Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tulossa lunta, vettä, harmaata ja aurinkoa – föhn-tuulessa jopa 5–7…
Uutiset |

Tulossa lunta, vettä, harmaata ja aurinkoa – föhn-tuulessa jopa 5–7 plusastetta mahdollista

Föhn-tuuli lauhdutti säätä ja liukastutti teitä tammikuussa 2022.
Viikon mittaan on odotettavissa paikoin liukkaita teitä ja jalankulkuväyliä, kun lämmin ilmamassa ja föhn-tuuli kohottavat lämpötiloja. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka

Sää jatkuu vaihtelevana. Viikon aikana liikkeellä on paikoin lumi- ja vesisateita, myös jäätävät sateet ovat mahdollisia. Keskiviikkona lämmin ilmamassa ja föhn-tuuli voivat nostaa lämpötiloja osassa maata jopa 5–7 plusasteeseen. Tämän jälkeen sää viilenee uudelleen. Viikonlopuksi ennusteissa on sateita, jotka tulevat näillä näkymin enimmäkseen lumena.

Viikon mittaan lämpötilat vaihtelevat pakkasten ja suojasään välillä. Keskiviikosta on tämän hetken ennusteen mukaan tulossa viikon lauhin päivä.

– Matalapaineen yhteydessä Suomeen virtaava lämmin ilmamassa ja paikoin Norjan vuoriston yli puhaltava föhn-tuuli nostavat keskiviikkona lämpötilan nollan yläpuolelle Lapissa asti. On vielä epävarmaa, kuinka pohjoisessa asti on suojasäätä. Paras mahdollisuus yli 5 plusasteen lukemiin on Ahvenanmaalla, Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapin lounaisosassa. Tuoreimpien ennusteiden perusteella korkeimmat lämpötilat voivat mennä 5–7 plusasteeseen. Torstaina sää jo viilenee uudestaan, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Näin viikko etenee: Alkuun lumi- ja vesisateita, paikoin jäätävää sadetta

Maanantaina Pohjois-Lapissa tulee paikoin lumikuuroja. Osassa maata on tuulista, varsinkin länsirannikolla sekä Lapissa puuskat ovat kovia. Lounaistuuli voimistuu maan etelä- ja itäosassakin kohtalaiseksi.

Huurre kuorrutti puut valkoisella jääkerroksella Turussa tammikuussa 2023.
Viikonvaihteessa huurre kuorrutti sumuisilla alueilla puita valkoisella jääkerroksella. Kuva: Juhani Peltonen, Turku, 23.1.2023

Tiistain vastaisen yön ja tiistain aikana sadealue kulkee Suomen yli.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Myöhään maanantaina illalla voi jo sataa hieman lunta länsirannikon tuntumassa ja Pohjois-Pohjanmaalla, yöllä lunta satelee jo yleisemmin Lappia lukuun ottamatta. Pohjanmaan maakunnissa on myös pieni jäätävän sateen mahdollisuus, myös tiistaina aamulla, Anna Latvala sanoo.

Tiistain vastaisena yönä pakkasta on monin paikoin 0–5 astetta, Kainuussa ja itärajan tienoilla 4–8 astetta.

– Tiistaina aamulla lunta satelee laajalti maan etelä- ja keskiosassa sekä osassa pohjoista Oulun eteläpuolella. Paikoin maan etelä- ja länsiosassa tulee sään lauhtuessa myös vähän vettä. Sateet väistyvät päivän kuluessa kaakkoon.

Lapissa sää selkenee hetkeksi. Myös maan länsiosassa pilvipeite vähintään rakoilee tiistain aikana.

Ennuste 24.1.2023.
Ennuste tiistai-iltapäivälle 24.1.2023.

Lämpötila kohoaa tiistaina etelässä ja lännessä monin paikoin nollan tienoille, lounaisrannikolla ja Ahvenanmaalla 1–3 plusasteeseen. Idässä, Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on 0–5 pakkasastetta, Lapissa 3–8 pakkasastetta.

Lännenpuoleinen tuuli on tiistaina heikkoa tai kohtalaista. Voimakkaimmin tuuli puhaltaa Pohjois-Lapissa.

Tiistaina illalla lämpötila käväisee pikkupakkasella sisämaassa lounaassa asti. Keskiviikon vastaisena yönä lounaistuuli voimistuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Pohjois-Suomeen leviää lännestä lumi- ja vesisateita, paikallisesti myös jäätävä sade on mahdollista. Jokunen sadekuuro tulee myös Pohjanmaan tienoilla. Sää alkaa lauhtua. Lämpötila kohoaa tiistain ja keskiviikon välisen yön mittaan 0–4 plusasteeseen Oulun seutua ja Meri-Lappia myöten, Anna Latvala sanoo.

Keskiviikkona föhn-tuulessa jopa 5–7 plusasteen lukemia – pohjoisessa liikkeellä lumi- ja vesisateita

Keskiviikkona matalapaineen keskus kulkee Pohjois-Norjan ja pohjoisimman Suomen yli itään.

– Suomeen leviää lämmintä ilmamassaa. Lämpimän ilman lisäksi mukana on paikoin myös föhn-tuulen vaikutusta. Lämpötila kohoaa Pohjois-Pohjanmaalla, Lapin lounaisosassa ja Ahvenanmaalla 4–7 plusasteeseen. Yleisemmin on 1–4 plusastetta paikoin Keski-Lappia myöten. Tämänhetkisen ennusteen mukaan etenkin Pohjanmaan maakunnissa, Kainuussa ja Meri-Lapissa aurinkokin voi pilkahtaa, Anna Latvala toteaa.

Lue myös: Mikä on föhn-tuuli?

Pohjoisessa satelee ajoittain lunta tai vettä. Pohjois-Lapissa on keskiviikkona pakkasta 3–10 astetta. Pohjois-Lapin sateet tulevatkin lumena.

Ennuste 25.1.2023.
Ennuste keskiviikkoiltapäivälle 25.1.2023.

Lounaistuuli on keskiviikkona suuressa osassa maata kohtalaista tai navakkaa. Lapissa tuuli kääntyy jo pohjoisesta alkaen vähitellen puhaltamaan luoteesta.

– Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa on sisämaassakin 13–17 m/s puuskia, rannikolla ollaan ennusteen mukaan puuskissa lähellä myrskyrajaa, Anna Latvala kertoo.

Maan etelä- ja keskiosaan tulee leudon tuulen mukana myös kosteutta, joten paikoin muodostuu sumua tai tihkua.

Torstain vastaisena yönä lämpötila alkaa jo laskea. Pohjoisessa sekä paikoin lännessä mennään pakkasen puolelle, idässä ja etelässä on aste tai pari suojaa.

Sää viilenee torstaiksi, viikonloppuna lumisateita

Torstaina etelässä ja paikoin maan keskiosassa liikkuu vesi- ja lumisateita kohti itää ja etelää. Pohjoisessa on laajalti selkeää. Hiljalleen pilvisyys vähenee myös maan etelä- ja keskiosassa.

Ennuste 26.1.2023.
Ennuste torstai-iltapäivälle 26.1.2023.

Lämpötilat ovat torstaina iltapäivällä etelässä 1 plusasteen tienoilla, maan keskiosassa ollaan −4 ja 1 plusasteen välillä ja pohjoisessa on 4–10 pakkasastetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantai on laajalti pakkaspäivä, aurinkoakin näkyy siellä täällä.

Ennuste 27.–28.1.2023.
Ennuste 27.–28.1.2023.

– Lännestä on kuitenkin viikonlopuksi lähestymässä jo seuraavia laajempia sateita, joista suurin osa tulee näillä näkymin lumena, Anna Latvala ennustaa.

Lue seuraavaksi: Lopputalven ja alkukevään pitkä ennuste julki: Tältä näyttää helmi–huhtikuun jakso – yksi kuukausi erottuu joukosta!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 23.1.2023 klo 15.48

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat