Sääuutiset ja blogi> Alkuviikko: Rauhallisemman sään vuoro – sitten kurkottavaa hellettä…
Uutiset |

Alkuviikko: Rauhallisemman sään vuoro – sitten kurkottavaa hellettä ja kärkkyvää kylmyyttä? 

Sumuja esiintyy paikoin sateiden jälkeisillä alueilla sään viiletessä yöksi.
Sumuja esiintyy paikoin sateiden jälkeisillä alueilla sään viiletessä yöksi. Kuva: Heidi Multanen, Rääkkylä, 5.8.2022

Viikonloppuun mahtui säätä aurinkoisesta ja poutaisesta laidasta rajuilman ja myrskyn laitaan. Aivan yksitoikkoista säätä ei 8. elokuuta alkavakaan viikko pidä sisällään, mutta kuitenkin huomattavasti rauhallisempaa säätä tämän hetken ennusteen perusteella. 

Loppuviikosta Suomen yli lännestä koilliseen kulki matalapaine, jonka myötä torstailta lauantaille etelän ja idän suunnalla mitattiin hellettä ennen kuin sää viileni laajalti koko maassa, Seinäjoella kertyi perjantaina jopa reippaasti yli 50 mm sadetta, lauantaina Itä-Suomessa sekä Kainuussa esiintyi voimakkaita ukkosia ukkospuuskineen, ja Raumalla tuuli yltyi lauantaina jopa myrskylukemiin. Sunnuntaina pohjoisessakin saatiin oma osansa voimistuneista tuulista, mutta muualla maassa vaihdettiin jo yleisesti rauhallisempaan, osin sadekuurottelevaan säähän.

Viikonlopun matalapaineen myllertämään säähän verrattuna ensi viikon alussa jatketaan rauhallisemman sään parissa. Korkeapaine vahvistuu lännen ja etelän puolelta, ja lännenpuoleinen tuuli heikkenee alkuun. Päivälämpötila nousee vähitellen 20 asteen lukemiin laajemminkin kuin vain etelässä, mutta epävakautta on yhä ilmassa.

Alkuviikolla rauhallista, loppuviikolla lämpöolojen keikahtelua

Maanantain vastaisena yönä satelee vettä lähinnä paikoin Pohjois-Lapissa. Yön viiletessä lämpimän meren ylle muodostuu sadekuuroja, joiden yhteydessä saattaa myös ukkonen jyrähtää. Näitä kuurosateita ajautuu mereltä paikoin etenkin lounais- ja länsirannikolle. 

Pohjois-Lapissa ja rannikon sadekuurojen yhteydessä pilvisyys on runsaampaa, mutta muualla maassa aamu alkaa laajalti selkeässä säässä. Maanantaiksi etelästä lähestyy runsaan pilvisyyden ja sadekuurojen alue, joka voi pilvistää ja sateistaa sään jo aamutuimaan osassa Etelä-Suomea – ukkonenkin saattaa jo aamusta jyrähtää.

Maanantain mittaan sade- ja ukkoskuuroja tulee etenkin etelä- ja kaakkoisosassa maata ja sää on hetkellisesti pilvistä. Muualla maassa aurinkoinen aamu vaihtuu vaihtelevapilviseen päivään ja sadekuurojen mahdollisuus kasvaa. Länsirannikolla sää on puolestaan aurinkoisempaa ja poutaisempaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Tiistaiyöksi laajalti koko maassa kuurottelu lakkaa ja pilvisyys vähenee, mutta etenkin sateiden jälkeisillä alueilla voi esiintyä sumua. 

Tiistaina mahdolliset sumut hälvenevät vähitellen auringon noustessa. Monin paikoin ehtii alkuun olla selkeää tai melko selkeää, joten aamulla aurinko pääsee jälleen valaisemaan käynnistyvää päivää. 

Tiistaipäiväksi, etenkin sisämaassa, pilvisyys hieman lisääntyy, mutta jättää rakoja auringon vilahteluun. Sää on päivällä kuitenkin enimmäkseen poutaista koko maassa. Pohjoiseen alkaa levitä runsaampaa pilvisyyttä luoteesta iltapäivän mittaan, illalla myös hajanaisia sateita.

Myös keskiviikkona pohjoisessa on liikkeellä runsaampaa pilvisyyttä ja hajanaisia sateita. Etelämpänä sää vaihtelee puolipilvisestä pilviseen ja sadekuurot ovat mahdollisia. 

Siinä, missä maanantaina 20 asteeseen noustaan paikoin etelässä ja muualla maassa on enimmäkseen 13…18, Pohjois-Lapissa 9…14 astetta, tiistaina päivälämpötila nousee 19 ja 24 asteen välille jo monin paikoin etelästä Oulun korkeudelle ja paikoin Lapissakin. Keskiviikkona päivälämpötila on lähes koko maassa 19…24 astetta, Pohjois-Lapissa on paikoin lähemmäs 15 astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Viikon puolivälissä voimistuu lounaisvirtaus, joka vaikuttaisi tuovan mukanaan lämpimämpää ilmaa ainakin maan eteläpuoliskolle, missä myös helle on mahdollista, kunhan runsaampi pilvisyys antaa periksi. Jonkin verran paikallisia sateitakin on odotettavissa. 

Loppuviikon ennustettavuus heikkenee, mutta vaikuttaisi , että ainakin pohjoisessa lämpöisiä ja osin 20 asteen tietämille nousevia lämpötiloja saattaa olla edessä vain parin tai muutaman päivän edestä tällä erää. Viimeisimmissä ennusteissa kylmemmän luoteisvirtauksen mahdollisuus kasvaa loppuviikolla ja vähintäänkin Pohjois-Suomessa sää viilenee. Jos pohjoispuolella kärkkyvä kylmempi ilma pääsee viimeisimmän ennusteen mukaisesti virtaamaan Suomeen, lähennellään jo rajaa, että hyvin paikallisesti Pohjois-Lapissa osa liikkeellä olevista sateista voi tulla jopa räntänä

Jenna Salminen
meteorologi

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat