Mainos latautuu…
Sääuutiset ja blogi> Talvilomien menoliikenteessä myräkkä ja surkeaa ajokeliä – katso…
Uutiset |

Talvilomien menoliikenteessä myräkkä ja surkeaa ajokeliä – katso menoliikenteen pahimmat ja parhaat hetket sään kannalta

Lumisadetta ja huonoa ajokeliä Tuusulassa huhtikuun alussa 2022.
Lähipäivinä tulee lumi-, räntä- ja vesisateita, paikoin mahdollisesti myös jäätävää sadetta. Arkistokuva: Karita Kontula-Sokka

Talvilomien menoliikenteeseen on tulossa huonoa tai jopa erittäin huonoa ajokeliä, kun voimakas matalapaine tuo Suomeen paikoin runsaita lumi- ja vesisateita perjantaina ja lauantaina. Myös jäätävät sateet ovat mahdollisia.

Muun muassa Helsingin, Espoon, Vantaan, Turun ja Porin koululaiset viettävät talvilomiaan ensi viikolla. Talvilomien menoliikenteeseen on tulossa kunnon myräkkä ja huonoa ajokeliä tämän viikon perjantain ja lauantain aikana.

– Lännestä lähestyy matalapaine, joka kulkee Suomen yli itään. Puuskainen kaakkoistuuli voimistuu ja sade alkaa lumena. Matalapaineen yhteydessä Suomessa käväisee lauhaa ilmaa. Sää lauhtuu etelässä ja maan keskiosassa asti monin paikoin suojasään puolelle, toteaa Forecan meteorologi Anna Latvala.

Jos talvilomien menoliikenteeseen pääsee lähtemään jo torstaina, niin ajokeli on vielä melko hyvä, vaikka joitain lumisateita tuleekin siellä täällä. Torstain jälkeen lähipäivien parhaat ajokelit ovat perjantaina aamulla sekä sunnuntaina. Pahimmat ajokelit osuvat perjantaipäivästä lauantai-iltaan ulottuvalle ajalle.

– Torstai on vielä sään suhteen rauhallinen päivä ja ajokeli on melko hyvä. Myräkkä huonontaa ajokeliä jo perjantaina aamupäivästä ja iltapäivästä lähtien maan länsiosassa ja etelän länsipuoliskolla, päivän ja illan kuluessa myös etelän itäpuoliskolla sekä maan itä- ja pohjoisosassa. Talviloman menoliikennettä siis vaikeuttaa huono tai erittäin huono ajokeli suuressa osassa maata. Lännessä ja etelässä tilanne paranee lauantaina päivän kuluessa, mutta Pohjois-Karjalasta Itä-Lappiin yltävällä alueella lunta sataa paikoin vielä illallakin. Sunnuntaina keli on parempi, vaikka jäätyneet tienpinnat voivat paikoin olla vielä liukkaita, Anna Latvala sanoo.

Katso videolta loppuviikon sateiden ennuste!

Myräkkä tuo paikoin suuria lumikertymiä, etelässä voi tulla myös reilusti vettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

– Myräkän yhteydessä kahdessa vuorokaudessa maan etelä- ja keskiosassa sataa ennusteen mukaan 15–30 millimetriä, josta etelässä suurin osa tulee vetenä. Maan keskiosassa tuo sademäärä voi lumena tarkoittaa paikoin 20–30 senttimetrin lumikertymiä. Maan keskiosassakin sään lauhtuessa tulee kuitenkin monin paikoin myös räntää tai vettä, ainakin hetken verran perjantai-illan ja lauantaipäivän välillä, mutta mitä pohjoisempana ollaan, sitä lumisempaa sade on. Lauhtumisen yhteydessä osa sateesta voi olla jopa jäätävää sadetta, Anna Latvala kertoo.

Myös pohjoisempana on tiedossa huonoa ajokeliä.

– Pohjanmaa–Pohjois-Karjala-linjalla todennäköisesti suurempi osa sateesta tulee jo lumena. Pohjois-Suomessa sataa lunta, välillä sakeasti. Sademäärät ovat pohjoisessa pienempiä, enimmäkseen lunta tulee 1–20 senttimetriä. Pohjoisessakin itärajan lähettyvillä lunta voi kuitenkin tulla paikoin yli 20 senttimetriä.

Katso sadetutka ja sade-ennuste Forecan sivuilta!

Näin sääviikko etenee – myräkkä alkaa perjantaina lännestä

Torstaina sää on pilvistä. Lumisateita tulee siellä täällä, etelässä ja lännessä paikoin myös vähän vettä. Sademäärät eivät kuitenkaan ole suuria.

Perjantaina aamulla sää on vielä rauhallista. Aamupäivällä ja iltapäivällä sateita alkaa kuitenkin levitä Suomeen lännestä.

– Aamu- ja iltapäivän aikana lännestä leviää jo monin paikoin sateita maan länsiosaan ja etelän länsipuoliskolle. Sade alkaa lumena tai jäätävänä vesisateena, mutta muuttuu vähitellen rännäksi ja vedeksi. Perjantaipäivän ja perjantai-illan aikana lumisateet leviävät etelän itäpuoliskolle sekä maan itä- ja pohjoisosaan, Anna Latvala sanoo.

Päivälämpötila on perjantaina länsirannikolla vähän nollan yläpuolella ja yleisemmin Suomessa 0–5 astetta pakkasella, Pohjois-Lapissa on vähän kylmempää. Kaakkoistuuli voimistuu.

Lauantain vastaisen yön ja lauantaiaamun aikana sää lauhtuu myös idässä. Pohjois-Suomessa pysytään pakkasella. Etelässä ylimmät lämpötilat käyvät 3–5 plusasteessa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Artikkeli jatkuu

Lauantaina vielä laajalti lumi- ja vesisateita – sää kylmenee iltaa kohden

Myräkkä liikkuu lauantain aikana itään.

– Lauantaina päivällä satelee vielä monin paikoin. Todennäköisesti sateet väistyvät ensin etelästä ja lännestä, viimeisenä idästä. Maan etelä- ja keskiosassa tulee sekä lunta että vettä, pohjoisessa sataa lunta. Iltapäivällä sade voi vielä paikoin etelässä ja idässä olla vettä, mutta viimeiset sateet muuttuvat lumeksi sään kylmetessä, Anna Latvala ennustaa.

Tuuli kääntyy puhaltamaan luoteesta.

– Suomeen virtaa kylmää ilmaa. Lauantai-illan aikana lämpötilat menevät koko maassa pakkasen puolelle. Hiljalleen luoteesta alkaen sää alkaa muuttua myös selkeämmäksi.

Sunnuntain vastaisena yönä pakkasta on enimmäkseen 5–15 astetta.

Myräkkä ohi sunnuntaina – aurinko paistaa laajalti

Sunnuntaina lumimyräkkä ja vesisateet ovat jo ohi.

– Sunnuntain sää on suuressa osassa maata aurinkoinen ja poutainen. Luoteistuuli saa kuitenkin pakkasen tuntumaan purevalta, vaikka päivällä lämpötila on enimmäkseen vain 1–10 astetta pakkasen puolella. Illalla pakkanen kiristyy selkeillä alueilla 10–20 asteeseen, pohjoisessa voi olla paikoin kylmempääkin, Anna Latvala kertoo.

Ensi viikon ennusteet ovat vielä vaihdelleet.

– Näillä näkymin ensi viikko alkaa pääasiassa pakkassäässä, paikoin lännessä lämpötila voi käväistä nollan yläpuolella. Lumisateita on liikkeellä, mutta sademäärät ovat selvästi pienempiä kuin myräkän aikana. Ensi viikon puolivälistä alkaen sää voi lauhtua uudestaan ja muuttua takaisin sateisempaan suuntaan, Anna Latvala toteaa.

Karita Kontula-Sokka
toimittaja

Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

16.2.2024: Päivitetty ennustetta.

Päivitetty 16.2.2024 klo 11.20

Lue seuraavaksi

Viimeksi katsomasi paikat

Foreca YouTubessa

Viimeksi katsomasi paikat