Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt se tulee – kesäinen lämpö hulvahtaa Suomeen
  Uutiset |

  Nyt se tulee – kesäinen lämpö hulvahtaa Suomeen

  Suomessa on vallinnut lämmin ja aurinkoinen korkeapainesää.
  Kesäisen lämmintä ilmaa virtaa Suomeen ensimmäistä kertaa tänä vuonna. Kuva: Matti Hietala, Lohtaja, arkistokuva

  Koleat säät saavat vihdoin väistyä, kun lämmin ilmamassa puskee Suomeen etelästä. Lämpötilat voivat nousta viikon edetessä jopa hellelukemiin.

  Pohjoinen, kalsea ilmamassa on pitänyt Suomen sään vuodenaikaan nähden viileänä. Suhteellisen lämpimien ilmamassojen aaltoja ei ole edes käväissyt Suomessa huhtikuun puolivälin tienoon jälkeen kertaakaan.

  Nyt tilanteeseen on tulossa muutos, kun etelästä alkaa puskea lämmintä ilmaa Suomeen.

  Lämpötilat nousevat jopa hellelukemiin – alkaako nyt terminen kesä?

  Termisen kesän määritelmän täyttyminen vaatii lämpötilojen nousun pitkäaikaisesti 10 asteen yläpuolelle, ja lämpöaallon pitkäaikaisuudesta ei vielä ole varmaa tietoa. Termisen kesän kaltaisesta säästä saadaan kuitenkin ainakin muutaman päivän maistiaiset, sillä pian etelässä yön alimmatkin lämpötilat pysyvät 10 asteen tuntumassa tai jopa sen yläpuolella.

  Aurinkoisilla alueilla kannattaakin käyttää aurinkosuojaa, sillä UV-indeksin ennustetaan nousevan enimmillään lukuihin 3–4. Auringolta suojautumista suositellaan, kun indeksin arvo on 3 tai korkeampi.

  Lue myös: Termiset vuodenajat – milloin koittaa talvi, kevät, kesä tai syksy?

  Maanantaina saadaan ensimmäiset merkit tulevasta lämmöstä

  Ilmamassat maanantaina 10.5.2021.
  Ilmamassat maanantaina 10.5.2021. Kuva: Foreca

  Maanantai on maan etelä- ja keskiosassa aluksi pilvinen ja sateinen päivä. Sateet ovat ensimmäinen merkki lähestyvästä lämpimästä ilmamassasta, sadealue kulkee viileämmän ja lämpimämmän ilman alueen rajapyykkinä.

  Lapissa sen sijaan on pääosin aurinkoista, mutta viileää. Päivällä voi tulla yksittäisiä vähäisiä vesisadekuuroja.

  Päivän edetessä maan eteläosan sadealue liikkuu maan keskiosan ylle, ja etelässä sää muuttuu osin selkeämmäksi. Sadealueen väistyttyä lämpimän ilmamassan vaikutus tuntuu selvästi, lämpötilat lähtevät nopeasti nousuun.

  Maan eteläosassa päivän ylin lämpötila saavutetaan vasta iltapuolella. Etelässä on maanantaina lämpimimmillään 12–15 astetta, maan keskiosassa 7–11 astetta ja Lapissa 1–6 astetta.

  Tiistaina 20 asteen raja ylittyy jo laajalla alueella

  Ilmamassat tiistaina 11.5.2021.
  Ilmamassat tiistaina 11.5.2021. Kuva: Foreca

  Tiistaina lämpimän ilmamassan rajapyykkinä toimiva vesisadealue on edennyt maan pohjoisosan ylle. Maan etelä- ja keskiosassa on osin aurinkoista, ja lämpötilat nousevat yleisesti 19–22 asteeseen.

  Meren lämpötila on Suomenlahdella ja Pohjanlahdella vasta 3–5 astetta. Rannikolla kylmältä mereltä käyvä tuuli saa päivälämpötilat jäämään 20 asteen alapuolelle.

  Pilvisessä maan pohjoisosassa lämpötilat jäävät Pohjois-Pohjanmaan tuntumassa 11–17 asteeseen, Etelä-Lapissa 7–10 asteeseen ja Keski- ja Pohjois-Lapissa 2–6 asteeseen.

  Keskiviikkona hellerajan ylittyminen on jo mahdollista

  Ilmamassat keskiviikkona 12.5.2021.
  Ilmamassat keskiviikkona 12.5.2021. Kuva: Foreca

  Keskiviikkona maan etelä- ja keskiosassa on aurinkoinen ja poutainen päivä. Lämpötilat pääsevät nousemaan 20–24 asteeseen, ja hyvin paikallisesti helleraja eli 25 asteen raja saattaa ylittyä tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

  Päivä lasketaan hellepäiväksi, jos lämpötila nousee ainakin yhdellä säähavaintosemalla vähintään 25,1 asteeseen.

  Keskiviikkona lämpötilaero maan etelä- ja keskiosan ja Lapin välillä on hyvinkin jyrkkä. Raja, jonka eteläpuolella lämpötila nousee yli 20 asteen ja jonka pohjoispuolella jäädään alle 10 asteeseen, saattaa olla leveydeltään vain joitakin kymmeniä kilometrejä.

  Lapissa lämpötila on keskiviikkona 5–10 astetta, ja sää on pilvinen ja osin vesisateinen.

  Torstai on lämmin päivä koko Suomessa

  Ilmamassat torstaina 13.5.2021.
  Ilmamassat torstaina 13.5.2021. Kuva: Foreca

  Torstaina lämmin ilmamassa saavuttaa myös Lapin. Sää on koko maassa aurinkoinen ja mahdollisia vähäisiä iltapäiväkuuroja lukuun ottamatta poutainen, ja lämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 20–24 astetta, Lapissakin 15–20 astetta. Käsivarren, Utsjoen ja Inarin Lapissa lämpötila jää 10 asteen tuntumaan tai sen alle.

  Kuten edellisinäkin päivinä, rannikolla lämpötilat jäävät hieman sisämaan lukemia viileämmiksi.

  Loppuviikolla kuurosateet valtaavat Suomen ja sää viilenee

  Tämänhetkisten ennusteiden mukaan loppuviikolla Suomeen leviää kuurosateita ja sää viilenee vuodenajan keskiarvojen tasolle. Viilenemisen ennuste on kuitenkin vielä hyvin epävarma.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Kesäsää pamahtaa pian päälle – tältä näyttää toukokuun lopun tilanne

   

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa