Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Voimakas hurrikaani Iota iskee Nicaraguaan – jo toinen hirmumyrsky tässä kuussa Keski-Amerikkaan
  Uutiset |

  Voimakas hurrikaani Iota iskee Nicaraguaan – jo toinen hirmumyrsky tässä kuussa Keski-Amerikkaan

  Hurrikaani Iota riepottelee alkuviikolla Keski-Amerikkaa.
  Hurrikaani Iota riepottelee alkuviikolla Keski-Amerikkaa. Kuva: Foreca

  Atlantin hurrikaanikausi jatkuu vilkkaana. Keski-Amerikkaan on iskemässä jo toinen erittäin voimakas hurrikaani parin viikon sisällä.

  Keski-Amerikassa korjataan vielä aiemman Eta-hurrikaanin aiheuttamia tuhoja, kun jo uusi myrsky on tulossa. Hurrikaani Iota liikkuu maanantaina kohti Nicaraguaa idän suunnalta. Iota on voimistunut nopeasti 5. luokan hurrikaaniksi viisiportaisella asteikolla. Se saattaa jopa iskeä maihin voimakkaimman luokan hurrikaanina.

  – Iotan ennustetaan iskevän Nicaraguan pohjoisosan rannikolle Suomen aikaa tiistaiaamuna. Se jatkaa matkaansa heiketen Hondurasiin, jonka yli se liikkuu trooppisena myrskynä Suomen aikaa keskiviikon vastaisena yönä ja keskiviikkona. Sen jälkeen Iota etenee trooppiseksi matalapaineeksi heikentyneenä El Salvadoriin, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Voimakkaimmillaan Iotan tuulten voimakkuudeksi ennustetaan keskituulessa 75 m/s ja puuskissa jopa 90 m/s.

  Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus varoittaa Nicaraguan ja osin Hondurasin rannikkoseutua katastrofaalisista tuulista, hengenvaarallisesta myrskyvuoksesta sekä voimakkaiden sateiden aiheuttamista äkkitulvista, jokien tulvimisesta ja mutavyöryistä etenkin alueilla, joilla kärsitään vielä hurrikaani Etan vaikutuksista.

  Hurrikaani Eta iski 4. luokan hurrikaanina Nicaraguaan vajaat kaksi viikkoa sitten, 3. marraskuuta. Myrsky aiheutti kuolonuhreja, pahoja tulvia ja tuhoja Keski-Amerikassa.

  Atlantin hurrikaanikausi on ollut ennätyksellisen vilkas. Iota on jo 30. nimetty myrsky Atlantilla tällä kaudella. Edellinen ennätys, 28 myrskyä, oli vuodelta 2005.

  Atlantilla Iotaa edeltänyt Theta liikkuu ennusteiden mukaan Madeiran länsipuolelta kohti pohjoista heikentyen trooppisesta myrskystä trooppiseksi matalapaineeksi.

  Tyynenmeren puolella Filippiineillä tuhoja aiheuttanut taifuuni Vamco on rantautunut trooppisena myrskynä Vietnamiin ja on Laosin yllä trooppiseksi matalapaineeksi heikentyneenä.

  Lue myös: Viikon dramaattinen ennuste: Eteläänkin jopa 10–15 senttiä lunta – sitä ennen +11 astetta ja myrskyä

  16.11.2020 kello 17.30: Päivitetty hurrikaani Iotan voimistuminen luokasta 4 luokkaan 5.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 16.11. klo 17.40

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa