Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Kesäsää pamahtaa pian päälle – tältä näyttää toukokuun lopun tilanne
  Uutiset |

  Tuore kuukausiennuste: Kesäsää pamahtaa pian päälle – tältä näyttää toukokuun lopun tilanne

  Keväistä kukkaloistoa.
  Sää lämpenee selvästi äitienpäivän jälkeisellä viikolla. Arkistokuva: Pixabay

  Suomeen on ennusteen mukaan tulossa kesäisiä lämpötiloja ennen toukokuun puoliväliä.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan 10. toukokuuta alkavalla viikolla viikon keskilämpötila on maan etelä- ja keskiosassa jopa 3–6 ja pohjoisessa laajalti 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Lämpötilat kipuavat maan etelä- ja keskiosassa ensi kertaa tänä vuonna yli 20 asteen lukemiin, mahdollisesti paikoin jopa 25 asteen tienoille.

  – Tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että itäiseen Eurooppaan pääsee voimistumaan korkeapaine, Atlantille on syvenemässä matalapaine. Matalapaineen alue lännessä ja korkeapaine idässä saavat jopa helteisen lämpimän ilman virtaamaan etelästä kohti Suomea, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lue myös: Lumipyryn jälkeen hurja käänne: Jopa +25 astetta mahdollista – katso ennuste!

  Lämmintä ilmaa reunustavat kuitenkin sateet. 

  – Osassa maata, todennäköisemmin lännessä ja pohjoisessa, sateita voi ensi viikolla tulla hieman normaalia enemmän. Korkeapainetta lähempänä olevalla puolella Etelä- ja Itä-Suomessa viikko voi olla jopa normaalia kuivempi.

  Lue myös: Euroopassa avautuu asetelma, joka tuo hellepullahduksia kohti pohjoista – alkaako terminen kesä pian Suomessa?

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa toukokuun puolivälissä maan eteläosassa 14–18 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 12–16 astetta ja pohjoisessa laajalti 8–14 astetta, pohjoisessa Lapissa 4–10 astetta.

  Miltä näyttää toukokuun loppupuolisko?

  Kuukausiennusteen mukaan 17. toukokuuta alkava viikko olisi isossa osassa Suomea lämpöoloiltaan ja sateisuudeltaan lähellä ajankohdan keskimääräistä tilannetta.

  – Tämä voi hyvinkin kieliä viikon mittaan muuttuvasta säätilasta. Etelässä viikon keskilämpötila saattaa olla hieman keskimääräistä korkeampi, Pohjois-Lapissa on mahdollisesti vähän keskimääräistä kylmempää.

  Kuukausiennusteen mukaan matalapaineiden aktiivisuus Pohjois-Euroopan suunnalla vähenee.

  – Tämä voi tarjota jopa sauman korkeapaineen muodostumiselle Islannin ympäristöön tai lähemmäs muuta Pohjois-Eurooppaa. Mahdollisen korkeapaineen sijainnista riippuen Suomea kohti voi päästä vilpoisempaa ilmaa pohjoisempaa, jos korkeapaine on maan länsipuolella – tai lämmintä ilmaa idempää, jos korkeapainetta pääsee muodostumaan Suomen pohjoispuolelle. Viikon ennusteeseen mahtuu siis reippaasti epävarmuutta, Jenna Salminen sanoo.

  Joutsen nautti aurinkoisesta päivästä.
  Toukokuun sään vaihtelut ovat tänä vuonna suuria. Arkistokuva: Ari Branthin, Ylöjärvi, 4.5.2020

  Toukokuun 24. ja 31. päivä alkavilla viikoilla sekä viikon keskilämpötilat että sademäärät ovat Suomen osalta uudessa kuukausiennusteessa laajalti ajankohdan keskimääräisten arvojen tuntumassa.

  – Pohjois-Euroopassa, kuten Suomessa, kuukausiennuste on paikoin ja lievästi normaalia kylmemmän sään toteutumisen kannalla. Ennusteen epävarmuus kasvaa kuitenkin nopeasti, sanoo Jenna Salminen.

  Lue seuraavaksi: Kesälomat lähestyvät: Tällainen on kesä–elokuun pitkä ennuste!

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa