Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Näin lumi- ja vesisateet kulkevat: Lunta jopa 15 senttimetriä, osaan…
Uutiset |

Näin lumi- ja vesisateet kulkevat: Lunta jopa 15 senttimetriä, osaan maata pääkallokeliä ja 6 plusastetta

Lumisadetta ja liukasta.
Lumi- ja vesisateet sekä lauhtuminen huonontavat keliä alkuviikon mittaan. Kuvat: Keijo Väänänen, Taivassalo, 5.3.2023 ja Markus Mäntykannas, Helsinki, 21.12.2022

Sateita kulkee Suomen yli alkuviikolla, lisäksi myös tuuli voimistuu. Sateet alkavat lumena maanantaina iltapäivällä ja illalla sekä tiistain vastaisena yönä, mutta muuttuvat etelässä ja laajalti maan keskiosassa vedeksi. Lapissa lunta tulee alkuviikon mittaan paikoin jopa 15 senttimetriä. Lumisateet huonontavat ajokeliä ja näkyvyyttä, lauhtuminen ja vesisateet tuovat puolestaan osaan maata loskaa ja liukasta keliä. Tiistaina lämpötila voi kohota etelässä jopa 6 plusasteeseen.

Maanantain vastaisen yön kylmin lämpötila oli Utsjoen Nuorgamin havaintoasemalla mitattu −32,2 astetta. Etelässäkin pakkasta oli paikoin yli 20 astetta.

Sää on tällä viikolla vaihtelevaa.

– Lauha, pilvinen sadesää ja kylmä, aurinkoinen poutasää vuorottelevat. Maan etelä- ja keskiosassa osa sateista tulee vetenä. Lämpötila nousee tiistaina etelässä enimmillään 6 plusasteeseen, toisaalta pohjoisessa viikon jälkipuoliskolla jopa 30 asteen pakkaset ovat edelleen mahdollisia, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Ajo- ja jalankulkukeliä heikentävät tällä viikolla muun muassa lumi- ja vesisateet, lauhtuminen, loska ja pintojen jäätyminen uudelleen.

– Keli huononee pääkallokeliksi monin paikoin niillä teillä ja pinnoilla, jotka ovat vielä maanantaina päivällä lumen peittämiä ja missä lämpötila nousee nollan yläpuolelle tai sataa vettä. Tiistaina näin käy maan etelä- ja keskiosassa ja jopa Oulun korkeudella asti. Tulevina päivinä tilanne vaihtelee paikallisesti sen mukaan, miten lämpötila liikkuu nollan molemmin puolin. Keli on liukas etenkin niillä alueilla, joilla lämpötila vuoroin nousee nollan yläpuolelle ja vuoroin laskee nollan alapuolelle niin, että pinnat sulavat ja jäätyvät uudelleen, Joanna Rinne sanoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Näyttää siltä, että Keski- ja Pohjois-Lapissa kaikki alkuviikon sateet ovat lunta. Lunta voi kertyä näille alueille paikoin 15 senttimetriä maanantaista keskiviikkoon.

Näin sääviikko etenee: Alkuviikolla lunta ja vettä, myrskypuuskia ja plusasteita osaan maata

Maanantaina on nautittu laajalti aurinkoisesta säästä. Suomeen on kuitenkin leviämässä sateita.

– Etelätuuli on voimistunut jo maanantaina päivällä. Sää on pilvistynyt lännestä alkaen ja iltaa kohden Suomeen alkaa levitä lännestä laaja sadealue. Sateet alkavat lumena, mutta muuttuvat pian etelässä ja lännessä osin vedeksi. Lunta ehtii tulla maan etelä- ja keskiosassa viitisen senttimetriä ennen sateiden muuttumista vedeksi, Joanna Rinne kertoo.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

– Tuuli voimistuu niin, että myrskypuuskia on maanantai-iltana etelän ja kaakon välisessä tuulessa Pohjois-Itämerellä, Ahvenanmerellä, Saaristomerellä ja Selkämerellä. Tiistain vastaisena yönä tuuli kääntyy puhaltamaan lounaasta. Yön ja tiistaiaamun aikana myrskypuuskia on vielä eteläisillä merialueilla. Etelärannikolla, esimerkiksi pääkaupunkiseudulla sää on maanantaina illalla, tiistain vastaisena yönä ja tiistaipäivänä tuulinen.

Tiistain vastaisena yönä lämpötila nousee jo plussalle etelässä ja lännessä, idässä on vielä pakkasta 2–8 astetta ja pohjoisessa enimmäkseen 10–20 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaiaamuun mennessä sadealue on levittäytynyt jo lähes koko maahan, ainoastaan itäisessä Pohjois-Lapissa on vielä poutaista. Vesisateen alue laajenee.

– Sateet tulevat maan etelä- ja keskiosassa laajalti vetenä, pohjoisessa lumena. Tiistaina päivällä maan etelä- ja keskiosan sateet muuttuvat ajoittaisiksi, pohjoisessa lumisadealue on yhtenäisempi. Tiistain aikana lunta tulee Pohjanmaalla, Pohjois-Karjalassa ja maan pohjoisosassa yhteensä 5–10 senttimetriä. Pohjois-Karjalan ja Pohjanmaan sateet tulevat osin vetenä, Joanna Rinne ennustaa.

Tiistaipäivän ylin lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 1–6 astetta, korkeimmat lukemat mitataan etelässä. Lapissa on pakkasta 1–10 astetta.

Tiistai-illaksi tuuli heikkenee.

Keskiviikon vastaisena yönä maan etelä- ja keskiosan yli kulkee ohut saderintama, jonka yhteydessä sateita tulee niin lumena, räntänä kuin vetenäkin. Keski- ja Pohjois-Lapissa satelee vielä lunta. Yölämpötila on etelässä ja idässä 0–3 plusastetta. Lännessä on pakkasta enimmäkseen 1–10 astetta ja Lapissa 5–15 astetta.

Keskiviikkona aurinko pääsee jo monin paikoin näyttäytymään maan etelä- ja keskiosassa.

– Hajanaisesta pilvialueesta tulee vielä paikallisia lumikuuroja, Pohjois-Karjalan suunnalla vettäkin. Lapissa on pääosin pilvistä, Pohjois-Lapin tienoilla sataa vielä paikoin lunta.

Keskiviikon lumikertymät ovat Kainuun suunnalla sekä Pohjois-Lapissa 5–10 senttimetriä, Pohjois-Lapissa lunta voi tulla paikoin hieman yli 10 senttimetriäkin.

Keskiviikkona päivällä lämpötilat ovat etelässä ja idässä 0–4 plusastetta. Lännessä lämpötilat ovat −4 ja 1 plusasteen välillä ja Lapissa on pakkasta enimmäkseen 5–10 astetta.

Torstai ja perjantai poutaisia – viikonloppuna lauhan ilman aalto

Torstain ja perjantain ajaksi sää poutaantuu ja muuttuu pääosassa maata varsin aurinkoiseksi.

– Etelässä päivälämpötilat ovat plussan puolella, maan keskiosassa nollan molemmin puolin ja pohjoisessa pakkasella. Öisin koko maassa on pakkasta, pilvisyyden sattuessa sopivasti etelässä pakkasta voi olla yli 10 astetta ja Lapissa jopa 30 astetta. Tämän hetken ennusteen mukaan Suomeen leviää viikonloppuna uusi lauhan ilman aalto ja laaja sadealue sateineen. Sateita tulisi vetenä, räntänä ja lumena, Joanna Rinne toteaa.

Lue seuraavaksi: Kevään ja alkukesän pitkä ennuste julki! Tältä näyttää huhti–kesäkuun jakso – vaisu viesti Suomeen

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 14.3.2023 klo 09.17

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat