Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Aamun ajokeli on petollinen: "Tiet pahimmillaan kuin jääkenttiä" – katso vaaranpaikat
  Uutiset |

  Aamun ajokeli on petollinen: "Tiet pahimmillaan kuin jääkenttiä" – katso vaaranpaikat

  Talvinen säteilysumu,. jossa kylmällä ja alavalla pellolla muodostui sumua
  Aamun ajokeli voi olla petollisen liukas. Kuva: Foreca

  Maanantaiyön aikana tien pinnoille on paikoin päässyt muodostumaan paksu kuurakerros. Ajokeli voi paikoin vielä aamupäivälläkin olla petollisen liukas.

  Kuuraa syntyy tien pinnoille härmistymällä: ilmassa oleva vesihöyry tarttuu kiinni kylmään tien pintaan ja jäätyy siihen saman tien. Tienpinnat ovat selkeinä ja heikkotuulisina öinä ilmaa kylmempiä, ja monen yllätykseksi tienpinnan lämpötila voi olla pakkasen puolella, vaikka ilman lämpötila olisikin nollan yläpuolella.

  " Maanantaiaamuna kuuraisia tienpintoja löytyy laajalti maan etelä- ja keskiosasta, paikoin muualtakin. Tiet ovat pahimmillaan kuin jääkenttiä.

  Lapissa ajokeliä haastavat yöllä sataneet lumet. Etelämpänä monikaan ei ole vielä ehtinyt vaihtaa talvirenkaisiin, joten maltti on valttia aamun liikenteessä.

  Vaaran paikat

  Kuuranmuodostus suosii erityisesti tiettyjä tieosuuksia. Viime yön perusteella vaikuttaisi siltä, että kuuraa on päässyt muodostumaan laajoille alueille.

  Erityisen tarkkana kannattaa olla kaikkialla siellä, missä ajoväylä on tavalla tai toisella irrallaan maasta.

  " Kuuranmuodostus on yleensä voimakkaimmillaan silloilla, rampeilla ja avoimien vesistöjen lähellä olevilla tieosuuksilla. Myös tienpinnan laatu vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti ja voimakkaasti kuuraa syntyy.

  Eteläisen Suomen päälle on aamun tunteina saapumassa runsaampaa pilvisyyttä, joka estää kuuranmuodostuksen ja lämmittää tienpinnat vähitellen plussan puolelle.

  Kuuranmuodostus saattaa kuitenkin uusiutua tiistaiyönä.

  Lue myös: Kuura – tienpintojen liukas yllättäjä

  Markus Mäntykannas

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa