Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Tuore kuukausiennuste: Talven hyytävimmät ajat käsillä – "Arktinen ilmamassa kurottaa kohti Suomea"
  Blogi |

  Tuore kuukausiennuste: Talven hyytävimmät ajat käsillä – "Arktinen ilmamassa kurottaa kohti Suomea"

  Pakkanen paukkui arktisen ilmamassan syleilyssä Porissa talvella 2017. 
  Pakkanen paukkui arktisen ilmamassan syleilyssä Porissa talvella 2017. Kuva: Markus Mäntykannas

  Talvi näyttää tänä vuonna voimansa, sillä uuden kuukausiennusteen mukaan tavanomaista kylmempi sää jatkuu Suomessa.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n tuoreen kuukausiennusteen perusteella tammikuu on Suomessa selvästi keskimääräistä kylmempi.

  – Talven mahdollisesti kylmimmät viikot ovat käsillä, kun hyinen, arktinen ilmamassa kurottaa kohti Suomea. Seuraavat viikot pysytään kuukausiennusteen mukaan vuodenaikaan nähden kylmissä lämpötiloissa, ainakin, kun katsotaan viikkojen keskilämpötiloja, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

  Viikkojen sisällä säässä voi kuitenkin olla suurtakin vaihtelua.

  Tällä viikolla lumipyrystä kireisiin pakkasiin

  Tämän viikon alkua hallitsee voimakas Toini-pyry, joka on tuonut myrskytuulia ja etenkin etelään ja lounaaseen runsaita lumisateita. Loppuviikolla pakkanen kiristyy. Kuukausiennusteen mukaan viikon keskilämpötila on tällä viikolla Suomessa huomattavasti ajankohdan keskiarvon alapuolella.

  – Sääkartoilla tämä näkyy viikon jälkipuoliskon kylmenemisenä, kun pakkassään aalto liikkuu Suomen yli. Maan etelä- ja länsiosassa sekä Keski-Lapin tienoilla viikon keskilämpötila on 4–5 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella, maan keskiosassa ja Etelä-Lapissa on 7–9 astetta ajankohdan keskiarvoa kylmempää. Juuri Suomen itäpuolelle jää laaja alue, jossa viikon keskilämpötila on kymmenen astetta ajankohdan keskilämpötilan alapuolella, Joanna Rinne kertoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Alkuviikon lumipyryn jälkeen pakkanen kiristyy Suomessa jopa 20–40 asteeseen, paikoin etelässäkin voidaan mitata 20 pakkasasteen lukemia.

  Lue myös: Toini-pyry ravistelee Etelä- ja Lounais-Suomea – katso kuvat!

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa tammikuun puolivälissä maan eteläosassa laajalti 0–6 pakkasastetta, Ahvenanmaalla ja paikoin lounaissaaristossa 0–2 plusastetta. Maan keskiosassa keskimääräinen ylin lämpötila on tammikuun puolivälissä 2–8 pakkasastetta, pohjoisessa laajalti 6–10 pakkasastetta.

  Sademäärien osalta Etelä- ja Lounais-Suomessa sataa tällä viikolla ajankohdan keskiarvoa enemmän.

  – Suuren osan tästä sateesta tuo tiistain ja keskiviikon lumipyry. Muualla Suomessa sademäärä jää vuodenajan keskiarvojen alapuolelle.

  Tällä viikolla tavallista kylmempää on myös laajalti muualla Euroopassa. Esimerkiksi Espanjan pääkaupungissa Madridissa lämpötilojen ennustetaan olevan ajoittain pakkasella. Viime viikolla Espanjassa tuli runsaita lumisateita.

  Katso videolta kuukausiennuste sademääristä!

  Ajankohtaan nähden runsaita sateita tulee tällä viikolla muun muassa Ruotsissa, Britteinsaarilla, osassa Ranskaa sekä Kaakkois-Euroopassa. Pohjoisen Euroopan lisäksi myös etenkin keskisessä, itäisessä ja kaakkoisessa Euroopassa osa sateista on viikon mittaan lunta. Ruotsissa on varoiteltu paikoin jopa 40–80 senttimetrin lumikertymistä vuorokaudessa.

  Ensi viikollakin jopa 4–7 astetta keskimääräistä kylmempää

  Ensi viikolla eli 18. tammikuuta alkavalla viikolla sää jatkuu Suomessa vuodenaikaan nähden kylmänä.

  – Lämpötiloissa suurin ero vuodenajan keskiarvoon on Pohjois-Suomessa, jossa viikon keskilämpötila on 6–7 astetta vuodenajan keskiarvon alapuolella. Maan etelä- ja keskiosassakin on 4–5 astetta tavanomaista kylmempää. Yleisesti Euroopassa viikko on keskilämpötilaltaan keskiarvoinen tai vuodenajan keskiarvoa kylmempi, Joanna Rinne toteaa.

  Sateita tulee Suomessa kuukausiennusteen mukaan sen verran kuin yleensäkin tähän aikaan vuodesta, mutta suuressa osassa Eurooppaa sateita tulee tavanomaista runsaammin.

  – Tämä viittaa siihen, että Atlantilta tulevien matalapaineiden reitti kulkee paljolti Keski-Euroopan yli.

  Miltä näyttää kuunvaihteen seutu?

  Tammikuun 25. päivä alkavalla viikolla vuodenaikaan nähden kylmä sää jatkuu Pohjois-Euroopassa. 

  – Suomessa viikon keskilämpötilan ennustetaan olevan yhä noin viisi astetta ajankohdan keskiarvon alapuolella. Välimeren seudun maihin ennustetaan muutosta kylmästä lämpimämpään säähän – viikon keskilämpötila nousee siellä vuodenajan keskiarvon yläpuolelle, sanoo Joanna Rinne. 

  Sadekartta näyttää samalta kuin edellisellä viikolla: Suomessa sademäärät ovat melko keskimääräisiä, runsaimmat sateet pysyvät Keski-Euroopassa.

  Lue myös: Miten pitkän ajan sääennuste syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Helmikuun alkaessa tavanomaista kylmempää tarkoittavat siniset värit jo vaalenevat kuukausiennusteen kartoilla Suomessa. Sää on tämän ennusteen mukaan pohjoisessa hieman tavanomaista kylmempää, osassa maata lämpötilat palaavat jo lähemmäs vuodenajan keskiarvoa.

  Sadekartan mukaan Suomen sademäärät ovat helmikuun alussa edelleen melko tavanomaisella tasolla. Osassa Etelä-Eurooppaa on ennusteen mukaan odotettavissa runsaita sateita.

  Lue seuraavaksi: Varo heikkoja ja petollisia jäitä – jäät ovat nyt selvästi tavanomaista ohuempia

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 12.1. klo 23.06

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa