Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Euroopan säähän raju kontrasti: 40 asteen helle ja yli puoli metriä…
Uutiset |

Euroopan säähän raju kontrasti: 40 asteen helle ja yli puoli metriä lunta

Toukokuun viimeiset päivät ovat Iberian niemimaalla ja Pohjois-Euroopassa tilastoihin nähden erittäin lämpimiä. Näillä alueilla on paikoin jopa 10 astetta normaalia lämpimämpää. Alppien ympäristössä tulee runsaita sateita, jotka voivat johtaa tulviin. Korkeammalla lunta voi pyryttää toukokuun lopussa yli puoli metriä.
Toukokuun viimeiset päivät ovat Iberian niemimaalla ja Pohjois-Euroopassa tilastoihin nähden erittäin lämpimiä. Näillä alueilla on paikoin jopa 10 astetta normaalia lämpimämpää. Alppien ympäristössä tulee runsaita sateita, jotka voivat johtaa tulvimiseen. Sakea lumentulo voi puolestaan aiheuttaa ongelmia vuoristossa. Läntiseen Eurooppaan ja Alppien ympäristöön virtaa viileää ilmaa.

Lähipäivinä Euroopassa koetaan harvinainen tilanne, sillä Espanjan ja Portugalin ohella Suomi on Euroopan kuumimpia maita. Iberian niemimaalla lämpötila voi kivuta 40 asteeseen, Suomessa 30:een. Lämpöennätykset voivat paukkua. Toisaalla Alppien ympäristössä odotetaan runsaita sateita, tulvia ja jopa yli puolen metrin lumikertymiä.

Tiistai on Suomessa jo toukokuun 13. hellepäivä, ja tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että tästä muodostuu vuodesta 1961 alkaneen digitoidun mittaushistorian helteisin toukokuu. Aiemman ennätyksen rikkoutuminen vuodelta 2018 (14 hellepäivää) vaatii, että hellettä on vielä kahtena päivänä. Todennäköisesti sitä riittää kaikille toukokuun lopun päiville, eli toukokuun hellesaldo kasvaa kokonaisuudessaan 16 päivään.

Lue aiheesta lisää: Nämä kaikki sääennätykset voivat rikkoutua toukokuussa: "Muistutus ilmastonmuutoksen vaikutuksista"

Toukokuun loppupuolella Suomen itäpuolella vaikuttaa korkeapaineen alue, joka mahdollistaa erittäin lämpimän ilmamassan virtauksen aina Kaspianmeren ympäristöstä saakka. Lämpötila on maassamme laajalti 5–10 astetta normaalia korkeampi. 30 asteen rajan rikkoutuminen on paikoitellen mahdollista.

Näin korkeita lukemia saa Euroopasta hakea aina Espanjan ja Portugalin suunnalta, missä niin ikään 30 astetta ylittyy toukokuun viimeisinä päivinä. Alueelle leviää Pohjois-Afrikasta hyvin kuumaa ilmaa ja lämpötila kohoaa Iberian niemimaalla sisämaassa paikoin 40 asteeseen. Toukokuun paikkakuntakohtaiset lämpötilaennätykset ovat vaarassa rikkoutua – 40 asteen ylitykset ovat alueella toukokuussa poikkeuksellisia tai ennätyksellisiä.

Kuumimmat alueet Iberian niemimaalta löytyvät toukokuun viimeisinä päivinä Etelä-Espanjan ja -Portugalin sisämaasta. Erityisesti Andalusiassa Sevilla–Cordova-akselilla iltapäivän korkeimmat lukemat hipovat toukokuun ennätyksiä.

Kuiva ja kuuma sää voivat johtaa maastopaloihin.
Espanjan ja Portugalin eteläosassa lämpötila voi kohota lähipäivinä 40 asteen vaiheille. Maastopalojen vaara on Iberian niemimaalla monin paikoin kasvamassa erittäin suureksi. Arkistokuva: Markus Mäntykannas, Espanja, La Vall d'Ebo

Alpeille kaatosateita, tulvia ja lumipyryä

Siinä missä Espanja, Portugali ja Suomi viettävät toukokuun loppua paahteisessa säässä, on toisaalla aivan eri ääni kellossa. Alppien ympäristöön on viikon puolivälin aikana muodostumassa matalapaineen keskus, joka tuo alueelle runsaita sateita ja tulvariskin. Yli kilometrin korkeudessa Alpeilla odotetaan sakeaa lumipyryä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Pohjois-Italian, Sveitsin ja Itävallan vuoristokyliin lunta voi voimakkaan tuulen kera pyryttää torstain ja lauantain välillä jopa yli puoli metriä, mikä aiheuttaa ongelmia liikenteeseen ja nostaa lumivyöryriskiä. Sateet ovat lumisia yli tuhannen metrin korkeudessa. Lumisateet Alpeilla eivät ole kesäkuukausinakaan täysin tavattomia, mutta tällä erää huolta aiheuttavat suuret lumikertymät.

Toisaalla Alppien ympäristössä jännitetään, johtavatko rankat sateet uusiin tulviin. Pohjois-Italia kärsi jo toukokuun puolivälissä rankkasateista ja tulvista. Tulevan viiden vuorokauden sadekertymäksi on ennustettu yli 100 millimetriä laajoilla alueilla Pohjois-Italiassa, Itävallassa ja Etelä-Saksassa, joten tulvauutisia voi kantautua alueelta lisää.

 

Markus Mäntykannas
meteorologi

Päivitetty 28.5.2024 klo 15.12

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat