ovat auttamatta jälkijunassa muuttuvan ilmaston kuvaajina.

  Onko jossakin osassa Suomea jo kevät?

  Aurinkoinen kevätpäivä Vaasassa.
  Aurinkoinen kevätpäivä Vaasassa. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 3.5.2020

  Kevät voidaan määritellä useilla tavoilla. Tähtitieteellisen määritelmän mukaan kevät alkaa pohjoisella pallonpuoliskolla 20. tai 21. maaliskuuta.

  Valoon perustuva määritelmä ei kuitenkaan kerro mitään lämpötilatilanteesta, jonka mukaan luonnon tapahtumat etenevät. Meteorologiassa käytetään siksi lämpöön perustuvaa kevään määritelmää, jossa kevät määritellään alkaneeksi, kun vuorokauden keskilämpötila nousee pysyvästi plussan puolelle. Silloin puhutaan termisen kevään alkamisesta.

  Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

  Vaikka viime päivät ovat olleet paikoin hyvinkin lämpimiä, lämmön ei ennusteta jatkuvan, vaan päivälämpötilatkin ovat painuneet tai painuvat pian takaisin pakkasen puolelle koko maassa. Termisen kevään puolelle ei siis vielä todennäköisesti ole siirrytty eteläisimmässäkään Suomessa. Virallisen termisen kevään alkamisajan antaa sään tilastoinnista vastaava virasto eli Ilmatieteen laitos. 

  Keskiarvojen mukaan vielä ei ole termisen kevään aika. Keskimäärin kevät alkaa etelässä maaliskuun aikana, suurimmassa osassa maata huhtikuun aikana ja Lapin pohjoisimmissa osissa vasta huhtikuun jälkeen. Viime vuonna kevät alkoi osassa Suomea hyvinkin aikaisin – etelässä jo maaliskuun ensimmäisenä päivänä eli juuri näihin aikoihin!

  Termisen kevään alku tilastoissa 1981–2010
  Termisen kevään alku tilastoissa 1981–2010 Kuva: Foreca

  Lue myös: Maaliskuun kuukausiennusteessa jäätävä käänne: Lämpötilat romahtavat – “Talvi ei ole vielä väistynyt”

  Päivitetty 4.3. klo 16.42: Artikkelista korjattu virheellinen tieto, jonka mukaan kevät olisi jo alkanut tähtitieteellisen määritelmän mukaan. 

  Joanna Rinne

  Päivitetty 4.3. klo 17.17

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa