Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> 35 asteen hellepätsi kiilaa kohti Suomea, useat ennätykset ovat vaakalaudalla: "Ilmastonmuutos lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja kestoa"
  Blogi |

  35 asteen hellepätsi kiilaa kohti Suomea, useat ennätykset ovat vaakalaudalla: "Ilmastonmuutos lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja kestoa"

  Suomeen leviää erittäin lämmintä ilmamassaa. Kaikkien aikojen kesäkuun lämpötilaennätystä, 33,8 astetta, kolkutellaan todennäköisesti alkuviikolla.
  Suomeen leviää erittäin lämmintä ilmamassaa. Kaikkien aikojen kesäkuun lämpötilaennätystä, 33,8 astetta, kolkutellaan todennäköisesti alkuviikolla. Kuva: Pixabay

  Jo pelkästään ennustekarttoja katsoessa tulee hiki. Suomessa on alkamassa lauantaina poikkeuksellisen kuuma aikakausi, jonka aikana useampi lämpöennätys on vaarassa rikkoutua. Tulevaisuudessa helleaallot tulevat todennäköisesti yleistymään ja pitkittymään ilmastonmuutoksen seurauksena.

  Venäjällä Mustanmeren itäpuolella muhii tällä hetkellä tyypillinen kesäinen hellekorkeapaine, josta myös Suomi saa osansa. Mustanmeren helleaallot eivät aina yllä meille näin intensiivisinä, mutta nyt näyttää siltä, että saamme Etelä-Venäjän hellepätsin koko komeudessaan (tai hirveydessään) tänne pohjolaan saakka.

  Suomessa helle tarkoittaa sitä, että päivän ylin lämpötila nousee virallisella havaintoasemalla vähintään 25,1 asteeseen.

  Lue myös: Melkoinen kuukausiennuste: Tällainen on juhannuksen ennuste nyt – kauanko lämpö jatkuu?

  Useat ennätykset vaakalaudalla, 30 asteen helteet voivat jatkua juhannukseen

  Perjantaina 18. kesäkuuta lämpötila kohosi ylimmillään Porissa 29,3 asteeseen ja itäisessä Ruotsissa peräti 34,3 asteeseen. Näyttää todennäköiseltä, että lauantaina maan eteläosassa rikotaan 30 asteen raja. Sen jälkeen alkaa jo polttaa.

  Sanonpahan, että nyt on etelä- ja keskisuomalaisten syytä varautua pitkään hellepätsiin!

  Suursäätila pysyy Euroopassa staattisena pitkälle juhannusviikkoon saakka, sillä Venäjällä muhiva kuuma korkeapaine ei näytä antavan periksi, eikä päästä lännen matalapaineita läpi.

  Tukalat 30 asteen helteet voivat osassa Suomea jatkua jopa juhannukseen saakka. Todennäköisesti kuuminta on maan etelä- ja kaakkoisosassa. Vastaavasti Lappiin helteet eivät missään vaiheessa näyttäisi kunnolla yltävän.

  Jos 30 astetta ylittyisi kesäkuussa yli kuutena päivänä peräkkäin, olisi tämä sinällään jo yksi uusi ennätys. Myös viime vuoden kesäkuussa koettiin melkoinen helleputki, kun 30 astetta ylittyi jossain päin Suomea kuutena päivänä peräkkäin 23.–28. kesäkuuta.

  35 asteen superhelle kiilaa lähelle, lämpöennätykset voivat mennä uusiksi Suomessa ja Virossa

  Ilmamassa lämpenee vielä alkuviikkoa kohden mentäessä ja tiistain ennustekartta näyttää jo kuumuutta kaihtamattoman meteorologinkin silmiin absurdilta.

  Silloin viimeistään voidaan kolkutella Suomen kesäkuun kaikkien aikojen lämpötilaennätystä, joka on 33,8 astetta. Ennätys on lähes 90 vuotta vanha ja mitattu 24.6.1935 Ähtärissä. Viime vuonna käytiin jo hyvin lähellä tätä vanhaa ennätyslukemaa, kun lämpötila kohosi 25. kesäkuuta Kankaanpäässä Niinisalon lentoasemalla 33,5 asteeseen.

  Palataan kuitenkin tähän vuoteen ja ensi tiistaihin. Silloin Suomen kaakkoispuolella on suorastaan polttavan kuumaa.

  Alkuviikolla meille on nytkähtämässä Mustanmeren itäpuolelta vuodenaikaan nähden erittäin kuumaa ilmaa. Etelä- ja Itä-Suomessa 30 asteen ylitykset näyttävät todennäköisiltä ja on mahdollista, että paikoin mitataan jopa 33–34 asteen helteitä.

  Kesäkuun kaikkien aikojen lämpötilaennätys voi mennä siis uusiksi Suomessa. Eikä pelkästään meillä, vaan myös etelänaapurissamme voidaan tehdä mittaushistoriaa. Virossa kesäkuun voimassa oleva lämpötilaennätys on 33,5 astetta ja sitä kolkutellaan alkuviikolla maan itäkolkassa.

  Ensi viikon alkupuolella Venäjällä olevan laajan korkeapaineen länsipuolitse virtaa erittäin lämmintä ilmaa kohti Suomea. Kartalla näkyvä harmaa viiva kuvastaa suihkuvirtauksen reittiä alkupuolella. Sen eteläpuolella on erittäin kuumaa ilmaa, josta myös Suomi saa osansa. Suomen kaakkoisosaa viistävät jopa 35 asteen helteet. Näin korkeat lämpötilat ovat ennätyksellisen korkeita.
  Ensi viikon alkupuolella Venäjällä olevan laajan korkeapaineen länsipuolitse virtaa erittäin lämmintä ilmaa kohti Suomea. Kartalla näkyvä harmaa viiva kuvastaa suihkuvirtauksen reittiä alkavalla viikolla. Sen eteläpuolella on erittäin kuumaa ilmaa, josta myös Suomi saa osansa. Suomen kaakkoisosaa viistävät jopa 35 asteen helteet. Näin korkeat lämpötilat ovat ennätyksellisen korkeita.

  Mutta hypätäänpä vielä äimistelemään tilannetta Suomen rajojen ulkopuolelle Karjalankannakselle Venäjälle. Ensi viikon alkupuoliskon sää näyttää siellä jopa ennätyksellisen kuumalta. On mahdollista, että Lappeenrannan eteläpuolella Pietarin ympäristössä rikotaan 35 asteen raja. Pietarin kaikkien aikojen kesäkuun lämpöennätys on 34,6 astetta.

  Keskiviikoksi 35 asteen helteet ovat näillä näkymin väistymässä hieman idemmäs, mutta jossain päin Suomea 30 asteen raja voidaan rikkoa vielä lähempänä juhannustakin, jos tämän hetkinen ennuste toteutuu. Vähitellen sää muuttuu kuitenkin ukkoskuurojen myötä epävakaisemmaksi.

  Todettakoon, että ensi viikolla meteorologin työmaasta tulee kutkuttavan jännittävä. Juhannusviikosta voi tulla historiallinen, jos näinkin moni ennätys on rikkoutuakseen.

  Trooppinen ja lämmin kesäyö.
  Helleputki tuo mukanaan myös trooppisia öitä, eli yön alin lämpötila ei laske alle 20 asteen. Näin voi käydä erityisesti suurten vesistöjen äärellä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 23.6.2020

  Kuuman ilman taustalla laaja korkeapaine 

  Tällä erää Suomeen puskevan kuuman ilman taustalla on Euroopassa syntynyt idyllinen sääasetelma, joka suosii kuumaa kesäsäätä Euroopan itä- ja pohjoisosissa.

  Kun Venäjällä on laaja korkeapaineen alue, joutuvat matalapaineet hyvin pohjoiselle reitille Jäämerelle tai vaihtoehtoisesti ne jämähtävät läntisen Euroopan ylle. Länsi-Euroopan matalapaineiden ja Itä-Euroopan korkeapaineen välistä Suomea kohden pääsee kesäisin virtaamaan tässä asetelmassa kuuminta mahdollista ilmaa Mustanmeren ja Kaspianmeren ympäristöstä.

  Talviaikana asetelma toisi todennäköisesti kipakampaa pakkasta.

  Korkeapainesään untuvapilviä. 
  Korkeapaineen alueella sää on usein aurinkoista, yläpilvisyyttä voi esiintyä. Ensi viikolla kuitenkin ukkoskuurot vähitellen yleistyvät helteisessä säässä. Kuva: Markus Mäntykannas, arkistokuva

  Ilmastonmuutos lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja kestoa

  Ilmastonmuutos lämmittää korkeilla leveysasteilla eniten talvikuukausia, kun taas esimerkiksi Euroopan eteläosassa kesäkuukaudet lämpenevät talvia enemmän. Suomessa kesäkuukaudet lämpenevät maltillisemmin, mutta helleaaltojen todennäköisyys kasvaa meilläkin.

  Eräs teoria, joka tukee helleaaltojen yleistymistä ja pidentymistä on se, että samanlainen sääasetelma voi tulevaisuudessa jämähtää päälle entistäkin pidemmäksi aikaa, sillä ilmastonmuutos vaikuttaa yläilmakehän suihkuvirtauksen käytökseen.

  Jos ilmamassoja jakava suihkuvirtaus heikkenee ja siitä tulee pohjois–etelä-suunnassa yhä pitkulaisempi, voi tämä näyttäytyä niin, että lämpimän ilman pullahduksia pääsee yhä pohjoisemmille leveysasteille, mutta vastaavasti kylmää napa-alueen ilmaa voi valahtaa hyvinkin eteläisille leveysasteille.

  Kesäisin hellejaksot voivat pitkittyä sen vuoksi, että suihkuvirtauksen pitkät pohjois–etelä-suuntaiset haarat voivat lukkiutua paikoilleen hyvin pitkiksi ajoiksi suihkuvirtauksen heikkenemisen myötä. Suihkuvirtauksen on ajateltu heikkenevän, sillä pohjoisen napa-alueen ja eteläisempien leveysasteiden väliset lämpötilaerot pienenevät. Lämpötilaerot ovat suihkuvirtausta ruokkiva mekanismi.

  Lue seuraavaksi: Näin ilmastonmuutos vaikuttaa lämpötilaan maapallolla

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 19.6. klo 08.49

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa