Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Lunta tulossa jälleen paikoin 30 senttimetriä, pakkasta jopa 10–20 astetta – varaudu lumisateeseen myös etelässä!
  Uutiset |

  Lunta tulossa jälleen paikoin 30 senttimetriä, pakkasta jopa 10–20 astetta – varaudu lumisateeseen myös etelässä!

  Lumisateita Oulussa syyskuussa 2021.
  Viikko tuo niin lumi- kuin vesisateitakin. Arkistokuva: Fintraffic, Oulu, 14.9.2021

  Koululaisten syyslomia vietetään tällä viikolla vaihtelevassa ja osassa maata talvisessa säässä. Lappiin voi jälleen sataa paikoin 10–30 senttimetriä lunta. Lokakuun lumensyvyysennätys vuodelta 1967 saattaakin olla tänä vuonna vaarassa. Tämän hetken ennusteen mukaan lunta sataa ajoittain maan keskiosassa asti, mahdollisesti myös paikallisesti etelän sisämaassa. Maan etelä- ja keskiosassa tulee kuitenkin myös runsaita vesisateita. Tuuli voimistuu viikon puolivälissä. Öisin pakkasta voi olla Lapissa ajoittain jopa 10–20 astetta.

  Lokakuun loppupuolisko on alkanut osassa maata talvisissa tunnelmissa. Pohjoisessa Lapissa satoi viime viikon lopussa reilusti lunta – Kittilän Kenttärovan havaintopaikassa lunta oli maanantaina aamupäivällä 43 senttimetriä. Viikonloppuna samalla paikalla mitattiin jopa 48 senttimetrin lumikerros. Tuulet voimistuivat rannikoiden edustalla myrskyksi asti.

  – Viikonlopun enimmät lumisateet tulivat Muoniosta Inarin eteläosaan ulottuvalla alueella. Tämä on tällä alueella tavallinen pysyvän lumen saapumisaika. Onkin mahdollista, että osassa lumisia alueita tämä on pysyvä lumi, vaikka ajoittain voi edelleen sataa myös vettä Lapin pohjoisosaa myöten. Pakkastakaan ei puutu tällä viikolla ja jo tiistain vastaisena yönä voidaan mitata syystalven toistaiseksi kylmin lämpötila. Kylmintä tiistain vastaisena yönä on näillä näkymin Lapin luoteisosassa ja pikkupakkasta on etelää myöten, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Pysyvä lumipeite tilastoissa 1991–2020
  Pysyvän lumipeitteen keskimääräinen saapumisaika säätilastoissa vertailukaudella 1991–2020.

  Maanantaina sadekuurot painottuvat maan etelä- ja keskiosaan, paikallisesti voi sataa myös räntää.

  – Jos sadekuuroja tulee vielä tiistain vastaisena yönä, voivat ne olla kaakossa asti räntää tai lunta. Tiistaina aamulla kuuraliukkautta saattaa olla teillä etenkin lännessä, kun lämpötila menee pakkaselle etelässä asti ja ilmassa on kosteutta, Anna Latvala sanoo.

  Maanantain ja tiistain välisenä yönä ja tiistaina aamulla Lapissa on ennusteen mukaan pakkasta enimmäkseen 5–10 astetta, Lapin luoteisosassa jopa 10–15 astetta. Syyskauden kylmin lämpötila tähän mennessä on 14. lokakuuta Enontekiön lentoasemalla mitattu −9,5 astetta.

  Uusi myräkkä viikon puolivälissä – lunta ja runsaita vesisateita, tuuli voimistuu

  Tiistaina aamulla ja päivällä on laajalti poutaa, paikoin nähdään myös aurinkoa. Päivälämpötilat ovat tiistaina etelän ja lännen 1–5 plusasteesta Käsivarren Lapin 5–10 pakkasasteeseen.

  Seuraava myräkkä lumipyryineen ja runsaine vesisateineen saapuu Suomeen tiistai-illan aikana.

  – Läntisimmässä Suomessa kaakkoistuuli voimistuu tiistaina illalla ja siellä alkaa sataa lunta tai vettä. Sade alkaa mahdollisesti paikoin lumena Lounais-Suomen sisämaassa asti, mutta muuttuu pian vedeksi. Keskiviikon vastaisen yön aikana lumi- ja vesisade leviää laajemmin länteen ja lumisateessa ajokeli voi olla huono, Anna Latvala kertoo.

  Keskiviikon vastaisena yönä lämpötila vaihtelee etelässä kaakon nollan tuntumasta tai parista pakkasasteesta lounaisrannikon noin 5 plusasteeseen. Pohjoisessa on pakkasta ja Pohjois-Lapissa voidaan päästä jälleen paikoin −15 asteenkin vaiheille, riippuen pilvisyydestä ja tuulesta.

  Katso videolta ennuste lumi- ja vesisateista sekä tuulista!

  Keskiviikon aikana sateet leviävät lähes koko maahan. Myös tuuli voimistuu.

  – Lapissa sade tulee pääasiassa lumena, Pohjois-Pohjanmaan länsiosassa ja Kainuussa lumisade muuttuu vesisateeksi. Tuuli on voimakasta, joten lumi tulee monin paikoin pyryttämällä ja ajokeli on huono. Keskiviikosta torstaihin Lapissa voi sataa jälleen 10–30 senttimetriä lunta, eniten lounaisessa Lapissa. Keskiviikkona ja torstaina etelässä sekä mahdollisesti maan keskiosassakin voi tulla jopa rankkasateita. Samaan laajaan matalapaineen alueeseen liittyviä osakeskuksia pyörii Suomessa tämän hetken ennusteen mukaan vielä perjantaina ja lauantainakin, joten sateita tulee tällä viikolla todennäkoisesti joka päivä jossakin päin maata.

  Maan etelä- ja keskiosan vesisateiden sademäärien vaihtelu on isoa.

  – Paikoin kahden vuorokauden sademäärä keskiviikosta torstaihin voi jäädä alle 10 millimetriin, kun taas paikoin tulee siis molempina päivinä rankkasateita.

  Tuulinen ja sateinen lokakuun aamu Nokialla Pyhäjärven rannalla.
  Tuuli voimistuu jälleen viikon puolivälissä. Vesisateita tulee paikoin runsaasti. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 7.10.2021

  Rankkasateella tarkoitetaan esimerkiksi vähintään 15 millimetrin sademäärää 12 tunnissa tai 20 millimetrin sademäärää 24 tunnissa.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan lokakuun lumensyvyysennätys on Suomessa 60 senttimetriä. Se on mitattu 21. lokakuuta 1967 Inarissa.

  – Tänä vuonna jossakin päin Lappia voidaan päästä lähelle tätä ennätystä, Anna Latvala sanoo.

  Viikon puolivälin matalapaineen mukana Suomen eteläosaan virtaa lämpimämpää ilmaa ja lounaassa voidaan päästä keskiviikkona vähän yli 10 plusasteeseen. Pohjoisessa ollaan laajalti nollan vaiheilla tai vähän pakkasella, Pohjois-Lapissa voi olla päivälläkin reilut 5 pakkasastetta.

  Torstain vastainen yö on etelässä vuodenaikaan nähden lämmin, lämpötilat ovat 10 asteen tienoilla. Lapissa ja Koillismaalla on edelleen heikkoa pakkasta.

  Torstaina sadealueen enimmät sateet väistyvät jo maan etelä- ja keskiosasta. Lapissakin lumisateet heikkenevät ja väistyvät päivällä itään. Seuraava sadealue saapuu kuitenkin jo lounaasta maan etelä- ja keskiosaan. Sen sateet tulevat vetenä.

  – Lapissa tuuli kääntyy koilliseen ja on edelleen kohtalaista tai navakkaa, joten lumipyryä tulee edelleen. Todennäköisesti lumisade ei kuitenkaan ole yhtä sakeaa kuin paikoin keskiviikkona.

  Miltä näyttää loppuviikon sää?

  Ennuste muuttuu jo epävarmemmaksi perjantaita kohti.

  – Näyttää kuitenkin siltä, että sateita, varsinkin lumisia, on liikkeellä maan pohjoisosassa. Vähitellen maan keskiosassakin sade muuttunee paikoin lumisemmaksi. Etelä-Suomen lähellä kulkee vesisadealue, joka voi yltää maan eteläosaan asti, Anna Latvala sanoo.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Tämän hetken ennusteen mukaan viikonloppuna Suomeen voi jälleen virrata matalapaineen jäljessä kylmempää ilmaa ennen seuraavan matalapaineen saapumista. Pakkasta saattaa olla Lapissa paikoin jopa 20 astetta, mutta tämä ennuste on vielä epävarma.

  – Syystalven kylmin lämpötila voi mennä jälleen uusiksi, mutta se riippuu paljon pilvisyydestä ja tuulesta, toteaa Anna Latvala.

  Viime viikolla koululaisten syyslomia vietettiin ainakin Turussa. Tällä viikolla lomaillaan muun muassa Helsingissä, Espoossa, Vantaalla, Hämeenlinnassa, Tampereella, Jyväskylässä, Seinäjoella, Kokkolassa, Joensuussa, Kuopiossa, Kajaanissa ja Rovaniemellä.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Varaudu talventuloon, lokakuu muuttuu hyytäväksi

  19.10.2021: Päivitetty ennustetta uuden ennustemallin mukaan.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 19.10.2021 klo 10.11

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat