Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Kylmä säätyyppi ei anna ihan heti…
Kuukausiennuste |

Meteorologi kuukausiennusteesta: ”Kylmä säätyyppi ei anna ihan heti periksi” – vappuviikon ennuste muuttui

Kuukausiennuste 22.4.2024 alkava viikko
Uuden kuukausiennusteen mukaan 22. huhtikuuta alkavan viikon keskilämpötilat ovat ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempiä paitsi Suomessa niin myös laajalti muualla Euroopassa.

Sääennusteissa ei nyt näy lähiajalle kovinkaan keväistä säätä, päinvastoin – tulossa on jopa lumisateita ja laajalti öisiä pakkasia. Tuoreen kuukausiennusteen mukaan edessä onkin keskimääräistä kylmemmän sään jakso.

Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n 17. huhtikuuta julkaisema kuukausiennuste näyttää Suomeen ajankohdan tavanomaisia lukemia kylmempää säätä huhtikuun loppuun ja toukokuun alkuun. Vappuviikon ennuste on muuttunut aiemmin ennustettua viileämpään suuntaan.

– Edessä on kylmä loppu huhtikuulle. Huhtikuun loppuosa mennään tämän kuukausiennusteen mukaan keskimääräistä viileämmässä säässä, vaikka lyhyet lämpimät jaksot eivät ole pois suljettuja. Vappuviikon ennusteen muutoksen takana on korkeapaineen liikahtaminen länteen, kun edellisessä ennusteessa se oli selvästi Suomen päällä. Nyt korkeapaineen keskus jää tämän ennusteen mukaan Suomen länsipuolelle, ilmavirtaus käy pohjoisen ja idän väliltä ja kevät etenee vähän hitaammin, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Nyt perjantaina ja lauantaina 19.–20. huhtikuuta on tulossa laajalti lumisateita ja koko maahan öisiä pakkasia. Myös 22. huhtikuuta alkavan viikon päivittäisennusteissa näkyy pakkasia ja lumisateita.

– Kuukausiennusteen tavanomaista viileämpi sää toukokuun alussa ei kuitenkaan tarkoita suoraan samanlaisten pakkasten ja lumisateiden jatkumista. Tähän aikaan vuodesta ajankohdan tavanomainen lämpötila nousee viikko viikolta, joten toukokuun alussa tavanomaista viileämpi sää voi olla silti nykyistä säätä lämpimämpää, Anna Latvala sanoo.

Kuukausiennuste Suomeen (julkaisuaika 17.4.2024)
ViikkoEnnusteSään ennustettavuus
22.–28.4. (Viikko 17)Viikko on 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi. Maan etelä- ja keskiosassa sademäärä on vähän tavanomaista suurempi ja pohjoisessa tavanomaista pienempi.Hyvä
29.4.–5.5. (Viikko 18)Viikon keskilämpötila voi jäädä vähän tavanomaista kylmemmäksi. Sademäärä on ajankohdalle tavanomainen tai sitä pienempi.Kohtalainen
6.–12.5. (Viikko 19)Lämpötila on ajankohtaan nähden tavanomainen tai paikoin tavanomaista kylmempi. Sademäärä on ajankohdalle tyypillinen.Heikko
13.–19.5. (Viikko 20)Viikon keskilämpötila pysyy keskimääräisenä tai paikoin keskimääräistä kylmempänä. Sademäärä on lähellä tavanomaista.Heikko

Huhtikuun 22. päivä alkava viikko: Lumisateita ja pakkasia näkyvissä

Kuukausiennusteen mukaan 22. huhtikuuta alkava viikko on sekä Suomessa että Skandinaviassa ja monin paikoin Keski-Euroopassa 1–4 astetta keskimääräistä kylmempi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Päivittäisennusteen perusteella öiset pakkaset ovat yleisiä koko Suomessa. Pakkasta on päivälläkin välillä maan itä- ja pohjoisosassa, mahdollisesti paikoin myös maan länsi- ja eteläosassa. Ylimmillään päivälämpötilat voivat olla paikoin ja ajoittain 5 ja 10 plusasteen välillä, Anna Latvala sanoo.

Viikon sademäärä on kuukausiennusteen mukaan tavanomaista suurempi Suomen etelä- ja keskiosassa ja tavanomaista pienempi pohjoisessa Suomessa.

– Viikon aikana vähintään osa sateesta tulee lumena, Anna Latvala kertoo.

Lumikertymät voivat olla paikoin jopa runsaita, mutta vielä ei voida sanoa, mihin enimmät lumisateet osuvat. Lumisateita voi kuitenkin tulla eteläisessä Suomessa asti.

Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

Keskisessä ja eteläisessä Euroopassa oli jo huhtikuun alkupuoliskolla hyvin kesäisiä, paikoin jopa yli 30 asteen lämpötiloja. Lämpö vaihtui kuitenkin jo 15. huhtikuuta alkaneella viikolla jopa yli 20 astetta kylmempiin lukemiin ja paikoin jopa lumisateisiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Kuukausiennusteen mukaan 22. huhtikuuta alkava viikko on keskimääräistä kylmempi laajalla alueella Euroopassa.

– Alkuviikosta Britteinsaarten ja Islannin alueelle muodostuu korkeapaine ja Itä-Euroopassa on laaja matalapaine. Näiden välissä Pohjois- ja Länsi-Euroopassa jatkuu kylmä koillisvirtaus. Keski-Euroopassa päivälämpötila on useana päivänä 5–15 astetta, mutta Espanjassa ja Kreikassa mennään hetkellisesti paikoin 25–30 asteeseen. Öisin ainakin Keski-Euroopassa asti on monin paikoin heikkoa pakkasta. Lumisateita tulee viikon alussa esimerkiksi Baltiassa sekä Euroopan vuoristo- ja ylänköalueilla, Anna Latvala sanoo.

Kreikassa on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista lämpimämpää ja Turkista Venäjälle yltävällä alueella jopa selvästi tavanomaista lämpimämpää 22. huhtikuuta alkavalla viikolla.

Itäinen Eurooppa näyttää keskimääräistä sateisemmalta.

Huhtikuun 29. päivä alkava viikko: Vappuviikko voi olla Suomessa tavanomaista kylmempi

Tuore kuukausiennuste näyttää nyt, että vappuviikon keskilämpötilat olisivat Suomessa hieman tavanomaista kylmempiä.

– Kylmä säätyyppi ei anna ihan heti periksi, vaan huhti–toukokuun vaihteen viikko on tämän kuukausiennusteen perusteella 0–3 astetta keskimääräistä kylmempi. Korkeapaine on edelleen ainakin osan viikkoa Suomen länsipuolella ja pohjoistuuli puhaltaa. Viikon sisällä voi kuitenkin olla vaihtelua kylmien ja lämpimämpien päivien välillä, kun korkeapaine alkaa heiketä tai siirtyä kauemmas. Itse vapun säätä ei vielä tämän kuukausiennusteen perusteella pystytä sanomaan. Kuukausiennusteen viikkokeskiarvot eivät kerro yksittäisten päivien säästä, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta kuukausiennuste sateista!

Sademäärä on kuukausiennusteen mukaan vappuviikolla ajankohdalle tavanomainen tai paikoin sateita tulee tavanomaista vähemmän.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa vapun tienoilla huhti–toukokuun vaihteessa maan eteläosassa 10–14 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 8–12 astetta ja pohjoisessa laajalti 4–10 astetta, pohjoisessa Lapissa paikoin 2–4 astetta.

Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä.
Vertailukauden 1991–2020 tilastojen mukaan keskimääräisesti lämpötila on vappuna ylimmillään koko maassa plussalla ja lämpimintä on Etelä-Suomen sisämaassa. Öisin mennään pakkaselle laajalti maan pohjoisosassa sekä paikoin etelämpänä Suomenselällä. Kuva: Foreca 

Kuukausiennusteen perusteella Pohjois-, Keski- ja Länsi-Euroopassa tavanomaista kylmempi sää jatkuu laajalti myös 29. huhtikuuta alkavalla viikolla. Mustanmeren ympäristössä on keskimääräistä lämpimämpää.

Toukokuun 6. ja 13. päivä alkavat viikot: Edelleen paikoin keskimääräistä viileämpää

Toukokuun 6. ja 13. päivä alkavien viikkojen keskilämpötilat ovat uuden kuukausiennusteen mukaan Suomessa tavanomaisia tai osassa maata hieman tavanomaista viileämpiä.

– Säätilanteen ennustettavuus kuitenkin heikkenee jo selvästi. Sekä lämpötilat että viikon sademäärät ovat tämän kuukausiennusteen mukaan lähellä keskimääräisiä, mutta rannikoilla sekä pohjoisen niillä alueilla, joissa lumi on sulamassa on kuukausiennusteen perusteella vähän tavanomaista kylmempää, Anna Latvala sanoo.

Säätilastojen mukaan toukokuun puolivälin viikolla yöpakkaset väistyvät keskimääräisenä vuonna myös Lapista. Päivälämpötila nousee tilastollisesti etelässä jo 15 asteeseen tai sen yläpuolelle, Lapissakin monin paikoin yli 10 asteeseen.

Kuukausiennusteen mukaan Keski-Euroopassa voi vielä paikoin olla tavanomaista kylmempää 6. toukokuuta alkavalla viikolla, mutta toukokuun puolivälin tienoilla viikon keskilämpötilat ovat ennusteessa tavanomaisia.

Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

Pitkän ajan sääennusteet kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

Lue seuraavaksi: Tältä näyttää touko–heinäkuun jakso – katso loppukevään ja kesän pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Päivitetty 19.4.2024 klo 16.33

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat