Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viileää kesäsäätä: Ukkosia tulee tällä viikolla suuressa osassa maata
  Uutiset |

  Viileää kesäsäätä: Ukkosia tulee tällä viikolla suuressa osassa maata

  Suomen kesään kuuluu myös ajoittain viileämpiä ja pilvisempiä päiviä.
  Lähipäivinä viileä ja paikoin sateinen sää jatkuu. Kuva: Maarit Siitonen, Repovesi, Kouvola, 3.7.2020

  Tällä viikolla sää on viileän kesäinen: ukkoskuuroja, auringonpaistetta ja ajoittain myös tuulta. Laaja matalapaineen alue jää pyörimään Pohjois-Euroopan päälle, ja vaikka Suomen itäpuolelle Venäjälle virtaakin Jäämerelle asti helteistä ilmaa, se ei yllä Suomeen ja sää jää ajankohtaan nähden viileäksi.

  Matalapaineen alueen osakeskukset liikkuvat tällä viikolla Suomen ja Ruotsin välillä kohti pohjoista ja sää pysyy epävakaisena. Tänään maanantaina kuuroja tulee lähes koko maassa, mutta Lapissa on vielä päivällä poutaisempaa. Ukkosia muodostuu etenkin maan länsiosassa sekä Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Vaikka ukkoskuuroja tulee laajalla alueella, yksittäiset ukkoset ovat usein melko pienikokoisia, joten niiden sijaintia pystyy seuraamaan parhaiten sadetutkasta.

  Lounaistuuli on vielä voimakasta maan etelä- ja keskiosassa. Aamulla voimakkaimmat tuulet mitattiin länsirannikolla, jossa Rauman Kylmäpihlajan mittausasemalla tuulennopeus nousi puuskassa 22,6 metriin sekunnissa. Iltapäivällä myös lounaan sisämaassa puuskat voivat voimistua lähelle myrskylukemia.

  Tiistaina ja keskiviikkona ukkoskuurot painottuvat maan länsi- ja pohjoisosaan, mutta paikallisia sateita tulee myös laajemmalti. Tuuli heikkenee vähitellen tiistain aikana.

  Torstaina ja perjantaina säätilanne jatkuu samankaltaisena. Kuurosateita ukkosineen tulee pitkin maata ja sää on ajoittain lisääntyvästä pilvisyydestä huolimatta monin paikoin aurinkoinen.

  Pohjois-Euroopan yllä on tällä viikolla viileää ilmaa ja lämpötila kohoaa Suomessa hädin tuskin 20 asteeseen.
  Pohjois-Euroopan yllä on tällä viikolla viileää ilmaa ja päivälämpötila kohoaa Suomessa hädin tuskin 20 asteeseen. Kuva: Foreca

  Viikko päättyy edelleen paikoin sateisessa säässä

  Viikonloppunakin tulee paikoin sadekuuroja ja mahdollisesti osa sateista tulee myös yhtenäisemmistä sadealueista. Tämänhetkisen ennusteen mukaan Suomen läheltä kulkee silloin jo seuraava matalapaine, ja sen sateet voivat yltää maan etelä- ja keskiosaan asti. On kuitenkin vielä epävarmaa, kulkeeko sen reitti Suomen yli vai kiertääkö se hieman kauempaa.

  Päivälämpötila pysyttelee maan etelä- ja keskiosassa koko viikon ajan enimmäkseen 15–20 asteessa. Pohjoisessa vaihtelu on suurempaa ja sateisimmilla alueilla lämpötila voi jäädä päivälläkin noin kymmeneen asteeseen, aurinkoisemmilla alueilla on 14–19 astetta. Yölämpötila on suuressa osassa maata 8–13 astetta, Lapissa paikoin viiden asteen vaiheilla.

  Keskimäärin tähän aikaan vuodesta päivän ylin lämpötila on jo 20 asteen vaiheilla Etelä-Suomesta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun korkeudelle asti, Lapissa 15-20 astetta. Viimeisimmän kuukausiennusteen mukaan viileä sää jatkuu kuun puoliväliin asti.

  Anna Latvala

  Päivitetty 15.7. klo 20.29

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa