Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kevätlämpö vyöryy Suomeen: “Näyttää todella upealta” – UV-suoja pian tarpeen
  Uutiset |

  Kevätlämpö vyöryy Suomeen: “Näyttää todella upealta” – UV-suoja pian tarpeen

  Nokkosperhosia huhtikuun auringossa.
  Viikon loppupuoliskolla edessä on korkeapainetta. Arkistokuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 21.4.2020

  Loppuviikko tuo Suomeen aurinkoista ja keväisen lämmintä säätä. Lämpötilat kohoavat alkavalla korkeapainejaksolla laajemmin 10–15 asteeseen, paikoin mahdollisesti jopa 15–17 asteen lukemiinkin. UV-säteily on voimistumassa. Vuorokausien sisäiset lämpötilaerot ovat kuitenkin suuria – öisin on yhä laajalti pakkasta.

  Kevät ottaa nyt harppauksia eteenpäin. Lännestä on vahvistumassa Suomeen korkeapaine.

  – Edessä on pitkäkestoinen korkeapaineasetelma, joka tarkoittaa aurinkoista ja päivä päivältä lämpimämpää säätä. Tilanne näyttää jatkuvan ensi viikon puolelle, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Auringon ja lämmön mukana alkaa myös tarve kevätauringolta suojautumiselle.

  – Todennäköisesti vähitellen etelärannikolla korkeimmat UV-indeksin arvot alkavat olla jo lukemaa 3 eli UV-säteilyn voimakkuus on kohtalaista. Suojautumistarve alkaa UV-indeksin arvosta 3. Edessä oleva korkeapainejakso voi lisäksi olla vaikea leppäallergikoille, sillä sää on aurinkoista ja lämmintä. Alkuun tuuli on heikkoa, mutta ensi viikon alussa tuuli viriää ja pöllyttää siitepölyä, Markus Mäntykannas sanoo.

  Katso Forecan sivuilta siitepölytilanne.

  Lämpimiä päiviä, kylmiä öitä

  Vaikka päivät ovat loppuviikolla lämpimiä, putoavat lämpötilat öisin yhä laajalti nollan asteen alapuolelle. Vuorokauden sisäinen lämpötilan vaihtelu voikin olla 10–15 asteen luokkaa, paikallisesti enemmänkin. Torstain vastaisena yönäkin suuressa osassa maata on vähän pakkasta, pohjoisessa 5–10 pakkasastetta.

  – Jos jotain meinaa jo puutarhaan istuttaa, niin ei kannata antaa lämpimien iltapäivien hämätä. Yöllä lämpötila voi laskea vielä reilusti pakkasen puolelle varsinkin maanpinnassa, Markus Mäntykannas sanoo.

  Torstai-iltapäivä näyttää suuressa osassa maata aurinkoiselta ja selkeältä, Lapissa on hieman runsaampaa pilvisyyttä. Käsivarren Lapissa voi tulla vähän räntää ja lunta.

  Ennuste iltapäivälle 15.4.2021.
  Ennuste iltapäivälle 15.4.2021.

  Päivän ylimmät lämpötilat ovat torstaina etelässä 10–12 astetta, keskisessä Suomessa ollaan 10 asteen tienoilla ja pohjoisessa 5 asteen molemmin puolin.

  Perjantain vastaisena yönä sää pakastuu taas lähes koko maassa. Perjantaipäivä on torstaita lämpimämpi.

  – Etelä- ja Keski-Suomessa aurinkoisessa säässä ollaan laajalti 10–14 asteessa, ehkä jopa 15 asteessakin paikallisesti. Lapissakin ylimmät lämpötilat ovat 10 asteen tienoilla.

  Ennuste iltapäivälle 16.4.2021.
  Ennuste iltapäivälle 16.4.2021.

  Myös lauantain vastaisena yönä on monin paikoin heikkoa pakkasta.

  Hieno ulkoiluviikonloppu – aurinkoa ja lämmintä

  Korkeapaine vaikuttaa koko viikonlopun ajan.

  – Tulossa on todella upeaa ulkoilusäätä, kevät etenee näillä lämpötiloilla. Etelä- ja Keski-Suomessa alkaa jo viikon päästä näyttää pikkuhiljaa vihreämmältä, silmuja tulee puihin ja nurmikko alkaa vihertää. Aurinko saa ihmeitä aikaan nopealla aikataululla, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lauantaina päivän ylimmät lämpötilat ovat maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta. Lapissakin viikonlopun ylimmät lämpötilat ovat 10 asteen lähettyvillä.

  Ennuste iltapäivälle 17.4.2021.
  Ennuste iltapäivälle 17.4.2021.

  Sunnuntain vastaisena yönä valtaosassa maata on jälleen pakkasta. Sunnuntai on lämmin ja aurinkoinen.

  – Sunnuntaipäivän sää näyttää todella upealta, ei tuossa montaakaan pilvenhattaraa ole Suomen yllä. Korkeapaine vahvistuu ja pitää pilvet ja tuulet loitolla. Päivälämpötilat nousevat Etelä- ja Keski-Suomessa reippaasti yli 10 asteeseen, 15 astettakin varmaan paikallisesti ylittyy, todennäköisesti jossain päin Länsi-Suomea, ennustaa Markus Mäntykannas.

  Kauanko lämpöä kestää?

  Tämä hetken ennusteen mukaan korkeapaine hivuttautuu pikkuhiljaa Suomen itäpuolelle ensi viikon alkupuolella.

  – Tämä tarkoittaa, että etelän- ja lounaanpuoleiset tuulet alkavat voimistua. Siellä olisi Atlantilla jo matalapaine, joka nostaisi meille entistäkin lämpimämpää ilmaa etelämpää Euroopasta, Markus Mäntykannas ennustaa.

  Lue myös: Hämmästyttävä kuukausiennuste: Näin mennään kohti vappua – katso lupaavat sääkartat!

  – Etelä- ja Keski-Suomessa voi olla ensi viikon alussa laajaltakin yli 15 asteen lukemia, pohjoisessa paikoin yli 10 asteen lämpötiloja. Paikallisesti maanantaina voidaan päästä jo lähelle 17 asteen lukemia. Lämpimintä olisi mahdollisesti tiistaina, vaikka pikkuhiljaa pilvisyys alkaa jo lisääntyä. Ainakin hyvin lähelle vuoden tähän asti korkeinta lukemaa mennään todennäköisesti alkuviikolla, Markus Mäntykannas sanoo.

  Vuoden toistaiseksi korkein lämpötila on 12. huhtikuuta Parikkalassa mitattu 17,2 astetta.

  Ennusteen epävarmuus kasvaa jo alkuviikolla, mutta näyttää siltä, että korkeapaine alkaa pikkuhiljaa antaa periksi ensi viikon edetessä.

  – Lännestä olisi saapumassa Suomeen matalapaineita ja sateita, pohjoisessa räntäsateetkin ovat mahdollisia. Samalla sää viilenisi. Mitään takatalvea ei kuitenkaan ole näkyvissä, vaan luonnollista keväistä vaihtelua ja virkistävää sadetta, joka painaa siitepölytasot alhaisemmalle tasolle, Markus Mäntykannas sanoo.

  Lue seuraavaksi: Odotettu ennuste julki – tältä näyttää loppukevään ja kesän pitkä sääennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 15.4. klo 09.59

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa