Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Viikonloppuna paikoin lumisateita – ensi viikolla etelässä lauhtuvaa,…
Uutiset |

Viikonloppuna paikoin lumisateita – ensi viikolla etelässä lauhtuvaa, pohjoisessa jopa 20–30 pakkasastetta

Lumisia puita ja pakkasia Vaasassa.
Joulukuun alku on tuonut pakkasia ja lumisia maisemia. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.12.2023

Viikonloppuna edessä on laajalti pakkasia, paikoin tulee lumisateita. Ensi viikon alkupuolella pohjoisessa voi olla kipakoitakin pakkaslukemia, mutta etelässä sää voi välillä lauhtua pikkupakkasille ja nollan tuntumaan.

Joulukuu on alkanut ajankohdan keskimääräisiä lukemia kylmemmässä säässä.

– Säätilanteeseen ei aluksi ole tulossa suuria muutoksia: Venäjällä on korkeapaine, Atlantilla ja Länsi-Euroopassa puolestaan laaja matalapaineen alue. Näiden välissä Suomessa tuuli puhaltaa etelän ja idän väliltä. Sää on meillä enimmäkseen pilvinen ja lumisateita tulee monin paikoin, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Ensi viikon alkupuolella pohjoisessa voi olla pilvipeitteen rakoillessa paikoin taas kipakkaa pakkasta, mutta etelään alkaa jo vaikuttaa matalapaine.

– Tämä viikonloppu mennään lounaan saaristoa lukuun ottamatta pakkasella. Ensi viikon alussa lämpötilaerot kasvavat eri osissa Suomea. Etelässä on entistä lauhempaa, kun taas pilvipeitteen rakoillessa pohjoisessa voi olla 20–30 pakkasastetta. Ensi viikon loppupuolen sää riippuu voimakkaasti saapuvan matalapaineen reitistä – siitä riippuu, onko tulossa pakkasta vai isompi hetkellinen lauhtuminen. Matalapaineen reitti on vielä vaihdellut ennusteesta toiseen. On siis vielä epävarmaa, kuinka laajalla alueella sää lauhtuu, Anna Latvala sanoo.

Viikonloppuna paikoin lumisateita

Loppuviikon aikana 8.–10. joulukuuta sää pysyy pääasiassa pilvisenä. Lumisateita tulee ajoittain siellä täällä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Maan eteläosassa on loppuviikolla liikkeellä lumikuuroja. Muualla maassa lumisateet jäävät enimmäkseen heikoiksi, mutta yleistyvät vähitellen, Anna Latvala kertoo.

Lämpötilat pysyttelevät loppuviikolla enimmäkseen 5–15 pakkasasteessa.

– Etelä- ja lounaisrannikolla voi kuitenkin olla välillä vähän lauhempaa. Lounaan saaristossa lämpötila sahaa nollan puolelta toiselle. Pilvipeitteen rakoillessa maan itä- ja pohjoisosassa lämpötilat saattavat puolestaan mennä jälleen paikoin 20 pakkasasteen tuntumaan tai sitä kylmemmiksikin.

Katso videolta ennuste maanantaille asti!

Lähes koko maassa puhaltaa loppuviikolla kohtalainen kaakkoistuuli.

Ensi viikon alussa lisää lumisateita, etelärannikolle ehkä jopa räntää tai vettä – miltä näyttää loppuviikon tilanne?

Ensi viikon alussa Länsi-Euroopan matalapaineesta vaeltaa osakeskus Suomen eteläpuolelle, mutta Suomen pohjoisosassa vaikuttaa vielä korkeapaine.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Ensi viikon alkupuolella maan etelä- ja keskiosaan leviää hitaasti hajanainen lumisadealue, jonka enimmät sateet painottuvat aluksi etelään ja itään. Etelärannikolla saattaa välillä tulla myös räntää tai jopa vettä, jos lämpötila pääsee nousemaan suojan puolelle. Heikkoja lumisateita tulee paikoin pohjoisessa asti, mutta siellä pilvipeite rakoilee, sää vaihtelee enemmän ja on kylmempää, Anna Latvala ennustaa.

Lämpötilat ovat tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikon alkupuolella etelässä nollan asteen tuntumasta reiluun viiteen pakkasasteeseen. Maan keskiosassa on laajalti 5–15 pakkasastetta. Pohjoisessa pakkasta on enimmäkseen 10–20 astetta, mutta varsinkin selkeillä alueilla lämpötilat voivat olla 20 ja 30 pakkasasteen välillä.

Ensi viikon loppupuolen ennuste on vielä epävarma.

– Länsi-Eurooppaan saattaa ensi viikon loppupuolella vahvistua korkeapaine, joka sysää matalapaineet pohjoisemmalle reitille. Jos näin käy, sää muuttuu sateisemmaksi, mutta samalla sää voi Suomessa lauhtua hetkeksi laajemminkin. Ennuste on vielä sen verran epävarma, että tilanne tarkentuu vasta ensi viikon puolella, Anna Latvala toteaa.

Lue seuraavaksi: Joulu lähestyy: Näin meteorologi kommentoi joulun väriä – kuukausiennuste yltää jo tammikuun alkuun

Tammi–maaliskuun pitkä ennuste: Suomi erottuu Euroopan kartalta – katso sydäntalven ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 9.12.2023 klo 09.38

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Foreca Youtubessa: Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Miten polaaripyörre vaikuttaa Suomen säähän?

Polaaripyörteellä on merkittävä vaikutus Suomen talvisäähän. Katso video!

Julkaistu 14.12.

Viimeksi katsomasi paikat