Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Varaudu voimakkaisiin ukkosiin tällä viikolla: “Suuret rakeet ja kovat ukkospuuskat mahdollisia” – katso tuore juhannuksen ennuste!
  Uutiset |

  Varaudu voimakkaisiin ukkosiin tällä viikolla: “Suuret rakeet ja kovat ukkospuuskat mahdollisia” – katso tuore juhannuksen ennuste!

  Salamointia Lappajärvellä elokuussa 2018.
  Juhannusviikolle on luvassa osaan maata lämpöä ja ukkosia. Arkistokuva: Anne Keskivinkka, Lappajärvi, 1.8.2018

  Oulussa riehui maanantaina voimakas ukkosrajuilma, jonka aikana yksi ihminen menehtyi kaatuvan puun alle. Ukkoskuuroja on liikkeellä myös lähipäivinä – ukkoskuurot voivat olla jatkossakin paikoin rajuja. Ukkoskuurojen yhteydessä ovat mahdollisia niin rankat sateet, kovat ukkospuuskat, suuret rakeet kuin taajamatulvatkin. Sää jatkuu lämpimänä – tiistaina hätyytellään jopa Suomen kesäkuun lämpöennätystä.

  Oulun seudulla ukkosrajuilma on aiheuttanut runsaasti vahinkoa maanantaina. Oulun poliisi kertoo, että yksi ihminen on menehtynyt rajuilman kaataman puun alle Oulun Hiukkavaaran ulkoilualueella

  Maanantaina etelässä on mitattu jo paikoin 32 asteen lukemia. Etenkin pohjoisessa on tullut sade- ja ukkoskuuroja, mutta myös etelämpänä on salamoinut.

  Juhannusviikko on maan etelä- ja keskiosassa kuuma, pohjoisessa on viileämpää. Etelässä ylletään useina päivinä 30 asteeseen tai sen ylittäviin lämpötiloihin. Paikoin voimakkaat ukkoskuurot ovat mahdollisia myös lähipäivinä. Trooppisia öitä voi olla etenkin etelässä ja idässä. Trooppisessa yössä yön alin lämpötila ei laske alle 20 asteen.

  Lue myös: Suomeen levisi lännestä sateita ja ukkosia: Rankkasadetta Rovaniemellä, voimakkaita myrskypuuskia Oulussa

  "Osassa läntistä Suomea on vielä tiistaina maanantaista Oulun seudun tilannetta vastaavat olosuhteet eli siellä voi rytistä ja olla kovia ukkospuuskia. Myös suuret rakeet ovat mahdollisia."

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Tiistainakin ukkosvahingot mahdollisia – meneekö kesäkuun lämpöennätys rikki?

  Ennusteiden mukaan viikon lämpimin päivä on tiistai. Silloin jopa Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys saattaa rikkoutua, kun lämpötilat kipuavat ennusteen mukaan ylimmillään 33–34 asteen lukemiin. Suomen kesäkuun lämpöennätys on 33,8 astetta. Se on mitattu 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä.

  – Päivälämpötila on tiistaina maan etelä- ja keskiosassa jopa 29–34 astetta ja Kainuussa 25–30 astetta, ennustaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lue myös: Maanantaina mitattu jo 32 astetta, pian hätyytellään Suomen kesäkuun lämpöennätystä – meneekö jopa 34 astetta rikki?

  Maan etelä- ja keskiosassa on tiistaina pääosin aurinkoista, mutta sadekuuroja tulee paikoin etelästä Lappiin asti. Poutaisinta on idässä. Sateissa on mukana myös ukkosta. 

  – Osassa läntistä Suomea on vielä tiistaina maanantaista Oulun seudun tilannetta vastaavat olosuhteet eli siellä voi rytistä ja olla kovia ukkospuuskia. Myös suuret rakeet ovat mahdollisia, toteaa Forecan meteorologi Markus Mäntykannas.

  Lue myös: Mitä vaaraa ukkosesta voi olla?

  Tiistain päivälämpötilat ovat Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa 14–20 astetta, Pohjois-Lapissa paikoin jopa alle 15 astetta.

  Runsas sade voi synnyttää tielle suuria lammikoita. 
  Viikon ukkoskuuroissa vettä voi tulla paikoin runsaasti. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 12.6.2021

  Keskiviikkona iltapäiväkuurot painottuvat maan keski- ja itäosaan sekä Kainuuseen ja Koillismaalle. Mukana on myös ukkosia. Muualla maassa on pääosin aurinkoista.

  – Keskiviikkona ukkosia on laajemmin, mutta ne eivät ole ehkä niin voimakkaita kuin alkuviikolla, sanoo Markus Mäntykannas.

  Maan etelä- ja keskiosassa lämpötila on keskiviikkona 25–32 astetta, lämpimintä on etelässä ja kaakossa. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on enimmäkseen 15–20 astetta, Pohjois-Lapissa ja Koillismaan kuuroissa jopa alle 15 astetta.

  Torstaina iltapäiväkuuroja ja ukkosia tulee vielä maan itä- ja keskiosassa, mutta selvästi edellispäiviä vähemmän. Muualla maassa on enimmäkseen aurinkoista. Lämpötila vaihtelee etelän jopa yli 30 asteesta maan keskiosan 25 asteen tienoille ja Lapin 15–21 asteeseen.

  Juhannuksena lämpöä ja paikoin sade- ja ukkoskuuroja

  Miltä sitten näyttää juhannuksen tienoon tilanne tämän hetken ennusteessa?

  – Juhannusaatto eli perjantai on näillä näkymin suuressa osassa maata aurinkoinen ja maan etelä- ja keskiosassa laajalti helteinen, vaikka kaikkein kuumin ilma on jo väistynyt. Lämpötilat voivat nousta silti jopa 30 asteen tienoille. Vähäiset iltapäiväkuurot ukkosineen voivat olla mahdollisia. Pohjoisessa pilvisyys on vaihtelevampaa ja lämpötilat ovat 15–25 asteen välillä, Joanna Rinne ennustaa.

  Helteellä tarkoitetaan vähintään 25,1 asteen lämpötilaa.

  Lue myös: Juhannuksen sää tilastojen valossa

  – Juhannuspäivä muistuttaa tämän hetken ennusteen mukaan juhannusaattoa, mutta iltapäiväkuurojen mahdollisuus on suurempi kuin perjantaina. Pohjoisessa voi tulla runsaampiakin sateita. Myös ukkoset ovat edelleen mahdollisia. Muuten lämpötilat ovat perjantain tasolla, mutta osassa Lappia voidaan jäädä vain 10 asteen tienoille, Joanna Rinne sanoo.

  Sunnuntaina sateet jäävät vähiin, muuten säässä ei tapahdu suuria muutoksia.

  Lue myös: 35 asteen hellepätsi kiilaa kohti Suomea, useat ennätykset ovat vaakalaudalla: "Ilmastonmuutos lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja kestoa"

  21.6.2021 kello 21.22: Lisätty tekstiin Oulun poliisin tiedotteen tieto rajuilmassa menehtyneestä.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 22.6. klo 00.05

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa