Sääuutiset ja blogi> Syyssää vyöryy Suomeen: Kaatosateita, yöpakkasia ja myrskyjen mahdollisuus…
Uutiset |

Syyssää vyöryy Suomeen: Kaatosateita, yöpakkasia ja myrskyjen mahdollisuus – ”Ennusteissa on viikonlopuksi ja ensi viikolle voimakkaita matalapaineita”

Sateinen toimistomaisema Espoossa.
Tällä viikolla osassa maata tulee runsaita sateita. Kuva: Foreca, Espoo, 30.8.2023

Sää on nyt ottanut käännöksen syksyisempään suuntaan. Lämpötilat putoavat, kun pohjoisesta virtaa Suomeen kylmempää ilmaa. Keskiviikkona ja torstaina etenkin etelässä ja idässä tulee runsaita sateita, lisäksi myös viikonlopun ja ensi viikon ennusteissa näkyy voimakkaita matalapaineita. Jopa myrskyt ovat mahdollisia. Etenkin Lappiin on odotettavissa lähiöinä yöpakkasia, hallaa voi olla etelämpänäkin.

Vielä tiistaina maan korkein lämpötila oli Kouvolassa mitattu 24,1 astetta, mutta nyt sää viilenee. Keskiviikon ja torstain aikana etenkin etelässä ja idässä sataa paikoin runsaasti. Myös loppuviikon ja ensi viikon ennusteissa näkyy sateita.

– Sää ottaa harppauksen syksyisempään suuntaan. Ennusteissa on sekä viikonlopuksi että ensi viikolle voimakkaita matalapaineita. Ennusteissa on kuitenkin vielä merkittäviä epävarmuuksia sateiden ja tuulten sijainnin sekä voimakkuuden suhteen, toteaa Forecan meteorologi Joonas Koskela.

Katso sadetutka ja sade-ennuste Forecan sivuilta!

Näin sääviikko etenee: Voimakkaita sateita etelään ja itään keskiviikon ja torstain aikana

Keskiviikkona säärintama ulottuu maan eteläosasta Itä-Suomeen. Rintaman yhteydessä tulee paikoin reippaita sadekuuroja. Myös Lapissa tulee paikoin kuurosateita.

Sademäärät ovat olleet keskiviikkona alkuiltaan mennessä pääkaupunkiseudulla jo paikoin 15–23 millimetriä.

Etelässä ja idässä on ollut keskiviikkona vielä paikoin 20 asteen lämpötiloja.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katu tulvi Helsingissä Mannerheimintien ja Stenbäckinkadun kulmassa.
Katu tulvi keskiviikkona Helsingissä Mannerheimintien ja Stenbäckinkadun kulmassa. Kuva: Annika Franck, Helsinki, 13.9.2023

Keskiviikon ja torstain välisenä yönä Lapin yllä on korkeapaineen selänne.

– Mikäli sää on selkeää, laskee lämpötila Lapissa monin paikoin nollaan tai vähän pakkasen puolelle, Joonas Koskela sanoo.

Sateet yltyvät etelässä ja idässä yön aikana.

– Torstain vastaisena yönä maan eteläosaan leviää lounaasta runsaampia sateita, jotka liikkuvat aamuksi maan itäosaan. Torstaina päivällä sadealue väistyy jo maan itäpuolelle. Idässä ja kaakossa vettä voi kertyä torstaiyön ja torstai-iltapäivän välillä 25–35 millimetriä, Joonas Koskela ennustaa.

Itää lukuun ottamatta torstaipäivä on suurelta osin poutainen ja melko aurinkoinen.

Katso videolta ennuste lauantaille asti!

Sadealueen jälkipuolella kohtalainen pohjoistuuli tuo kylmempää ilmaa myös etelään. Päivälämpötilat ovat torstaina maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta ja Lapissa 5–10 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Perjantain vastaisena yönä Lapissa on pakkasta jo yleisesti ja lännessäkin esiintynee hallaa. Etelässä lämpötila laskee yöllä paikoin alle 5 asteeseen.

Lue myös: Mikä on hallan ja yöpakkasen ero?

Perjantaina paikoin aurinkoa, paikoin sadekuuroja

Perjantaina päivällä sää on aluksi poutainen ja melko aurinkoinen, pohjoisessa pilvisyys on runsaampaa. Lännestä voi kuitenkin saapua sadekuuroja maan länsiosaan päivän edetessä.

Päivälämpötila on perjantaina maan etelä- ja keskiosassa 12–17 astetta, pohjoisessa 5–12 astetta.

Lauantain vastaisena yönä runsaampi pilvisyys hillitsee lämpötilojen laskua Lapissa, mutta selkeämmillä alueilla voi olla edelleen pakkasta.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Viikonloppuna myrskytuulet ja runsaat sateet mahdollisia

Lauantaina päivällä sää on suurelta osin pilvinen. Sadekuuroja voi tämän hetken ennusteen mukaan tulla etenkin maan keskivaiheilla, mutta paikoin myös rannikkoseuduilla ja pohjoisessa.

Lounaasta virtaa hieman lämpimämpää ilmaa maan etelä- ja keskiosaan, missä lämpötila kohoaa 14–18 asteeseen.

Sunnuntaina ennusteen epävarmuus on jo suurempi, mutta jopa myrskytuulet ja runsaat sateet ovat mahdollisia.

– Lännestä voi saapua voimakas matalapaine runsaine sateineen. Matalapaineen jälkipuolella pohjoistuuli voi voimistua myrskyksi läntisillä merialueilla ja matalapaineen siirtyessä Suomen itäpuolelle voimistuu pohjoistuuli puuskissa navakaksi tai kovaksi myös maa-alueilla. Runsaimmat sateet osuvat tämän hetken ennusteiden mukaan maan länsiosasta Kainuuseen ulottuvalle alueelle sekä Lappiin, Joonas Koskela kertoo. 

Ensi viikolla vaihtelevaa – ennusteissa taas myrskyn mahdollisuus

Ensi viikolla edessä on vaihtelevaa syyssäätä.

Viikon alussa päivälämpötilat ovat etelässä alle 15 asteessa ja pohjoisessa 5 ja 10 asteen välillä. Sateita tulee alkuviikolla lähinnä pohjoisessa. Länsituuli voi olla osassa maata puuskaista.

– Ensi viikon puolivälissä lännen suunnalta voi saapua seuraava voimakas matalapaineen keskus, johon liittyy runsaita sateita ja voimakkaita, jopa myrskyksi yltyviä tuulia. Ennuste tämän matalapaineen osalta on kuitenkin jo niin epävarma, että tarkempia yksityiskohtia tai ajoituksia ei vielä voida sanoa, Joonas Koskela toteaa.

Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste: Askel syksyisempään suuntaan – lämpötilat romahtavat, runsaat sateet palaavat

Tältä näyttää loka–joulukuun jakso Suomessa – katso syksyn ja alkutalven pitkä ennuste!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 13.9.2023 klo 18.12

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat