Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Kylmyysvaara: 20–40 asteen hyytävät pakkaset vyöryvät nyt näille alueille – uusi lumipyry mahdollinen ensi viikolla, osaan maata vettä?
  Uutiset |

  Kylmyysvaara: 20–40 asteen hyytävät pakkaset vyöryvät nyt näille alueille – uusi lumipyry mahdollinen ensi viikolla, osaan maata vettä?

  Suomenlinna pakkaspäivänä
  Tuuli purevoittaa ajoittain pakkasia lähiaikoina, joten pakkaslukemat saattavat tuntua paikoin jopa 5–10 astetta mittarilukemia kylmemmiltä. Pakkanen kiristyy myös maan eteläosassa. Arkistokuva: Joanna Rinne, Helsinki

  Kunhan Toini-pyrystä selvittiin, niin kovat pakkaset ovat jo vallanneet maata ja levinneet kohti etelää. Osassa Suomea pakkasta voi olla jopa 30–40 astetta, maan eteläosassakin voidaan mitata 20–30 asteen pakkasia. Tämän hetken ennusteiden mukaan uusi lumipyry ja vesisateet olisivat ehkä mahdollisia ensi viikon loppupuolella.

  Keskiviikkona kylmimmäksi pakkaslukemaksi Suomen havaintoasemilla mitattiin Kittilän lentoaseman −39,4 astetta. Torstain vastaisen yön kylmin lämpötila oli puolestaan Muonion kirkonkylän −38,6 astetta.

  Torstaina päivällä pakkasta on ollut laajalti maan keskiosassa 20–30 astetta, etelässä 10–20 astetta. Lapissa pakkaset vaihtelevat Pohjois-Lapin paikoin alle kymmenestä pakkasasteesta Etelä- ja Keski-Lapin jopa lähes 35 pakkasasteeseen.

  Perjantain vastaisena yönä mitataan talven tähän asti kylmimpiä lukemia maan eteläosassa.

  – Maan etelä- ja keskiosassa pakkasta on yöllä 20–30 astetta, paikoin enemmänkin. Pohjoisessa pakkaslukemat vaihtelevat Pohjois-Lapin jopa vain 5–10 pakkasasteesta Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun lähes 30 pakkasasteeseen. Kylmintä on todennäköisesti Kainuun ja Pohjois-Karjalan seutuvilla, jossa hyvin paikallisesti pakkasta voi olla jopa lähes 40 astetta. Talven toistaiseksi kylmimmän lämpötilan rajan rikkoutumiselle on lähinnä pieni mahdollisuus, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Tuulet purevoittavat paikoin pakkasia lähiaikoina. Sää voi tuntua jopa 5–10 astetta mittarin näyttämiä lukemia kylmemmältä.

  Lue myös: Mitä tarkoittaa "tuntuu kuin" -lämpötila?

  Tämän talven kylmin lukema tähän mennessä on 26. joulukuuta Utsjoella mitattu −41,1 astetta.

  Pakkasennuste öille 14.–17.1.2021.
  Pakkasennuste öille 14.–17.1.2021.

  Perjantaina päivälläkin jopa 20–30 pakkasastetta – Nuorgamissa plusasteet mahdollisia

  Perjantaina päivällä pakkasta on maan länsiosassa 5–15 astetta.

  – Muuten maan etelä- ja keskiosassa on pakkasta 15–20 astetta, idän selkeillä alueilla jopa lähes 30 astetta. Oulun korkeudella ja Kainuussa sekä Etelä-Lapissa on 15–20 pakkasastetta, Keski-Lapissa 5–10 ja Pohjois-Lapissa 1–10 pakkasastetta. Nuorgamin seutuvilla lämpötila voi käväistä jopa plussan puolella, Joanna Rinne sanoo.

  Perjantaina sää on pohjoisessa pilvinen, maan etelä- ja keskiosassa sää muuttuu pilviseksi pohjoisesta päin. Etelässä ja kaakossa on alkuun selkeää, mutta illan ja lauantain vastaisen yön aikana pilvipeite valtaa taivaan.

  Katso videolta lähipäivien ennuste!

  Lapissa tulee perjantaina paikoin vähäisiä lumisateita, lauantain vastaista yötä kohden lunta satelee myös maan länsiosassa.

  – Lauantain vastaisen yön aikana pilvipeite pääsee rakoilemaan paikoin, jolloin ainakin idässä pakkasta on vielä jopa 30 astetta, mutta muualta Suomesta kireimmät pakkaset väistyvät, ennustaa Joanna Rinne.

  Lauantaina etelässä vielä paikoin 20 pakkasastetta

  Lauantaina Suomessa on ennusteen mukaan laajoja selkeitä alueita, joiden väleissä on kuitenkin lauttapilveä.

  – Maan eteläosassa on pakkasta 10–20 astetta, idässä mahdollisesti paikallisesti enemmänkin. Maan keskivaiheilla pakkasta on länsirannikon muutamasta pakkasasteesta itäisen Suomen reiluun 15 asteeseen, Joanna Rinne toteaa.

  Lue myös: Mitä vaaraa on liiasta kylmyydestä?

  Pohjoisimmassa Lapissa lämpötila on lauantaina lähellä nollaa tai pikkupakkasilla, Keski- ja Etelä-Lapissa pakkasta on 5–15 astetta.

  Sunnuntaina sää jälleen pilvistyy koko maassa, paikoin tulee vähäisiä lumikuuroja. Sää lauhtuu jo maan etelä- ja keskiosassa, missä pakkasta on 3–8 astetta. Lapissa lämpötila vaihtelee Etelä-Lapin paikoin lähes 20 pakkasasteesta Nuorgamin seudun nollan asteen tienoille.

  Ensi viikolla uusi lumipyry ja vesisateita?

  Ensi viikolla sään vaihtelut jatkuvat.

  – Ensi viikon sää on pilvipainotteinen, paikoin tulee vähäisiä lumisateita, mutta lumikertymiä ei ole alkuviikolla ennustettu kovin suuriksi. Ennusteissa torstain ja perjantain aikana Suomen yli liikkuu laaja lumipyryalue, jonka yhteydessä lunta voi tämän hetken ennusteen mukaan tulla maan keski- ja pohjoisosaan jopa yli 15 senttimetriä. Loppupäästään sade saattaa maan etelä- ja länsiosassa muuttua osin vedeksi ja sää väliaikaisesti lauhtua. Näyttää kuitenkin siltä, että mikäli ennuste toteutuu, sää pakastuu jälleen myöhemmin, sanoo Joanna Rinne.

  Kaamos on jo loppusuoralla Suomessa. Suomen pohjoisimmassa kylässä Nuorgamissa kaamos kestää lähes kaksi kuukautta, 25.11.–17.1.

  Lue seuraavaksi: Tuore kuukausiennuste: Talven hyytävimmät ajat käsillä – "Arktinen ilmamassa kurottaa kohti Suomea"

  Katso yli sadan paikkakunnan ennuste!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 14.1. klo 22.40

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa