Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kuukausiennuste: Nyt on viileää ja sateista, mutta loppukuu on suuri mysteeri
  Uutiset |

  Kuukausiennuste: Nyt on viileää ja sateista, mutta loppukuu on suuri mysteeri

  Sateenkaari
  Kaksoissateenkaari sadekuuron jälkeen. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 7.9.2020

  Kuukausiennuste ja päivittäissääennuste ovat tällä viikolla samassa linjassa: sää on viileää ja sateista. Kuukausiennusteen jälkipuoliskolla värit katoavat ennusteesta lähes tyystin. Mistä se kertoo?

  Tämä viikko (7.9. alkava viikko)

  Kuukausiennusteessa tämä viikko on Suomessa vuodenaikaan nähden viileä ja sateinen. Päivittäissääennusteiden näkemys näyttää samalta: matalapaineiden ja niihin liittyvien sateiden reitti kulkee Pohjois-Euroopan, erityisesti Norjan, Ruotsin ja Suomen yli. Sateita liikkuu Suomen yli päivittäin. Viileys johtuu erityisesti sateista; Etelä-Suomesssakin lämpötila saattaa sateiden aikana jäädä jopa vain 10 asteen tuntumaan.

  Ensi viikko (14.9. alkava viikko)

  Ensi viikolla kuukausiennuste näyttää sateiden hellittävän, tai ainakin viikon sadekertymän olevan jopa hieman vuodenajan keskiarvoa vähäisempi. Viikon keskilämpötila pysyttelee Suomessa vuodenajan keskiarvon tuntumassa.

  Syys-lokakuun vaihde (21.9. alkava viikko ja 28.9 alkava viikko)

  Syys-lokakuun vaihteessa värit eli kuukausiennusteen signaali jäävät kuukausiennusteessa varsin vähäisiksi. Forecan meteorologi Joanna Rinne sanoo, että se kertoo sään huonosta ennustettavuudesta. “Kuukausiennuste lasketaan 50 erillisen ennusteen keskiarvona. Jotta kuukausiennusteeseen saadaan vahvoja värejä, pääosan 50 ennusteesta on oltava keskenään melko samaa mieltä siitä, mitä säässä tulee tapahtumaan. Mikäli ennusteen loppupuolella värit kartalla ovat heikkoja ja värialueet muodoltaan epämääräisiä, se johtuu yleensä siitä, että osa 50 ennusteesta sanoo sään kehittyvän lämpimään, osa kylmään, osa sateiseen ja osa kuivaan suuntaan.” Joanna Rinne kuvailee. Kuun vaihteen ennusteen tarkentumista pitää siis vielä odotella.

  Lue myös: Meteorologi märästä viikosta: Syksyn tuntua – varaudu myräkkään, tuulituhot mahdollisia

  Joanna Rinne

  Päivitetty 8.9. klo 12.26

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Milloin terminen syksy alkaa yleensä Suomessa?

  Mitä tarkoittaa terminen syksy ja milloin se tavallisesti alkaa eri puolilla Suomea?

  Julkaistu 19.9.