Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Loppukesän ja alkusyksyn pitkä ennuste elo–lokakuulle julki: ”Yllätys…
Vuodenaikaisennuste |

Loppukesän ja alkusyksyn pitkä ennuste elo–lokakuulle julki: ”Yllätys oli ensimmäinen reaktio tästä ennusteesta”

Aurinkoinen ja rauhallinen sää suosii veneilyä.
Vuodenaikaisennuste näyttää Suomeen 0,5–2 astetta tavanomaista lämpimämpää elo–lokakuun jaksoa. Arkistokuva: Christian Nylund, Vaasa, 9.8.2022

Uuden pitkän ennusteen mukaan elo–lokakuun jakso on Suomessa tavanomaista lämpimämpi. Sademäärät ovat ennusteen perusteella elo–lokakuussa ajanjakson tavanomaisia sademääriä suurempia tai ajanjaksolle tavanomaisia. Loppukesän ja alkusyksyn jaksosta ennakoidaan tavanomaista lämpimämpää myös laajalti muualla Euroopassa.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskus ECMWF on julkaissut 5. heinäkuuta kolmen kuukauden ennusteen eli niin sanotun vuodenaikaisennusteen elo–lokakuun jaksolle.

Suomeen ennakoidaan tavanomaista lämpimämpää ja laajalti hieman sateisempaa elo–lokakuun jaksoa.

– Mielenkiintoinen ennuste – ennen kaikkea siis yllättävä. Yllätys oli ensimmäinen reaktio tästä ennusteesta, kun katsoi lämpötilan poikkeamaa. Ennusteessa lähes koko Eurooppa on selvästi tavanomaista lämpimämpi. Eli pitkä kesä näyttäisi tulevan tämän ennusteen perusteella, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

Suomen sää on kuitenkin tyypillisesti hyvin vaihtelevaa, joten tämänkin kolmen kuukauden jakson aikana on odotettavissa niin viileämpiä ja sateisia kuin lämpimiä ja poutaisempiakin vaiheita.

Ennuste: Suomessa 0,5–2 astetta keskimääräistä lämpimämpi elo–lokakuun jakso

Vuodenaikaisennuste näyttää Suomeen 0,5–2 astetta tavanomaista lämpimämpää kolmen kuukauden jaksoa elo–lokakuulle. Suurin poikkeama on maan eteläosassa, missä voi olla 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää, pohjoisempana poikkeama olisi 0,5–1 astetta.

– Tämän ennusteen perusteella on hyvä todennäköisyys, että kesästä tulisi Suomessakin pitkä. Syyspuolellakin olisi mahdollisesti lämpöä, sillä missään Suomen lähettyvillä ei ole ennusteessa kylmää poikkeamaa. Tässä tapauksessa ei näy kunnon pitkiä kylmänpurkutilanteita. Yksittäisen kuukauden säähän ei kuitenkaan voi ottaa kantaa, vaan tässä näkyy nyt kolmen kuukauden ennustettu keskiarvo, Markus Mäntykannas sanoo.

ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista elo–lokakuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa tavanomaista lämpimämpää.
ECMWF:n ennuste lämpötilojen poikkeamista elo–lokakuulle 2023 Eurooppaan. Jaksosta ennakoidaan Suomessa ja muuallakin Euroopassa tavanomaista lämpimämpää.

Näyttää siltä, että Suomen itäpuolella on aavistuksen verran normaalia korkeampaa ilmanpainetta ja Azoreiden tienoilla normaalia matalampi ilmanpaine.

– Tämänkaltainen asetelma viittaa siihen, että säätyyppi olisi meillä melko etelä- ja lounaisvirtausvoittoista. Se tarkoittaa juurikin sitä ilmansuuntaa, mistä lämpöisimmät ilmat tuppaavat saapumaan meille loppukesästä ja alkusyksystä. Tässä voi olla usein tilanne, että Afrikasta tulisi Eurooppaan loppukesän helleaaltoja, jotka levittäytyisivät mannerta pitkin kohti pohjoista. Kuumin ilma ohjautuisi kuitenkin ehkä Suomen itäpuolelle, Markus Mäntykannas pohtii.

Auringonkukkia loppukesän valossa.
Kuva: Pirjo Räisänen, Maakeski, 15.8.2020

Islannin pohjoispuolella ennusteessa näkyy poikkeama tavanomaista korkeamman ilmanpaineen suuntaan.

– Tämä voi viitata siihen, että Atlantin matalapainekausi vähän lykkääntyisi tai matalapaineet kulkisivat hieman eteläisempää reittiä.

Muun Euroopan osalta ennuste näyttää koko Manner-Eurooppaan vähintään 0,5 astetta keskimääräistä lämpimämpää ja monin paikoin 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpää elo–lokakuun jaksoa.

– Jos ennuste toteutuu tällaisenaan, niin kesä tulee viime vuoden tapaan pitkittymään suuressa osassa Eurooppaa. Tässä näkyy hyvin se, että jos on etelä- ja lounaisvirtausvoittoista säätyyppiä ja lämpimät tuulet puhaltavat Pohjois-Afrikasta saakka, niin yleensä tällaisessa tilanteessa lämmintä ilmaa ohjautuu Keski-Euroopasta kohti Baltiaa ja Venäjän luoteisosaa, Markus Mäntykannas sanoo.

Elo–lokakuun sademäärät Suomessa keskimääräistä suurempia tai keskimääräisiä

Sademäärät ovat Suomessa ennusteen perusteella tavanomaista suurempia tai paikoin tavanomaisia elo–lokakuun jaksolla.

Muun Euroopan osalta tavanomaista suurempia sademääriä näkyy elo–lokakuun ennusteessa etenkin paikoin Välimeren ympäristössä sekä pohjoisessa Euroopassa. Keskisessä ja itäisessä Euroopassa sademäärät näyttävät olevan enimmäkseen lähellä tavanomaisia.

– Tänä keväänä ja kesällä Euroopassa on ollut trendi, että matalapaineet liikkuvat Välimerelle ja tuovat sinne reippaita kuurosateita. Vähän samanlaista trendiä näkyy tässä ennusteessa, mutta näyttää siltä, että aika ajoin myös Pohjois-Eurooppaan pääsisi runsaampia sateita, Markus Mäntykannas sanoo.

ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista elo–lokakuulle 2023 Eurooppaan.
ECMWF:n ennuste sademäärien poikkeamista elo–lokakuulle 2023 Eurooppaan. Ennuste näyttää Suomeen tavanomaista sateisempaa tai paikoin ajankohdalle keskimääräisiä sademääriä.

– Voi olla myös niin, että jos ilma on lämmintä loppukesästä ja alkusyksystä, niin tuleekin keskikesän tapaan runsaita kuurosateita. Ukkoskausikin voi olla pitkä, sekin voi nostattaa sademäärää. Tässä on monta eri mahdollisuutta, jotka voivat johtaa tavanomaista sateisempaan tilanteeseen Suomessa.

Lue myös:

​​Suomen sää elokuussa tilastojen mukaan
Suomen sää syyskuussa tilastojen mukaan
Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan

– Positiivista tässä elo–lokakuun ennusteessa on se, että vaikka koko Eurooppa hohkaa tavanomaista lämpimämpänä, niin ei olisi mitään äärimmäistä kuivuutta tulossa. Lämpö tulee sateiden kera. Se tekee hyvää luonnolle ja vähentää maastopalojen riskiä merkittävästi, Markus Mäntykannas toteaa.

Kolmen kuukauden pitkä ennuste voi toteutua monella tavalla

Sään vuodenaikaisennusteessa lasketaan lämpötila-, sademäärä- ja ilmanpainepoikkeamat peräti kolmen kuukauden mittaiselle ajanjaksolle.

Suomen säälle ovat kuitenkin ominaisia erittäin suuret vaihtelut, joten vuodenaikaisennusteen perusteella ei pysty toteamaan mitään yksittäisten viikkojen säätyypistä. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi olla hyvin suurta.

Kolmen kuukauden vuodenaikaisennuste lasketaan koko maailmaan, mutta sen pääasiallinen käyttötarkoitus on tropiikin ilmiöiden, kuten ENSO-kierron eli El Niño - ja La Niña -kierron seuraaminen ja ennustaminen. Pohjoisten leveysasteiden vaihtelevan sään ympäristössä kolmen kuukauden ennusteen tarkkuus on selvästi heikompi kuin tropiikissa.

El Niño -vaihe on nyt alkanut pitkän La Niña -jakson jälkeen.

Lue myös: Mikä on El Niño ja miten se syntyy?

El Niño -ilmiö palasi: Maapallon säähän huolestuttava muutos

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 14.7.2023 klo 18.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat