Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Maanantaina mitattu jo 32 astetta, pian hätyytellään Suomen kesäkuun lämpöennätystä – meneekö jopa 34 astetta rikki?
  Uutiset |

  Maanantaina mitattu jo 32 astetta, pian hätyytellään Suomen kesäkuun lämpöennätystä – meneekö jopa 34 astetta rikki?

  Kesäistä lämpöä ja uimareita Vaasassa.
  Juhannusviikko on osassa maata kuuma. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, 6.6.2021

  Maanantaina on mitattu jo puolenpäivän jälkeen vuoden tähän asti korkein lämpötila. Ennusteiden mukaan tiistai on juhannusviikon lämpimin päivä. Silloin hätyytellään jopa Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätystä, joka on 33,8 astetta.

  Maanantain korkein lämpötila kello 19 mennessä on Parikkalassa mitattu 32,2 astetta. Heinolassa on ollut 32,1 ja Lahdessa sekä Porvoossa 32,0 astetta. Aiempi vuoden korkein lämpötila oli eiliseltä sunnuntailta, Varkauden 31,1 astetta.

  – Etelässä lähes ja yli 30 asteen helteet jatkuvat läpi viikon, tiistaina voi jopa Suomen mittaushistorian kesäkuun lämpöennätys rikkoutua. Samaan aikaan pohjoisessa on selvästi viileämpää. Ukkoskuurot värittävät iltapäiviä, kuuroalueet vaihtelevat päivittäin. Trooppiset yöt, eli yöt, jolloin lämpötila ei laske alle 20 asteen, ovat mahdollisia etelässä ja idässä joka yö torstaihin asti, sanoo Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Lue myös: Mikä on trooppinen yö?

  Suomen mittaushistorian korkein kesäkuun lämpötila on 33,8 astetta. Se on mitattu 24. kesäkuuta 1935 Ähtärissä.

  – Tiistain päivälämpötila on ennusteen mukaan maan etelä- ja keskiosassa 29–34 astetta ja Kainuussa 25–30 astetta. Pohjois-Pohjanmaalla ja Lapissa on 14–20 astetta, Pohjois-Lapissa paikoin jopa alle 15 astetta, Joanna Rinne kertoo.

  Keskiviikkonakin päivän korkeimmat lukemat voivat olla 32 asteessa, lämpimintä on etelässä ja kaakossa. Myös loppuviikolla ylletään paikoin 30 asteen tienoille tai yli.

  Veneretki auringonlaskussa.
  Yöt ovat paikoin trooppisia tällä viikolla. Kuva: Maarit Siitonen, Valkeala, Kouvola, 12.6.2021

  Myös viime vuonna hätyyteltiin Suomen kesäkuun lämpöennätystä, kun Kankaanpäässä Niinisalon lentokentällä oli 25. kesäkuuta 33,5 astetta.

  Maanantain vastaisena yönä koettiin jo paikoin trooppinen yö maan etelä- ja länsiosassa. Esimerkiksi Tampereen Tampellan havaintoasemalla yön alin oli peräti 21,9 astetta.

  Suomen mittaushistorian korkein lämpötila on 37,2 astetta. Se on mitattu 29. heinäkuuta 2010 Liperissä Joensuun lentoasemalla.

  Lue myös: 35 asteen hellepätsi kiilaa kohti Suomea, useat ennätykset ovat vaakalaudalla: "Ilmastonmuutos lisää helleaaltojen todennäköisyyttä ja kestoa"

  21.6.2021: Lämpötiloja päivitetään päivän aikana.

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 21.6. klo 19.08

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa