Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Atlantin hurrikaanikausi on aktiivisimmillaan – sitä entuudestaan voimistava aalto lähestyy
  Blogi |

  Atlantin hurrikaanikausi on aktiivisimmillaan – sitä entuudestaan voimistava aalto lähestyy

  La Niña voi lisätä hurrikaanien ja muidenkin trooppisten hirmumyrskyjen todennäköisyyttä tietyillä alueilla.
  La Niña voi lisätä hurrikaanien ja muidenkin trooppisten hirmumyrskyjen todennäköisyyttä tietyillä alueilla. Kuva: Pixabay

  Atlantin hurrikaanikaudesta 2021 ennustettiin aktiivista, ja sitä se todellakin on. Keskimääräisen kauden myrskyjen lukumäärä on saavutettu jo nyt, vaikka kausi on vasta aktiivisimmillaan.

  Atlantin hurrikaanikausi alkaa keskimäärin kesäkuun alussa ja jatkuu marraskuun loppuun asti. Kauden myrskyjä nimetään jo silloin, kun ne ovat luokitukseltaan vielä hurrikaaneja heikompia, viralliselta nimeltään trooppisia myrskyjä.

  Keskimääräisen hurrikaanikauden aikana nimettyjä myrskyjä on tilastojen mukaan 14 kappaletta, niistä hurrikaaneja 7 kappaletta ja vähintään kategorian 3 hurrikaaneja 3 kappaletta (tilastoluvut vaihtelevat jonkin verran lähteittäin).

  Syyskuu on tilastollisesti aktiivisinta Atlantin hurrikaanien aikaa.

  Vuonna 2020 myrskyjen lukumäärä oli ennätyksellinen – entä 2021?

  Kausi 2020 oli mittaushistorian toistaiseksi aktiivisin, nimettyjä trooppisia myrskyjä laskettiin silloin peräti 30 kappaletta. Toisaalta vuonna 2005 hurrikaaneja havaittiin peräti 15 kappaletta, kun vuonna 2020 hurrikaanien määrä jäi 14 kappaleeseen.

  Toukokuussa 2021 NOAA:n ilmastoennustekeskuksessa ennustettiin vuoden 2021 Atlantin hurrikaanikaudesta tavallista aktiivisempaa, mutta vähemmän aktiivista kuin ennätysvuosi 2020. Ennusteen mukaan nimettyjä myrskyjä syntyisi 13–20 kappaletta, niistä hurrikaaneja 6–10 ja vähintään kategorian 3 hurrikaaneja 3–5 kappaletta.

  Hurrikaanikausi on aktiivisimmillaan, ja sitä on vielä hyvän aikaa jäljellä. Jo nyt on nähtävissä, että ennusteet osuvat oikeaan, ja vuoden 2021 hurrikaanikaudesta on tulossa hyvinkin aktiivinen.

  Tähän mennessä nimettyjä trooppisia myrskyjä on Atlantin hurrikaanien alueella laskettu 17 kappaletta, niistä hurrikaaneja 6 ja vähintään kategorian 3 hurrikaaneja 3 kappaletta. Myrskyjen lukumäärä on nyt jo ylittänyt keskimääräisen vuoden koko kauden lukeman. 

  Hurrikaani riepottelee Key Westin aluetta Floridassa Yhdysvalloissa.
  Hurrikaani riepottelee Key Westin aluetta Floridassa Yhdysvalloissa. Kuva: Pixabay

  Tuhoisa Ida-hurrikaani aiheutti yli sata kuolonuhria ja massiiviset tuhot

  Toistaiseksi vuoden 2021 voimakkain hurrikaani on ollut kategorian 4 hurrikaani Ida, joka oli heti vuoden 2005 Katrinan jälkeen tuhoisin Louisianan alueelle iskenyt hurrikaani. Idan tuhot eivät rajoittuneet iskualueelleen, vaan heikkenevään Ida-myrskyyn liittyneet katastrofaaliset rankkasateet aiheuttivat yhteensä yli 100 kuolonuhria ja valtavat taloudelliset tuhot.

  Lue lisää: Yhdysvaltojen rajuissa tulvissa jo kymmeniä kuolonuhreja – nämä asiat pahensivat Ida-hurrikaanin jäänteiden aiheuttamia tuhoja

  Hurrikaanikauden voimistajat: La Niña ja Madden–Julian-oskillaatio

  El Nino – La Niña -kierrossa eli ENSO-oskillaatiossa eletään tällä hetkellä La Niña -vaihetta. Ilmastotutkijoiden mukaan La Niña -vaiheella on hurrikaanikausia vahvistava vaikutus, sillä se heikentää tuuliväännettä Karibianmeren yllä sekä trooppisella Atlantilla ja sitä kautta parantaa edellytyksiä hurrikaanien syntyä ja vahvistua.

  Toisen ilmastollisen vaikuttajan vaikutus vuoden 2021 hurrikaanikauden aikana tullaan näkemään vasta pian. Madden–Julian-oskillaatio on tropiikissa vaikuttava maailmaa kiertävä “aalto”, joka voimistaa konvektiota eli ilman nousuliikkeitä, ja jonka yhteydessä myrskyt voimistuvat herkemmin kuin ilman Madden–Julian-oskillaation vaikutusta. 

  Madden–Julian-oskillaatioaalto kiertää maapallon noin 30–60 päivässä, ja se on lähestymässä Atlantin hurrikaanialuetta. Aallon lähestyminen ei tarkoita varmaa myrskynmuodostusta, mutta mikäli olosuhteet ovat myrskyille muuten suotuisat, Madden–Julian-oskillaation vaiheella on myrskyjä voimistava vaikutus.

  Pian myrskyjen nimet loppuvat kesken

  Atlantin hurrikaanialueen trooppisille myrskyille annetaan nimet ennaltamäärätyn aakkosjärjestyksessä etenevän nimilistan mukaan. Vuonna 2020 trooppisten myrskyjen suuri määrä aiheutti sen, että loppuneelta nimilistalta oli siirryttävä käyttämään kreikkalaisia aakkosia. Nyt vuonna 2021 käyttöön tulee lisänimilista, mikäli myrskyjä tulee niin monta, että listan nimet eivät riitä.

  Aika näyttää, joudutaanko listaa käyttämään. Seuraava nimetty myrsky Atlantin hurrikaanialueella tulee olemaan nimeltään Sam.

  Lue lisää: Hurrikaani: Mikä se on ja missä niitä esiintyy?

  Joanna Rinne

  Päivitetty 22.9. klo 16.30

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat