Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Helleaalto vai ei? Nyt lämpenee, mutta omegakorkea yhä epävarma
  Blogi |

  Helleaalto vai ei? Nyt lämpenee, mutta omegakorkea yhä epävarma

  Suomessa on vallinnut lämmin ja aurinkoinen korkeapainesää.
  Sulkukorkeapaine toisi tullessaan aurinkoisia iltoja koko maahan. Kuva: Matti Hietala

  Mahdollisesti lähestyvistä helteistä on uutisoitu jo päivien ajan. Helteet pysyvät ennustekartoilla, mutta niiden varmistumista saadaan yhä odottaa.

  Jo useamman päivän ajan helleilmamassa ja Suomen ylle voimistuva korkeapaine ovat näkyneet 10 päivän paikallissääennusteiden loppusuoralla. Uuden ennustemallin ilmaantuessa helleaalto pysyy näkyvissä, mutta aina vasta ennusteen lopulla. Päivä päivältä ennusteen keskivaiheille ilmaantuu uusia pieniä matalapaineita ja ilmamassojen liikehdintää, jotka työntävät varsinaisen sulkukorkeapaineen vahvistumisen Suomen yltä sivummalle.

  Juhannuksen sää kiinnostaa monia, ja olisi mukava päästä jo kertomaan, minkälaisessa säässä juhannusta vietetään, mutta juuri nyt viikon päähänkin ulottuvaan ennusteeseen liittyy vielä paljon epävarmuutta.

  Mitä nyt tiedetään tulevien päivien säästä?

  Tulevien päivien aikana sää lämpenee. Tiistaista alkaen lämpötila nousee lähes päivittäin maan etelä- ja keskiosassa reilusti 20 asteen yläpuolelle. Laajoja hellealueita ei ole lähipäivinä odotettavissa, mutta helleraja saatetaan rikkoa yksittäisillä havaintoasemilla Suomessa ehkä jopa päivittäin. Maan pohjoisosassa lämpötilat nousevat maltillisemmin.

  Sateettomalta viikko ei kuitenkaan näytä. Maan etelä- ja keskiosassa, erityisesti maan etelä- ja itäosassa, sataa alkuviikolla päivittäin. Keskiviikkona maan itäosaan on ennustettu kuurojen mukana myös ukkosia. Sateet liittyvät helleilmamassan reuna-alueeseen. Itse helleilma on Suomen kaakkoispuolella, meille ulottuvat vain sateet.

  Pohjoisessa viikko on poutaisempi, viikon jälkipuoliskolla myös maan etelä- ja keskiosassa sää näyttäisi poutaantuvan. 

  Helleilmamassa pyörii koko viikon ajan Suomen lähellä. Milloin kaakkoispuolella, milloin eteläpuolella ja milloin lännessä. Pienikin muutos ennusteissa saattaa muuttaa tilanteen kokonaan toisennäköiseksi, joten kannattaa seurata sääennusteita päivittäin!

  Videolla tämänhetkinen tulevien päivien sääennuste.

  Lopuksi vielä hyviä uutisia: talvi on ohi. Saana-tunturin havaintoasema lähetti vielä eilen muutaman sentin lumihavaintotietoja, mutta tänään lumi on sulanut pois ja mittari lähettää silkkaa nollaa. (Saanan rinteillä näkyy kelikameroissa vielä lunta, mutta lumisia havaintoasemia ei Suomesta enää löydy.)

  Tuoreimmat sääennusteet löydät sivuiltamme foreca.fi!

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa