Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Suomeen levisi lännestä sateita ja ukkosia: Rankkasadetta Rovaniemellä, voimakkaita myrskypuuskia Oulussa
  Uutiset |

  Suomeen levisi lännestä sateita ja ukkosia: Rankkasadetta Rovaniemellä, voimakkaita myrskypuuskia Oulussa

  Salamointia Lempäälässä kesäkuussa 2019.
  Salamointia Lempäälässä kaksi vuotta sitten kesäkuussa. Kuva: Anneli Manninen, Lempäälä, 8.6.2019

  Helleilman reunalla Pohjois-Suomeen levisi Ruotsista sateita ja räväköitä ukkoskuurojakin pääsi muodostumaan.

  Voimakkaimmat ukkoskuurot painottuivat tänään maanantaina iltaan mennessä Keski-Pohjanmaan ja Etelä-Lapin välille. Pohjanmaan maakunnan pohjoisosasta Oulun seudulle asti on mitattu muutamalla havaintoasemalla myrskypuuskia, eli tuulen hetkellinen nopeus oli 21 m/s tai korkeampi. Oulussa Vihreäsaaren sataman asemalla tuuli oli puuskissa voimakkaimmillaan jopa 31,3 m/s.

  Tällaiset tuulennopeudet aiheuttavat jo tuhoja, kuten katkovat puita ja vahingoittavat esimerkiksi rakennusten kattoja.

  Usein ukkosten yhteydessä esiintyvien kovien puuskien nopeutta ei päästä mittaamaan, sillä ne voivat olla hyvin paikallisia eivätkä läheskään aina osu mittausaseman kohtaan. Tällöin tuulen voimakkuus päätellään aiheutuneista tuhoista. 

  Lue myös: Tuulituhot – missä nopeuksissa tuuli alkaa olla haitallinen ihmisille ja ympäristölle?

  Salamamäärä on tänään ollut kello 20.15 mennessä jo yli 15 000, mikä on tämän vuoden toistaiseksi suurin vuorokausimäärä. Suurin osa salamoinnista on ollut pohjoisessa, mutta myös Päijänteen itäpuolella on liikkunut ukkoskuuroja. Salamointi jatkuu vielä illallakin ja myös lähipäivinä.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin! 

  Rovaniemellä rankkasadetta

  Rovaniemen lentoasemalla sade alkoi puoliltapäivin ja vettä on tullut jo alustavien tietojen mukaan kello 17 mennessä 64 millimetriä, Rovaniemen Apukan havaintoasemalle myös noin 50 millimetriä. Päivän tähän asti suurimmat sademäärät painottuvat muutenkin Lappiin, sillä yleisemmin Meri-Lapista Sodankylän seudulle asti on tullut 530 millimetriä vettä. Rovaniemen jälkeen toiseksi eniten on satanut Pellossa, 29 mm.

  Lue seuraavaksi: Varaudu voimakkaisiin ukkosiin tällä viikolla: “Suuret rakeet ja kovat ukkospuuskat mahdollisia” – katso tuore juhannuksen ennuste!

  Klo 20.15: Päivitetty vuorokauden salamamäärää.

  Anna Latvala

  Päivitetty 21.6. klo 20.17

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa