Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Espanjassa on nyt enemmän lunta kuin Suomen Lapissa – samaan aikaan Välimerellä luettu uusi helle-ennätys
  Uutiset |

  Espanjassa on nyt enemmän lunta kuin Suomen Lapissa – samaan aikaan Välimerellä luettu uusi helle-ennätys

  Espanjan pohjoisosassa kirjattiin torstaina uusi kylmyysennätys –35,8 astetta, kun taas Maltalla uudeksi tammikuun lämpöennätykseksi luettiin lauantaina 25,9 astetta.
  Espanjan pohjoisosassa kirjattiin torstaina uusi kylmyysennätys –35,8 astetta, kun taas Maltalla uudeksi tammikuun lämpöennätykseksi luettiin lauantaina 25,9 astetta. Kuvat: Pixabay

  Välimeren länsiosaa riepotellut talvimyräkkä Filomena on tuonut mukanaan myös veitsenteräviä lämpötilaeroja. Samaan aikaan kun Espanja kärvisteli pahimman lumipyryn kourissa 50 vuoteen, Maltan saarivaltiossa luettiin uusi tammikuun lämpöennätys, 25,9 astetta.

  Espanjassa on paikoin koettu voimakkain lumimyräkkä 50 vuoteen. Filomenaksi nimetty matalapaine toi valtavia lumikertymiä Iberian niemimaalle osuessaan Siperiasta saapuneeseen kylmään ilmamassaan. Madridissa lumensyvyys oli sunnuntaiaamun mittauksissa 37 senttiä ja tämä on enemmän kuin useammalla havaintoasemalla Suomen Lapissa.

  Poikkeuksellisen voimakkaan talvimyräkän aiheuttamia vahinkoja korjataan Iberian niemimaalla vielä pitkään.

  Filomena-matalapaine aiheutti Välimeren alueella erittäin suuria lämpötilaeroja. Talvimyräkän länsipuolelle jäänyt Iberian niemimaa koki poikkeuksellisen kylmää kyytiä: torstaina Espanjan pohjoisosassa rekisteröitiin uusi kylmyysennätys, kun pakkanen paukkui liki 36 asteessa.

  Samaisen matalapaineen itäpuolella kävi voimakas ja vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmin ilmavirtaus suoraan subtrooppisesta Afrikasta. Lämmin ilmamassa teki tehtävänsä ja lämpötila kohosi Maltan saarivaltiossa suomalaisittain hellelukemiin eli yli 25 asteen.

  Filomenaksi nimetyn myräkän länsipuolella on koettu erittäin ankaraa talvisäätä, kun taas Välimeren itäosaan virtaa parhaillaan kesäisen lämmintä ilmaa.
  Filomenaksi nimetyn myräkän länsipuolella on koettu erittäin ankaraa talvisäätä, kun taas Välimeren itäosaan virtaa parhaillaan kesäisen lämmintä ilmaa.

  Severe Weather Europe -sivuston mukaan Maltalla tehtiin lauantai-iltapäivänä uusi tammikuun lämpöennätys, 25,9 astetta. Aiempi huippulukema oli 22,8 astetta, joten vanha ennätys suorastaan murskautui.

  Forecan havaintoaineisto paljastaa, että Gudjan ja Luqan mittausasemilla Maltalla kirjattiin lauantaina Euroopan korkeimmat lukemat, 25,8 astetta. Alustavien tietojen mukaan uusi ennätyslukema on siis vielä kymmenyksen korkeampi.

  Lauantaina korkeita lukemia mitattiin Maltan ohella myös Italiassa ja Kreikassa. Esimerkiksi Sisilian Palermossa mitattiin 24,8 astetta. Kreetan saarella ja Sisiliassa koettiin myös sangen erikoinen sunnuntaiyö, sillä lämpötila ei joillain mittausasemilla laskenut alle 20 asteen. Kyseessä oli siis trooppinen yö – keskellä vuoden kylmintä aikaa.

  Välimeren alueen lämpötiloissa on muutaman päivän sisään esiintynyt hurjia kontrasteja. Espanjan kylmyysennätyksen ja Maltan lämpöennätyksen välinen lämpötilaero on huimat 62 astetta.

  Lue seuraavaksi: Uusi kuukausiennuste ei tunne armoa – talven jäätävimmät viikot saapumassa, lunta jopa 40 senttiä

  Markus Mäntykannas

  Päivitetty 10.1. klo 13.31

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa