Sääuutiset ja blogi> Raju ukkosrintama valtaa Suomen: Kaupunkitulvat ja ukkosvauriot todennäköisiä…
Uutiset |

Raju ukkosrintama valtaa Suomen: Kaupunkitulvat ja ukkosvauriot todennäköisiä – "kahden päivän show"

Tiistaina erittäin voimakkaita ukkosia esiintyy erityisesti maan länsiosassa Pohjanmaan maakunnissa ja myöhemmin Kainuussa.
Tiistain ja keskiviikon aikana Suomessa tullaan todennäköisesti havaitsemaan tuhansia salamaniskuja. Kuva: Pixabay

Idästä on saapumassa annos helteistä ja kosteaa ilmamassaa. Kosteuden ja mantereisen lämmön yhteisvaikutus laukaisee tiistain ja keskiviikon kuluessa voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja, jotka voivat aiheuttaa kaupunkitulvia ja ukkosvaurioita.

Tästä on tulossa meteorologin silmin hyvin jännittävä sääviikko. Draamankaarta rakentaa idästä puskeva helteinen ja kostea ilmamassa, joka tuo mukanaan räväköitä ukkoskuuroja.

Edessämme on vähintään kahden päivän mittainen "show", jonka aikana luonto pääsee näyttämään mahtinsa. Tähän ilmaiseen näytökseen pääsee mukaan valtaosa Suomesta. Esirippu aukeaa mahdollisesti jo tiistain vastaisena yönä.

Lue myös tämä: Neljän viikon sääennuste julki: Tulipunainen, "törkeän kuuma" alue valtaa Euroopan – näin käy Suomen

Runsas sade voi synnyttää tielle suuria lammikoita. 
Rankkasade voi haitata liikennettä lähipäivinä. Kuva: Matti Hietala, Vaasa, arkistokuva

Maanantaina paikallisia sade- ja ukkoskuuroja

Maanantaina paikallisia sade- ja ukkoskuuroja tulee monin paikoin erityisesti maan etelä- ja itäosassa sekä pohjoisessa. Näissäkin kuurosateissa vettä voi paikallisesti tulla runsaasti ja mikäli voimakkaampi kuurosolu osuu kaupunki- tai taajama-alueelle, paikallista tulvimista voi esiintyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Auringonpaisteessa lämpötila voi maan etelä- ja keskiosassa paikoin kohota hellerajan eli 25 asteen tuntumaan, muutoin mittareissa on melko tasaisesti 20 astetta kautta maan.

Kuuropilvien jäänteet ovat viime päivinä tuoneet värikkäitä auringonlaskuja eri puolille maata.
Kuuropilvien jäänteet ovat viime päivinä tuoneet värikkäitä auringonlaskuja eri puolille maata. Kuva: Jyri Linnanen, Lapinlahti, Varpaisjärvi, 10.7.2022

Tiistaina saapuu ukkosrintama idästä, itärajalla jopa 30 asteen helteet

Maanantai-illan ja tiistaiyön aikana idästä saapuu Suomeen lämmin säärintama, jonka yhteydessä tulee sateita ja paikoin ukkosetkin ovat mahdollisia. Myöhään maanantai-iltana ja tiistaiyönä voi paikoin sataa rankasti maan kaakkois- ja itäosassa.

Tiistai-iltapäivän aikana rintamavyöhyke on edennyt jo hyvän matkaa kohti länttä, mutta samalla se näyttäisi hieman kuivahtavan eli iltapäiväksi sateet vähenevät. Paikallisia sade- ja ukkoskuuroja kuitenkin kehittyy aamu- ja iltapäivällä rintamavyöhykkeen alueella, todennäköisimpiä ne ovat maan itäosassa.

Tiistaina iltapäivällä ukkosenergia painottuu maan itäosaan. Keltaisen alueen sisäpuolella voi iltapäivällä esiintyä yksittäisiä ukkoskuuroja, jotka voimistuvat myöhäisiltapäivää kohden. Itärajalla ja kaakossa lämpötila voi kivuta yli 30 asteen.
Tiistaina iltapäivällä ukkoskuurojen painopiste on maan itäosassa. Keltaisen alueen sisäpuolella voi iltapäivällä esiintyä yksittäisiä ukkoskuuroja, jotka voimistuvat myöhäisiltapäivää kohden. Itärajalla ja kaakossa lämpötila kipuaa lähelle 30 astetta.

Lämpimän rintaman jälkipuolella maan etelä- ja itäosa kuuluvat helteisen ilmamassan sektoriin. Auringonpaisteessa lämpötila kohoaa Uudellamaalla ja itäisessä Suomessa hellelukemiin, itärajalla voidaan ylittää 30 asteen raja. Kuluneen kesän toistaiseksi korkein lukema on 32,9 astetta ja se mitattiin Porin lentoasemalla 28. kesäkuuta.

Ukkoskehitys näyttäisi kiihtyvän tiistai-iltaa kohden, kun kaakosta lähestyvä kylmä säärintama kiilaa lämmintä rintamaa kiinni. Tässä yhteydessä erityisesti maan eteläosaan pakkautuu runsaasti ukkosenergiaa ja tuloksena voikin olla melkoista tykitystä ja rankkasadetta. Vettä voi kertyä tunnissa yli 20 millimetriä, mikä voi saada kaupunkien kadut lainehtimaan.

Tiistai-iltana suurin ukkosenergia on maan etelä- ja kaakkoisosassa. Tässä rintamassa ukkoset näyttäisivät voimistuvan yötä kohden ja erityisesti punaisen alueen sisällä sekä sade että salamointi voivat olla intensiivisiä. Rankkasade voi aiheuttaa kaupunki- ja taajamatulvia.
Tiistai-iltana suurin ukkosenergia kytee maan etelä- ja kaakkoisosassa. Tässä rintamassa ukkoset näyttäisivät voimistuvan yötä kohden ja erityisesti punaisen alueen sisällä sekä sade että salamointi voivat olla intensiivisiä. Rankkasade voi aiheuttaa kaupunki- ja taajamatulvia.

Keskiviikkona suuressa osassa maata sade- ja ukkoskuuroja

Keskiviikon aikana ukkosrintama etenee kohti länttä. Keskiviikon vastaisena yönä voimakkaita ukkossateita voi tulla eri puolilla maan etelä- ja keskiosaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Iltapäivällä ukkosrintaman painopiste on siirtynyt maan länsi-, keski- ja pohjoisosan ylle. Vettä voi yhä joillain alueilla tulla kuin saavista kaataen ja ukkosiakin esiintyy. Ukkosenergia näyttäisi kuitenkin hiipuvan tiistai-iltaan ja keskiviikkoyöhön verrattuna.

Ilmamassa on yhä melko lämmintä, joten aurinkoisilla alueilla päästäneen helposti yli 20 asteen ja lähemmäs 25 astetta.

Keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja kehittyy Suomessa yleisesti. Varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa kuurosateiden mukana on myös ukkosia. Sade voi paikoin olla hyvin rankkaa ja aiheuttaa paikallista tulvimista.
Keskiviikkona sade- ja ukkoskuuroja kehittyy Suomessa yleisesti. Varsinkin maan länsi- ja pohjoisosassa kuurosateiden mukana on myös ukkosia. Sade voi paikoin olla hyvin rankkaa ja aiheuttaa paikallista tulvimista. Kuurosateiden sijainti on vielä säämalleissa hyvin epävarmaa, mutta kannattaa seurata reaaliaikaista sadetutkaa.

Tiistai ja keskiviikko voivat tämän kesän mittapuulla muodostua hyvin vilkkaiksi salamointipäiviksi. Yhteenlaskettu salamamäärä voi näiden päivien osalta nousta viisinumeroisiin lukemiin, eli puhuttaisiin yli 10 000 salamaniskusta.

Keskiviikon jälkeen säässä koetaan raju käänne: lämpötila romahtaa paikoin 10 asteella ja loppuviikossa on vähän jopa alkusyksyn tunnelmaa. Lämpötila on jäämässä torstain jälkeen suuressa osassa maata alle 20 asteeseen.

Lue seuraavaksi: Loppukesän ja alkusyksyn ennuste julki, tältä näyttää elo–lokakuu: "Euroopassa kytee yksi 2000-luvun pahimmista tilanteista"

Markus Mäntykannas
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat