Mainos latautuu…

Mitä vaaraa ukkosesta voi olla?

Ukkonen
Salamanisku Garda-järven ympäristöön syntyneessä ukkosmyräkässä. Pohjois-Italia on Euroopan vilkkainta salamointialuetta.
Ukkoskuuro Garda-järven yllä Italiassa. Kuva: Markus Mäntykannas

Ukkonen on yksi Suomen vaarallisimmista sääilmiöistä. Salamaniskut voivat aiheuttaa vaaratilanteita sekä suoraan että välillisesti.

Salama voi iskeä suoraan ihmiseen tai esimerkiksi puuhun tai rakennukseen ja aiheuttaa sitä kautta vaaraa ja tuhoa. Salamoinnista voi seurata myös laajoja sähkökatkoja sekä maastopaloja.

Ukkospuuskat voivat kaataa puita

Salamoinnin lisäksi ukonilmaan voi liittyä monia muitakin vaarallisia ilmiöitä. Yleisiä ovat esimerkiksi voimakkaat tuulen puuskat ja rankkasateet. Ukkospuuskat voivat kaataa puita ja synnyttää sähkökatkoja. Rankat sateet puolestaan aiheuttavat taajamatulvia, heikentävät näkyvyyttä liikenteessä ja aiheuttavat vesiliirron vaaran.

Tuulen puuskat voivat hetkellisesti ukkoskuuron yhteydessä olla jopa yli 40 m/s, mikä voi kaataa metsää laajallakin alueella. Myös kattopeltejä voi lähteä samassa rytäkässä irti.

Suuret rakeetkin kylvävät tuhoa, lentokoneilla turbulenssia

Ukkosissa on usein myös rajuja nousuvirtauksia ja niiden yhteydessä voi syntyä suuria rakeita. Rakeet voivat aiheuttaa tuhoa esimerkiksi viljelyksille tai tehdä yllättäen kesälläkin liukkautta tienpintaan. Suurimmat Suomessa sataneet rakeet ovat tiettävästi olleet halkaisijaltaan noin kahdeksansenttisiä.

Lisäksi ukkospilvet ovat vaarallisia lentoliikenteelle turbulenssin ja rakeiden vuoksi. Salamaniskuja lentokoneet puolestaan kestävät, enemmän vaaraa voivatkin aiheuttaa ukkospilven sisällä olevat rajut tuulet ja suuret rakeet.

Joskus ukkospilviin liittyy myös trombeja

Trombien ja syöksyvirtausten tuhot ovat erilaisia. Trombin tuuli on pyörteinen ja se aiheuttaa tuhojälkeä verrattain pienellä alueella pyyhkäisymatkansa varrella. Trombit voivat repiä irti kattoja, siirtää henkilöautoja ja kuljettaa raskaitakin esineitä.

Syöksyvirtaus on laaja-alainen ja tuuli etenee suoraviivaisemmin. Puut kaatuvat tyypillisesti syöksyvirtauksen myötä samansuuntaisesti. Syöksyvirtauksen voima on harvoin yhtä kova kuin trombin, mutta syöksyvirtaukset ovat laaja-alaisempia ja voivat aiheuttaa vahinkoa isommalla alueella.

Ukkoskuuron yhteydessä riehunut trombi sekoitti liikenteen ja kaatoi puita teille Forssan lähellä v. 2014
Ukkoskuuron yhteydessä riehunut trombi sekoitti liikenteen ja kaatoi puita teille Forssan lähellä. Kuva: Markus Mäntykannas

Lue seuraavaksi: Rakeet – miten ne syntyvät ja miksi ne ovat vaarallisia?

Päivitetty 10.2.2021 klo 12.29

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa