Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Plusasteet valtaavat alaa, jalankulkijoilla edessä vaarallisia aikoja – entä miten käy lumien? Kurkkaa ennuste!
  Uutiset |

  Plusasteet valtaavat alaa, jalankulkijoilla edessä vaarallisia aikoja – entä miten käy lumien? Kurkkaa ennuste!

  Lauhaa ja liukasta helmikuun säätä.
  Keli on lähipäivinä paikoin liukas. Arkistokuva: Matti Hietala

  Sää on nyt lauhtunut plussan puolelle monin paikoin etelässä ja lännessä. Suojasäät leviävät viikonlopun aikana laajalti myös maan keskiosaan, osaan pohjoistakin. Lauhtuminen syö etenkin etelän lumipeitettä. Keli on paikoin liukas sekä jalankulkijoille että autoilijoille.

  Lauhaa ilmaa on virrannut Suomeen. Lähipäivien sateet ovat lunta, räntää ja vettä. Edessä on liukkaita kelejä.

  – Lumipolanteiset kadut ja tienpinnat ovat viikonlopun lauhtumisen myötä erittäin liukkaita etenkin maan etelä- ja länsiosassa. Maan itä- ja pohjoisosassa ajokeliä huonontavat lumisateet, varoittelee Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Lauha suojasäiden jakso kestää tämän hetken ennusteen mukaan vähintään ensi viikon alkuun.

  – Esimerkiksi Helsingissä on suojaa perjantaista ainakin maanantaihin asti, maanantai-iltana mennään nollan vaiheille. Lämpötila on korkeimmillaan 2–3 plusastetta. Lämpötilan nollaraja kohoaa jopa Oulun korkeudelle. Siellä on lauhinta myöhään lauantai-iltana.

  Vesisateet syövät lumia

  Miten käy sitten lumien lauhan jakson aikana? Vesisateet ovat jo vieneet lumipeitettä esimerkiksi Ahvenanmaalta, missä Lumparlandin havaintoasemalla lumensyvyys oli eilen 10 senttimetriä, tänään nolla.

  – Lumensyvyysennusteen mukaan esimerkiksi Hangossa reilusta 10 senttimetristä mentäisiin 3–4 senttimetriin maanantaiksi, Helsingissä noin 30 senttimetristä 20 senttimetrin tienoille. Lauhtumisen myötä lunta häviää siis etelästä kymmenisen senttimetriä, muualla vähemmän, esimerkiksi Porissa ja Hyvinkäällä noin viisi senttimetriä. Ensi viikolla lumensyvyys alkaa hitaasti kasvaa myös etelässä, toteaa Kristian Roine.

  Katso lumitiedot Forecan sivuilta: Lumensyvyys

  Suurimmat lumensyvyydet ovat perjantain mittauksissa Sotkamon 54 senttimetriä, Vieremän 52 senttimetriä ja Helsinki-Vantaan lentoaseman 51 senttimetriä. Jos katsotaan Helsinki-Vantaan lentoaseman lumitilannetta vuosittain päivämäärällä 22. tammikuuta 2000-luvulla, tänään on toiseksi lumisinta pariinkymmeneen vuoteen. 22. tammikuuta vuonna 2011 Helsinki-Vantaalla lunta oli 59 senttimetriä. 

  Pääkaupunkiseudulla pyrytti poikkeuksellisen paljon lunta Toini-myräkän yhteydessä.
  Toini-pyry toi reilusti lunta pääkaupunkiseudulle. Lauhtuminen ja vesisateet painavat lumia kasaan lähipäivinä etelässä. Kuva: Jaakko Hyvätti, Helsinki, 13.1.2021

  Lämpötilan nollaraja kohoaa pohjoisemmas – uusia sateita liukuhihnalla

  Tänään perjantaina lumisateita tulee pohjoisessa. Lisäksi Suomeen saapuu lounaasta uusi säärintama sateineen.

  – Sateet leviävät iltapäivän kuluessa maan etelä- ja länsiosaan. Sade tulee rannikkoalueilla vetenä tai tihkuna, sisämaassa sataa myös räntää tai märkää lunta. Illalla sateet liikkuvat maan itäosasta Oulun seudulle ulottuvalle alueelle muuttuen samalla lumisateiksi, Kristian Roine ennustaa.

  Lue myös: Sateen olomuoto: Tuleeko sade vetenä, räntänä vai lumena?

  Lämpötila on jo perjantaina aamupäivällä kohonnut nollan yläpuolelle Lounais-Suomesta Uudellemaalle, Satakuntaan ja Pirkanmaan eteläosaan ulottuvalla alueella. Lauantain vastaisena yönä lämpötilan nollaraja kulkee suunnilleen Lappeenranta–Jyväskylä–Kokkola-linjalla.

  Miltä näyttää viikonlopun sää?

  Perjantaina Suomeen lounaasta saapunut sadealue liikkuu lauantaiaamuksi maan pohjoisosaan.

  – Lauantain vastaisen yön kuluessa uutta lunta kertyy Kainuussa ja Koillismaalla noin 10 senttimetriä, muualla pohjoisessa viitisen senttimetriä. Lauantaina sateiden jälkipuolella maan etelä- ja keskiosassa puhaltaa lauha lounaistuuli. Sää on poutaista, lounaassa aurinko voi päivällä näyttäytyä. Pohjoisessa tulee vielä päivän mittaan lumisateita.

  Katso videolta viikonlopun ennuste!

  Lauantaina lämpötila on maan etelä- ja länsiosassa 1–3 plusastetta, maan itäosasta Oulun seudulle nollan vaiheilla. Koillismaalla sekä Lapissa pakkasta on 10–15 ja Pohjois-Lapissa noin 20 astetta.

  Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä etelästä saapuu Suomeen jälleen uusi sadealue.

  – Lauhassa säässä sade tulee etelärannikolla vetenä tai räntänä, sisämaassa kertyy muutama senttimetri märkää lunta. Sunnuntain kuluessa nämä hajanaiset sateet liikkuvat maan keskiosan yli pohjoiseen, pääosin lumikertymät jäävät melko vähäisiksi.

  Sunnuntaina on edelleen lauhaa. Maan etelä- ja keskiosassa ollaan aamulla nollan tuntumassa, päivällä lämpötila kohoaa selvemmin plusasteille. Lapin eteläosassa pakkasta on 5–10 astetta, pohjoisessa Lapissa edelleen noin 20 astetta.

  Ensi viikko alkaa lauhana – sää viilenee vähitellen

  Sunnuntai-iltana etelästä saapuu Suomeen jo seuraava sadealue.

  – Todennäköisimmin sen sateet osuvat maan itäosaan, missä lunta kertyy maanantain vastaisena yönä 2–5 senttimetriä, jonkin verran lumi- tai räntäsateita yltää myös pääkaupunkiseudulle. Maanantaina lumisateet painottuvat maan pohjoisosaan, myös länsirannikolla tulee lumikuuroja. 

  Tämän hetken ennusteen mukaan ensi viikko alkaa lauhana. Maanantaina päivällä lämpötila on nollassa tai hieman plussalla Oulun korkeudelle asti.

  – Tiistaista alkaen sää vähitellen kylmenee. Pakkasta on tiedossa koko maahan, toteaa Kristian Roine.

  Lue seuraavaksi: SYKE: Jäät yhä petollisia – jäällä liikkumista syytä välttää erityisesti Etelä-Suomessa

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 22.1. klo 15.15

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa