Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Talven ihmemaa saapui etelänaapuriimme – viikonlopun ennusteissa paluu lämpimämpään
  Blogi |

  Talven ihmemaa saapui etelänaapuriimme – viikonlopun ennusteissa paluu lämpimämpään

  Lumi saapui Tallinnaan 26.2.2020.
  Lumi saapui Tallinnaan 26.2.2020. Kuva: @matheusfrade (Instagram)

  90 kilometriä Helsingin eteläpuolella on tällä hetkellä täysi talvi päällä. Lähes koko Viron peittää nyt lumipeite, joka oli aamun mittauksissa paksuimmillaan Viljandissa 11 senttiä. Lisää lunta kertyy vielä tämän ja huomisen aikana. Suomeen lumisateet eivät tällä erää yltäneet ja ennusteissa näkyy viikonlopun osalta taas paluu lämpimämpään. Talven yritys saattoi siis jäädä lyhyeksi, vaikka ennusteissa vielä epävarmuutta onkin.

  Lumisateet jäävät Suomen eteläpuolelle, pakkanen kiristyy lähiöinä

  Lumisade ei aamun uusimmissa sääennusteissa näyttäisi enää yltävän Suomen etelärannikolle. Lähinnä Hankoniemeen voi aika ajoin ajautua mereltä ajoittaisia lumisateita, mutta suurimmat sadekertymät jäävät etelänaapuriimme.

  Suomi kuuluu lähipäivinä kylmän ilmamassan vaikutuspiiriin ja pakkanen kiristyy öisin varsinkin maan keski- ja pohjoisosassa. Lapissa pakkanen voi paukkua huomisaamuna 20-25 asteessa, maan keskivaiheillakin yleisesti 10-15 asteessa. Etelärannikolla itäviima pitää pakkasen kurissa, mutta saa sään tuntumaan hyytävän kylmältä.

  Myös perjantain ja lauantain vastaisina öinä pakkanen voi olla paikoin kireää maan keski- ja pohjoisosassa. Sitten näyttäisi taas lauhtuvan.

  Palaako lämpö?

  Viikonvaihteen ennusteissa on ollut paljon epävarmuutta. Säämalleissa on ollut vuoroin merkkejä talvisemman sään jatkumisesta ja vuoroin keväisen sään paluusta. Nyt kaksi globaalia mallia ovat ottaneet yhtenevän linjan säätilan kehityksestä: talvinen vaihe jää lyhyeksi ja viikonvaihteessa sää lauhtuu monin paikoin plusasteille.

  Mukana kulkee myös sateita, joten yleiskuva on kovin harmaan oloinen. Maaliskuun alku saattaakin olla jatkumoa "ikuiselle marraskuulle". Ennusteeseen liittyy vielä epävarmuutta, joten seuraamme tilanteen kehittymistä. 

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 27.2. klo 17.40

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa