Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> El Niño -ilmiö palasi: Maapallon säähän huolestuttava muutos
Blogi |

El Niño -ilmiö palasi: Maapallon säähän huolestuttava muutos

El Niñon aikana kuivuus piinaa osaa maapalloa.
El Niñon aikana kuivuus piinaa osaa maapalloa. Edessä on todennäköisesti ennätyslämpimiä vuosia. Kuva: Pixabay

Maailmanlaajuinen sääilmiö El Niño on täällä taas. Sen aikana maapallon keskilämpötila nousee, ja edessämme ovat todennäköisesti jälleen mittaushistoriamme kuumimmat vuodet. El Niñolla on laaja-alaisia vaikutuksia maapallomme sääkuvioihin.

Kuluvan heinäkuun 3. ja 4. päivä jäävät historiankirjoihin maapallon mittaushistorian lämpimimpinä päivinä. Yhdysvaltain liittovaltion sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio NOAA:n mittausten mukaan maanantaina 3. heinäkuuta maapallon keskilämpötila ylsi ennätykselliseen 17,01 asteeseen, mutta jo heti seuraavana päivänä ennätyslukema luettiin uusiksi. Tiistaina 4. heinäkuuta maapallon keskilämpötila oli 17,18 astetta, joka on uusi ennätys yksittäisen vuorokauden keskilämpötilassa.

Erityisesti Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä vaikuttava ankara helleaalto yhdessä El Niño -ilmiön aiheuttaman maailmanlaajuisen lämpenemisen kanssa johtivat siihen, että kuluvan heinäkuun alussa koettiin peräkkäin kaksi mittaushistoriamme lämpimintä päivää. Ylimmät päivälämpötilat ovat kohonneet Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä laajalti lähelle 50 astetta. Myös Yhdysvaltojen eteläisissä osissa sekä Kiinassa on rekisteröity hyvin korkeita lukemia.

Alustavien laskelmien mukaan (Copernicus) myös kulunut kesäkuu oli mittaushistoriamme lämpimin kesäkuu, tai ainakin lämpimin vuodesta 1940 lähtien tarkasteltuna. Tämä tieto kuitenkin varmistuu vielä myöhemmin.

Ennätyskuuman menon mahdollistaa keväällä alkanut El Niño -ilmiö, jonka aikana maapallon keskilämpötila nousee. Ilmiön vallitessa lämpöennätysten todennäköisyys kasvaa eri puolilla planeettaamme, ja on hyvin todennäköistä, että jokin seuraavista vuosista tulee olemaan maailmanlaajuisesti mittaushistoriamme lämpimin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

El Niñon on ennustettu voimistuvan tämän vuoden edetessä, mikä tuo planeettamme säähän useita huolestuttavia muutoksia. Äärimmäisen kuumuuden lisäksi myös sään muut ääri-ilmiöt, kuten kuivuus ja rankkasateet yleistyvät.

El Niño -vaihe katsotaan alkaneeksi, kun merivesi on yli asteen tavanomaista lämpimämpää Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa. Ennusteiden mukaan El Niño tulee vielä loppuvuonna voimistumaan.
El Niño -vaihe katsotaan alkaneeksi, kun merivesi on yli asteen tavanomaista lämpimämpää Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa lähellä päiväntasaajaa. Ennusteiden mukaan El Niño tulee vielä loppuvuonna voimistumaan. Ilmiö voi jatkua vuoden 2024 puolelle. Kuva: ECMWF

El Niño pähkinänkuoressa

El Niño -ilmiö saa alkunsa, kun Tyynen valtameren trooppisella alueella tapahtuu muutoksia ilmavirtauksissa ja merivirroissa. Itätuulten heikkeneminen johtaa meriveden lämpenemiseen Tyynen valtameren itäisissä osissa, koska se vähentää kumpuamisilmiötä. Kumpuamisen aikana syvemmistä vesikerroksista pulppuaa pinnalle kylmää vettä. Itätuulen heikkeneminen hidastaa kumpuamista ja niinpä merivesi lämpenee Etelä-Amerikan länsirannikon edustalla.

Tyynen valtameren pintalämpötilassa tapahtuvat muutokset heijastuvat lähes koko maapallon säähän. Pohjoisen pallonpuoliskon kesäkuukausina vaikutukset ovat seuraavat:

  • Intian ja Kaakkois-Aasian monsuuni jää heikommaksi, mikä voi johtaa kuivuuteen
  • Tyynen valtameren keskisissä ja itäisissä osissa sadanta kasvaa ja trooppisia sykloneja voi esiintyä enemmän
  • Karibialla ja Väli-Amerikassa on kuivaa ja kuumaa
  • Laajoilla alueilla Etelä-Amerikassa on normaalia lämpimämpää, paikoin esiintyy runsaita sateita.
Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Thaimaassa talviaika on El Niñon aikana yllättävän kuuma ja vähäsateinen.
Suomalaisten suosimissa lomakohteissa Thaimaassa talvikuukaudet ovat El Niñon aikana kuumia ja vähäsateisia. Kuva: Pixabay

Vastaavasti pohjoisen pallonpuoliskon talvikuukausina El Niño -ilmiö vaikuttaa seuraavasti:

  • Kaakkois-Aasiassa ja Japanissa on tavanomaista lämpimämpi talvi, laajalti myös kuivaa
  • Tyynen valtameren trooppisissa osissa on normaalia lämpimämpää ja sateisempaa
  • Yhdysvaltojen luoteisissa osissa, läntisessä Kanadassa ja Alaskassa on leutoa talvisäätä
  • Yhdysvaltojen eteläisissä osavaltioissa sataa normaalia enemmän.

Euroopan ja Suomen osalta vaikutukset eivät ole aivan yhtä suoraviivaisia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lue lisää El Niñosta ja sen rinnakkaisilmiöstä La Niñasta!

El Niño -ilmiön vaikutus näkyy tästä kartalta selvästi: merivesi on normaalia lämpimämpää Tyynen valtameren itäisissä osissa lähellä tropiikkia.
El Niño -ilmiön vaikutus näkyy kartalta selvästi: merivesi on havaintojen mukaan ollut heinäkuun 4. päivänä normaalia lämpimämpää Tyynen valtameren itäisissä osissa lähellä tropiikkia. Kuva: NOAA

Ääri-ilmiöitä ja lämpöennätyksiä

Tässä vaiheessa on vielä hankala sanoa, kuinka pitkään El Niño -ilmiö tulee jatkumaan, mutta sen on arveltu viipyvän vielä ensi vuoden puolelle. Tyypillisesti El Niño- ja La Niña -jaksot kestävät vuodesta pariin, mutta ääritapauksissa on nähty myös kolmen vuoden kestoisia vaiheita.

El Niño -ilmiön aikana maapallolla nähdään tavanomaista enemmän sään ääri-ilmiöitä, kuten tulvia ja kuivuutta, toisaalla myös enemmän trooppisia hirmumyrskyjä.

Ikävä kyllä ilmiöllä on myös paljon terveydellisiä haittavaikutuksia. Tulvaherkillä alueilla yksi suuri huolenaihe on juomaveden saastuminen ja tätä myötä kulkutautien tehokas leviäminen. Kuivilla alueilla puolestaan pelätään satomenetyksiä ja vesivarastojen loppumista. Myös maastopalot leviävät herkästi kuivassa ja kuumassa maastossa.

Kuiva ja kuuma sää voi aiheuttaa sadonmenetyksiä Kaakkois-Aasiassa. Myös eläinten ravinnonsaanti voi hankaloitua.
Kuiva ja kuuma sää voi El Niñon aikana aiheuttaa satomenetyksiä Kaakkois-Aasiassa. Myös eläinten ravinnonsaanti hankaloituu. Kuva: Pixabay

On hyvin todennäköistä, että El Niño -ilmiön vallitessa rikotaan lukuisia lämpöennätyksiä. Tästä olivat jo esimerkkeinä heinäkuun 3. ja 4. päivät, jolloin maapallon keskilämpötila kohosi ensimmäistä kertaa mittaushistoriassa yli 17 asteen. Todennäköisesti jokin lähivuosista – ellei sitten jo kuluva vuosi – tulee olemaan maapallon mittaushistorian lämpimin. Edelliset ennätyslämpimät vuodet olivat 2020 ja 2016, ja vuonna 2016 maapallolla oli edellisen kerran merkittävä El Niño -vaihe päällä.

Kaiken kaikkiaan El Niñon säävaikutukset ovat sitä voimakkaammat, mitä lähempänä päiväntasaajaa ollaan. El Niño- ja La Niña -ilmiö aiheuttavat muutoksia säähän erityisesti matalilla leveysasteilla, Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Amerikassa.

Pitkän ajan sääennusteiden kehittyminen voi auttaa varautumaan globaaleihin sääilmiöihin ja niiden aiheuttamiin uhkiin. Esimerkiksi El Niñon kaltaisten ilmiöiden vaikutukset tiedetään hyvin ja ne pystytään ennustamaan useita kuukausia etukäteen. Näin ollen kuivuuteen ja rankkasateisiin varautuminen voidaan aloittaa hyvissä ajoin.

Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn pitkä ennuste elo–lokakuulle julki: ”Yllätys oli ensimmäinen reaktio tästä ennusteesta”

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 14.7.2023 klo 18.19

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat