Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Siitepölyallergikot huomio: Koivun kukinta on alkanut
  Uutiset |

  Siitepölyallergikot huomio: Koivun kukinta on alkanut

  Hiirenkorvia rantakoivussa Nokialla huhtikuussa 2020.
  Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan koivut ovat Suomessa tavallisimpia siitepölyallergian aiheuttajia. Oireita aiheuttavat raudus-, hies- ja vaivaiskoivu. Koivun kukinta-aika ajoittuu huhti–kesäkuulle. Arkistokuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 25.4.2020

  Koivun kukinta on käynnistynyt osassa Suomea. Kukinnasta odotetaan laajalti runsasta tai melko runsasta.

  Koivun kukinta on alkanut vappuviikolla Lounais-Suomessa ja Uudellamaalla, kerrotaan Turun yliopiston siitepölytiedotuksesta. Koivun siitepölymäärät ovat tällä hetkellä kohtalaisia kukinta-alueella ja voivat ennusteen mukaan lähiaikoina vaihdella kohtalaisista runsaisiin. Kukinnan odotetaan alkavan myös muualla maan eteläosassa ensi viikolla.

  Luonnonvarakeskus Luke on aiemmin ennustanut, että koivu kukkii tänä keväänä melko runsaasti tai runsaasti lähes koko maassa, ainoastaan hieskoivun kukinta Pohjois-Suomessa näyttäisi olevan enintään kohtalainen. Koivun siitepölymäärät voivat olla suuria. 

  Lepän kukinta on pääosin päättynyt Etelä-Suomessa ja kukinta heikkenee maan keskiosassa. Kukinta jatkuu maan pohjoisosassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta ja sen odotetaan alkavan pian Keski-Lapissa.

  Lepän siitepölymäärät ilmassa vaihtelevat maan eteläosassa erittäin vähäisistä vähäisiin ja maan keskiosassa vähäisistä kohtalaisiin. Maan pohjoisosassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta määrät ovat enimmäkseen kohtalaisia, mutta voivat nousta ajoittain runsaiksi.

  Lue myös: Siitepöly – miljoona suomalaista oirehtii

  Koivut hiirenkorvalla Vaasassa huhtikuussa 2019.
  Allergia-, Iho- ja Astmaliiton mukaan suomalaisista noin 20 % on siitepölyallergisia. Kevätkesällä oireita aiheuttavat lehtipuut, keskikesällä heinäkasvit ja loppukesällä pujo. Arkistokuva: Matti Hietala, Vaasa, 28.4.2019

  Ensi viikon sateet helpottanevat hetkellisesti siitepölystä kärsiviä

  Sää on ollut vappuviikolla laajalti tavanomaista vähäsateisempaa. Toukokuun 3. päivä alkavan viikon mittaan sateet yleistyvät. Tuulen suunta vaihtelee lähiaikoina.

  – Vappupäivän ajan tuuli käy luoteesta eli levittää siitepölyä kaakkoa päin. Sunnuntaina tuulen suunnassa on suurempaa vaihtelua. Maanantaina ja tiistaina tuuli käy koillisesta ja siitepölyn leviämissuunta on lounaaseen. Ensi viikon puoliväliä kohti tuuli alkaa kääntyä puhaltamaan kaakosta. Tällöin etelän siitepölyt voivat tempautua tuulen mukana kohti luodetta ja levittäytyä kohti maan keskivaihetta, etenkin länttä kohti. Viimeistään ensi viikon puoliväliin odotettavat sateet saattavat antaa helpotusta senhetkiseen siitepölytilanteeseen, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Katso siitepölytilanne Forecan sivuilta.

  Lue seuraavaksi: Toukokuun kuukausiennuste paiskaa märän rätin kasvoille: Koleuden päälle vielä tämäkin

  Karita Kontula-Sokka

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa