Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Nyt tulevat sateet tuovat jään päälle lunta, jopa vettä – pääkallokeli vain pahenee
  Uutiset |

  Nyt tulevat sateet tuovat jään päälle lunta, jopa vettä – pääkallokeli vain pahenee

  Lumisade ja loska Helsingin keskustassa.
  Helsingin keskustassakin osa sateista voi tulla räntänä tai jopa vetenä. Kuva: Markus Mäntykannas, Helsingin keskusta, arkistokuva

  Ulkona on liukasteltu, kun maanpinta sai koko maassa jääkuorrutteen lauhaa säätä seuranneen pakkasen seurauksena. Nyt jääkerroksen päälle sataa vielä lunta tai jopa vettä.

  Suomeen leviää tänään keskiviikkona sadealue, joka tuo maan etelä- ja keskiosaan lunta, märkää lunta, räntää ja jopa vettä. Myös Etelä-Lappiin leviää lumisateita.

  Lumi-, räntä- ja vesisateet liukastavat tiet, tuuli pöllyttää lunta

  Sateita riittää Suomeen keskiviikoksi, torstain vastaiseksi yöksi ja vielä torstaiaamuksi. Laaja sadealue leviää keskiviikon aikana Suomeen lännestä.

  Sateet tulevat pääosin lumena, mutta Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa osin vetenä. Myös läntisellä Uudellamaalla sateiden mukana voi sadealueen loppuosassa yön lähestyessä olla märkää lunta, räntää tai jopa vettä.

  Sääennuste keskiviikkoksi 26.1.2022.
  Sääennuste keskiviikoksi 26.1.2022. Kuva: Foreca

  Lunta kertyy maan etelä- ja keskiosassa 2–7 senttiä.

  Myös Etelä-Lapin yli liikkuu sateita, mutta niistä ei synny merkittävää kertymää.

  Tiet ja jalkakäytävät ovat jäisiä, joten lumi muodostaa sen päälle liukkaan kerroksen. Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa lämpötila on osin plussalla, ja sateet tulevat ainakin osin vetenä. Vesi jään päällä tekee niin ikään kelistä erittäin liukkaan sekä autoilijoille että pyöräilijöille ja jalankulkijoille. 

  Tuuli on puuskaista etelässä ja osin maan keskiosassakin. Tuuli saa lumen pöllyämään ja heikentää näkyvyyttä.

  Lämpötila on keskiviikkona Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa -1...+2 asteessa, muuten maan etelä- ja keskiosassa on pakkasta 1–5 astetta ja Lapissa 6–10 astetta. Pohjoisimmassa Lapissa pilvipeite voi rakoilla, silloin pakkanen kiristyy nopeasti jopa alle -20 asteeseen.

  Torstaina sateet väistyvät, mutta seuraava sadealue kärkkyy jo lännestä

  Torstaiaamun aikana lumisadealue väistyy maan itäosastakin. Torstain sää on lähes koko maassa pilvinen, länsirannikolla pilvipeite voi paikoin rakoilla.

  Torstai-iltaa kohden maan eteläosaa lähestyy etelästä hajanainen sadealue, joka tuo sateita ainakin etelärannikon tuntumaan. Sadealueen ennustettavuus on huono, joten ennusteen muuttuminen on mahdollista; joko sateet leviävät maan etelä- ja keskiosaan laajalle alueelle, tai jättävät Suomen tyystin reittinsä ulkopuolelle.

  Sääennuste torstaiksi 27.1.2022
  Sääennuste torstaiksi 27.1.2022 Kuva: Foreca

  Sadealueen yhteydessä etelässä lämpötila nousee nollan tuntumaan tai vähän sen yläpuolelle, ja sateet tulevat torstai-illan ja perjantain vastaisen yön aikana pääosin märkänä lumena, osin tavallisena lumena ja aivan etelässä jopa osin vetenä. 

  Vähäisiä lumikuuroja tulee torstain aikana paikallisesti pitkin maata. 

  Torstain sadealue on niin hajanainen, että siitä ei tule suurta kertymää; kertymää on etelässä 3–5 sentin verran. Myös maan keskiosan lumikuuroista voi tulla lunta paikallisesti muutama sentti.

  Lämpötiloissa etelässä ollaan nollan molemmin puolin, maan etelä- ja keskiosassa on pakkasta 1–5 astetta ja Lapissa 6–12 astetta.

  Viikonloppuna Suomea uhkaa kunnon lumimyrsky, asutuimmille alueille jopa 30–40 senttiä lisää lunta

  Pääkaupunkiseudulla pyrytti poikkeuksellisen paljon lunta Toini-myräkän yhteydessä.
  Pääkaupunkiseudullekin saattaa sataa reilusti lunta viikonloppuna lumimyrskyn yhteydessä. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, arkistokuva

  Lauantain ja sunnuntain aikana Suomeen on leviämässä lännestä lumimyrsky. Mikäli tämänhetkinen ennuste pitää paikkansa, lunta on luvassa maan eteläosaan kahdessa lauantain ja sunnuntain aikana kahdessa vuorokaudessa 30–40 senttiä ja maan etelä- ja keskiosassa laajalla alueella 10–20 senttiä.

  Sääennuste lauantaiksi 29.1.2022.
  Sääennuste lauantaiksi 29.1.2022. Kuva: Foreca

  Viikonlopun myrskyn ennusteeseen liittyy vielä epävarmuutta, joten ennustetta tarkennetaan vielä tulevina päivinä.

  Lue myös: Tuore kuukausiennuste: Näin edetään kohti talvilomia – helmikuussa jo ajoittain kevään tuntua?

  Joanna Rinne

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Foreca Youtubessa: Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Miltä näyttää Suomen sää keväällä 2100? Katso meteorologin kuvitteellinen ennuste!

  Videolla tarkastellaan, miltä voisi näyttää Suomen sääennuste huhtikuussa 2100.

  Julkaistu 12.4.

  Viimeksi katsomasi paikat