Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Tarkkana liikenteessä: Etelään tulee lisää lunta – Suomen lumet…
Uutiset |

Tarkkana liikenteessä: Etelään tulee lisää lunta – Suomen lumet kalpenevat kuitenkin Yhdysvaltojen 180 senttimetrin hangille

Lumisade huononsi ajokeliä Vantaalla 20. marraskuuta 2022.
Lumisade huonontaa ajokeliä maanantaina eteläisessä ja läntisessä Suomessa. Kuva: Markus Mäntykannas, Vantaa, 20.11.2022

Maanantaina eteläisessä Suomessa tulee edelleen lumisateita, lisäksi lunta sataa myös lännessä ja lounaassa. Lunta voi sataa etenkin Uudellamaalla paikoin jopa 5–10 senttimetriä. Lapissa puolestaan on mitattu tämän talvikauden tähän mennessä kylmin lämpötila, −26,0 astetta. Kylmää ja talvista on ollut myös Yhdysvalloissa osassa New Yorkin osavaltiota, missä lunta on satanut muutamassa päivässä jopa 180 senttimetriä.

Maanantaina aamulla Sodankylän Vuotson havaintoasemalla mitattiin Suomen tämän talvikauden toistaiseksi kylmin lukema, −26,0 astetta. Pakkasta oli Pohjois-Lapissa laajalti yli 20 astetta. Kauden aiempi kylmin lämpötila oli 17. marraskuuta Enontekiön lentoasemalla mitattu −25,9 astetta.

Viikonloppu toi lunta maan eteläosaan. Lisää lunta on tulossa maanantain aikana etelään, lounaaseen ja länteen.

– Uutta lunta on luvassa 5–10 senttimetriä enimmäkseen Uudenmaan tienoille, jonkin verran lunta sataa myös paikoitellen maan länsiosassa ja lounaassa. Kertymät jäävät kuitenkin lännessä melko pieniksi. Lounaissaaristossa sataa maanantaina lunta useamman senttimetrin kerros. Lumisateen intensiivisin osuus kestää maanantaina iltapäivään asti. Illalla ja tiistain vastaisena yönä lumisade jatkuu paikallisempana ja heikompana, toteaa Forecan meteorologi Joanna Rinne.

Seuraa Forecan sadetutkaa!

Maanantain jälkeen lumisateet jäävät vähiin – mitä tapahtuu loppuviikolla?

Sää on tämän hetken ennusteen mukaan tällä viikolla maanantain jälkeen koko maassa enimmäkseen pilvipoutainen, paikallisesti pilvipeite pääsee rakoilemaan. Loppuviikon ennusteet ovat kuitenkin vielä vaihdelleet sen osalta, jatkuuko sää pakkasilla vai lauhtuuko.

Maanantaina aamupäivällä päivittyneen ennusteen mukaan lämpötilat pysyisivät enimmäkseen pakkasella koko viikon ajan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Sää on meillä koko maassa talvisen kylmää. Maanantain jälkeen tällä viikolla ei ole tämän hetken ennusteen mukaan odotettavissa ainakaan merkittäviä lumikertymiä – enimmillään hyvin paikallisesti parin senttimetrin verran, Joanna Rinne sanoo.

Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

Maan eteläosassa pakkasta on päivisin laajalti 1–5 astetta, aivan lounaisrannikolla lämpötila voi ajoittain nousta nollaan. Maan keskiosassa pakkasta on 3–8 astetta ja Lapissa alkuviikolla 10–20 astetta, viikon puolivälissä 10 asteen molemmin puolin ja loppuviikolla 5–10 astetta.

– Pilvisillä alueilla yölämpötilat eivät poikkea päivälämpötilasta kuin parilla asteella, mutta Lapissa alkuviikolla pilvipeitteen rakoillessa pakkasta voi paikallisesti olla yli 20 astetta. On jopa mahdollista, että pakkanen paikallisesti kiristyisi alkuviikolla Lapissa jälleen tämän talvikauden toistaiseksi kylmimpiin lukemiin, Joanna Rinne toteaa.

Katso videolta ennuste torstaille asti!

– Ennusteiden mukaan ensi viikolla sää saattaisi lauhtua ja muuttua sateisemmaksi. Ainakin etelän sateet muuttuisivat silloin vedeksi, Joanna Rinne kertoo.

Myös Ruotsissa on tullut viime päivinä lumisateita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Kaakkoisen Ruotsin ylle syveni viikonlopun aikana matalapaineen keskus, jonka yhteydessä voimistuneeseen sadealueeseen liittyen etenkin Tukholman seudulle ja Tukholmasta etelään satoi sunnuntain sekä maanantain vastaisen yön aikana paikoin jopa yli 25 senttimetriä lunta. Lumisateen yhteydessä myös ukkosti, Joanna Rinne kertoo.

– Salamointi lumisateen yhteydessä on harvinaista, mutta ei tavatonta. Suomessa salamoita havaitaan lumisateen yhteydessä muutama vuosittain, yleisimmin lounaissaariston tuntumassa.

Lumikaaos Yhdysvalloissa osassa New Yorkin osavaltiota

Suomen ja Ruotsin lumet kalpenevat kuitenkin Yhdysvalloissa New Yorkin osavaltion länsiosassa sataneiden lumimäärien rinnalla. Siellä lunta on tullut viime viikon lopulla paikoin jopa 180 senttimetriä. CNN:n mukaan ainakin kaksi ihmistä on menehtynyt myräkässä.

– Esimerkiksi Buffalon kaupungin suunnalla syntyi torstaista sunnuntaihin rannikkokonvergenssilumisadetilanne, jonka yhteydessä satoi lunta paikoin jopa yli 180 senttimetrin kerros, siitä jopa 150 senttimetriä 21 tunnin aikana, Joanna Rinne kertoo.

Englanniksi ilmiötä kutsutaan nimellä lake-effect snow.

Suomessa rannikkokonvergenssilumisadetilanteita syntyy ajoittain sulan Suomenlahden tai Pohjanlahden tilanteissa tuulen suunnan ollessa sopiva.

– Lumisademäärät jäävät meillä kuitenkin rannikkokonvergenssilumisateissa huomattavasti New Yorkin osavaltion tilannetta pienemmiksi. Rannikkokonvergenssilumisateet tunnetaan meillä myös kansankielisellä nimellä ”lumitykki”, Joanna Rinne kertoo.

Lue seuraavaksi: Katso talven pitkä ennuste: Suomessa erityisen voimakas signaali – tältä näyttää joulu–helmikuun jakso!

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

21.11.2022 kello 14.53: Päivitetty Suomen ennustetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

Päivitetty 21.11.2022 klo 19.41

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat