Sääuutiset ja blogi> Sateet ovat täällä taas! Matalapaine tuo tuliaisina viileämpää ilmaa…
Uutiset |

Sateet ovat täällä taas! Matalapaine tuo tuliaisina viileämpää ilmaa etelään ja maan keskivaiheille – lämpimin sää löytyy pian Lapista

Sumuista maisemaa sisämaassa
Sumuista aamumaisemaa voi esiintyä paikoin kuluvankin viikon aikana. Kuva: Sirpa Jyske, Virrat, 17.7.2020

Hetken lämpimän ja kuivemman sään jälkeen palataan jälleen sadesään pariin. Matalapaine pitää kuluvalla viikolla säätä epävakaisena ja ukkostakin kehittyy siellä täällä.

Helteistä ilmamassaa virtasi Suomen ylle viime viikon loppupuolella ja torstaista asti on aina jossain päin Suomea mitattu hellettä. Lappeenrannan Hiekkapakan asemalla sunnuntain ja maanantain välinen yö oli jopa trooppinen. Pilvisemmillä alueilla lämpötilan nousu pysyi päivisin maltillisempana.

Nyt alkaneen viikon alun aikana matalapaine saapuu Suomen ylle lännestä ja sää sateistuu. Sateet laskevat lämpötilaa kohdallaan, mutta sateiden lomassa on vielä alkuviikosta lämmintä, paikoin jopa helteistä. 

Matalapaineen saavuttua sen jälkipuolelta kiepsahtaa maan eteläosan ja keskivaiheen ylle viileämpää ilma ja helteinen ilma väistää itään. Lämmin ilmamassa viipyilee Lapin yllä hieman pidempään; Viikon puolivälin vaiheilla pohjoisessa helle on paikallisesti yhä mahdollista, jos aurinkoisempaa säätä osuu kohdalle, mutta enimmäkseen pilvinen sekä sateistuva sää pitää Lapissakin lämpötilan nousua aisoissa. 

Lue myös: Sumu on pilvi maan päällä, mutta mitä ovat utu ja auer?

Sadekuuro lähestyy
Alkuviikosta ilma on lämmintä laajalti, vaikka sadetta saadaankin monin paikoin. Lähipäivien sateissa on mukana myös ukkosta. Kuva: Joanna Rinne, Arkistokuvaa

Alkuviikon mittaan lämpö väistää sateiden edeltä

Tiistaina matalapaine saapuu lännestä ja sen kylmä rintama pyyhkäisee maan länsi- ja eteläosan ylitse. Sää on yleisesti sateinen ja ukkonen mahdollista monin paikoin. Aamulla ukkoset painottuvat maan länsiosaan, päivän mittaan painopiste siirtyy itään ja pohjoiseen. 

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pilvisyys vaihtelee koko maassa, sateiden aikaan sää voi olla täysin pilvistä, mutta paikka paikoin sateiden välissä pilvipeite pääsee myös rakoamaan. 

Päivälämpötila on suurelta osin 19–24 asteen haarukassa, itärajalla lämpötila voi paikoin nousta hellelukemiinkin. Käsivarressa lämpötila vaihtelee 15–20 asteessa, Kilpisjärven suunnalla voi olla jopa viileämpää .

Keskiviikkona viileämpää ilmaa edeltävä kylmä rintama ylittää jo maan itäosankin. Matalapaine pitää sään sateisena ja pilvisenä laajalti idän ja pohjoisen suunnalla, ukkostakin esiintyy. Paikoin, mahdollisesti Lapin itäpuoliskolla pilvisyys voi päästä paikoin rakoamaan ja sää poutaantumaan. 

Lännen ja etelän suunnalla liikkuu myös sateita, mutta paikallisemmin. Etelässä ja lounaassa pilvisyys on vaihtelevampaa, päivällä lännessä monin paikoin runsaan puoleista. 

Päivän aikana etelässä ja maan keskivaiheilla länsiluoteinen, Lapissa pohjoisesta koilliseen kääntyvä tuuli voimistuu. Puuskat voivat olla kovia merialueilla ja mahdollisesti maan länsi- ja eteläosassa. Lounaisrannikolla tuuli voi puuskissa käydä lähempänä myrskylukemia.

Lämpötila kohoaa Lapin poutaantuvalla ja selkenevällä alueella yli 20 asteeseen ja voi hätyytellä paikallisesti hellettäkin, muualla maassa päivälämpötila nousee 15 ja 20 asteen välille, Käsivarren päässä voidaan jäädä alle 10 asteen.

Lue myös: Uimavedet ovat nyt aiempaa lämpimämpiä, mutta onko paluu kylmempään jo näkyvissä?

Sadekuuro horisontissa.
Matalapainevoittoista säätä jatkunee koko viikon. Kuva: Markus Mäntykannas, Somero, 12.7.2020

Torstaina liikkeellä on yhä sadekuuroja, yleisimmin pohjoisen suunnalla. Sateissa voi olla mukana ukkosta. Runsainta pilvisyys on päivällä maan keskivaiheilla, Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Länsi-Lapissa. Etelässä ja Itä-Lapissa pilvisyys on vaihtelevaa. Iltaa kohti pilvipeite pääsee paikka paikoin rakoamaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Puuskainen tuuli voi olla vielä tuntuvaa lännessä ja Lapissa. Vuorostaan lännen merialueilla tuuli saattaa käydä puuskissa lähellä myrskylukemia.

Päivälämpötila on lännessä ja Käsivarren Lapissa 13–17, Kilpisjärven suunnalla n. 10 astetta. Idässä ja pohjoisessa lämpötila nousee laajalti 15–20 asteeseen, lämpimintä on Lapissa. 

Loppuviikko matalapaineiden valtakautta

Loppuviikolla matalapainevoittoinen sää vaikuttaisi jatkuvan. Liikkeellä on sateita ja siinä kylkiäisinä runsasta pilvisyyttä. Sadealueiden välissä on kuitenkin selkeämpään säähän mahdollisuutta. 

Selkeässä säässä lämpötila voi yöllä laskea etelässäkin asti alle 10 asteeseen. Päivisin odotettavissa on enimmäkseen lämpötiloja 14–19 asteen haarukasta, Lapissa lämpötila voi olla yhä paikoin 20 asteessa. Etelässä lämpimämmän sään todennäköisyys kasvaa kohti viikonvaihdetta ja lämpötila voi nousta selvemmin 20 asteen vaiheille, kun Lapissa sää saattaa taasen olla hieman viilenemään päin.

Jenna Salminen

Päivitetty 20.7.2020 klo 16.34

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat