Paikanna
  Sääuutiset ja blogi > Karu ennuste: Kevätlämmön jälkeen äkkirysäys kylmempään – miltä näyttää huhtikuu?
  Uutiset |

  Karu ennuste: Kevätlämmön jälkeen äkkirysäys kylmempään – miltä näyttää huhtikuu?

  Joutsenet maaliskuisessa lumisateessa.
  Joutsenet maaliskuisessa lumisateessa. Kuva: Maarit Siitonen, Tuomiojärvi, Jyväskylä 13.3.2020

  Sää kylmenee rajusti viikonlopun aikana, kun lämpötilat putoavat tämän viikon keväisistä lukemista jopa lähes kymmenellä asteella. Ensi viikolla lumisateita voi tulla etelässä asti.

  Tällä viikolla maan etelä- ja keskiosassa mitataan jo keväisiä, jopa kymmenen asteen lukemia. Sää on kuitenkin tekemässä äkkikäännöstä viikonloppuna. Vielä lauantaina etelässä voi olla paikoin kymmenen astetta, mutta sunnuntaina päivälämpötila on tämän hetken ennusteen mukaan etelässäkin vain 0–3 astetta.

  – Lämmin ilmavirtaus vaihtuu äkisti kylmempään, kun pohjoisesta valahtaa Suomeen kylmää ilmaa. Ensi viikon mittaan lumisateet ovat mahdollisia etelässä asti, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

  Lämpötilat ovat ensi viikon alussa päivisin maan etelä- ja keskiosassa hieman nollan yläpuolella, pohjoisessa ajoittain vähän pakkasella. Öisin on pakkasia etelää myöten.

  Millainen on huhtikuun kuukausiennuste?

  Tuoreen kuukausiennusteen mukaan ensi viikon lämpötilat ovat melko lähellä ajankohdan tavanomaisia maan etelä- ja keskiosassa. Maan pohjoisosassa sen sijaan ensi viikko näyttää hieman tavanomaista kylmemmältä.

  Kylmemmän ensi viikon jälkeen kuukausiennuste ennakoi käännettä lämpimämpään. Sekä 6. että 13. huhtikuuta alkavat viikot ovat ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 1–2 astetta keskimääräistä lämpimämpiä, maan pohjoisosassa lämpötilat ovat melko tavanomaisia.

  Sateiden osalta kuukausiennuste näyttää huhtikuun alkupuolen sademääriksi melko tavanomaisia arvoja. Tavallista kuivempi korkeapainesää vaihtuu tämän viikon jälkeen matalapainevoittoiseksi.

  Muualla Euroopassa tämä ja ensi viikko ovat ennusteen mukaan laajalti keskimääräistä kylmempiä.

  Katso tiistaisin päivittyvä kuukausiennuste:
  Kuukausiennuste: Kevättä vai takatalvia?

  Tilastojen mukaan ajankohdan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat maalis-huhtikuun vaihteessa maan eteläosassa 4–6 asteessa, maan keskiosassa 2–4 asteessa, suuressa osassa Lappia ja Kainuussa 0–2 asteessa ja Pohjois-Lapissa enimmäkseen nollassa tai hieman pakkasella.

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 24.3. klo 14.18

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa