Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Viikon sää: Etelässäkin yli 15 pakkasastetta mahdollista – lumikuurot kärkkyvät Suomenlahdella
  Uutiset |

  Viikon sää: Etelässäkin yli 15 pakkasastetta mahdollista – lumikuurot kärkkyvät Suomenlahdella

  Lunta Jyväskylässä tammikuun alussa.
  Viikon aikana voidaan mitata paikoin kireää pakkasta. Kuva: Maarit Siitonen, Jyväskylä, 1.1.2021

  Talvi tupsahti vuoden aluksi myös maan eteläosaan. Viikon mittaan Suomessa voidaan mitata paikoin yli 25 asteen pakkasia, etelässäkin yli 15 pakkasastetta. Sää on alkuun laajalti poutaista, mutta lumisateet ovat mahdollisia etenkin etelässä ja idässä.

  Viikko on yleisilmeeltään melko pilvinen pakkasviikko, paikoin kuitenkin pilvipeite rakoilee.

  – Lämpötila pysyy pakkasella lähes koko maassa, vain Ahvenanmaalla ja lounaissaaristossa ollaan ajoittain hieman plussalla. Kylmintä on pohjoisen ja maan keskivaiheen selkenevillä alueilla. Viikonlopun alla pakkanen heikkenee lounaassa, mutta kiristyy Lapissa. Viikonlopuksi Suomen ylle on virtaamassa kylmempää ilmaa, toteaa Forecan meteorologi Jenna Salminen.

  Lumikuuroja kulkee viikon mittaan Suomenlahdella, josta ne saattavat ajoittain yltää eteläiseen Suomeen. Myös idässä voi tulla lunta. Viikkojen taitteessa sateet yleistyvät.

  Näin sääviikko etenee

  Tiistaina korkeapaine vahvistuu lännestä päin Suomen ylle. Sää on enimmäkseen poutaista.

  – Etelärannikon edustalla on lumikuurojen mahdollisuus, kun kuuronauha kiemurtelee Suomenlahdella. Myös Laatokka voi synnyttää tuulen mukaan tempautuvia lumikuuroja, joten paikallinen lumikuurojen mahdollisuus on myös Itä-Suomessa, Jenna Salminen ennustaa.

  Ennuste tiistai-iltapäiväksi 5.1.2021.
  Ennuste tiistai-iltapäiväksi 5.1.2021.

  Päivälämpötila on tiistaina etelässä 3–8 pakkasastetta, mutta pilvipeitteen rakoillessa myös yli 10 pakkasastetta on mahdollista. Maan keskivaiheilla on pakkasta 10 asteen molemmin puolin, selkeillä alueilla paikallisesti lähemmäs 15 astetta. Pohjoisessa on päivällä pääosin 5–15 pakkasastetta, paikoin kylmempääkin.

  Jo tiistain vastaisena yönä sekä keskiviikon vastaisena yönä pohjoisessa ja Pohjanmaalla voi olla paikallisesti 20 pakkasastetta, mikäli pilvisyys rakoilee.

  Keskiviikoksi eli loppiaiseksi korkeapaine siirtyy Suomen itäpuolelle. Sää on edelleen enimmäkseen poutaista, Etelä- ja Itä-Suomessa voi yhä tulla paikallisia lumikuuroja. Tuuli voimistuu hieman.

  Ennuste loppiaisen iltapäiväksi 6.1.2021.
  Ennuste loppiaisen iltapäiväksi 6.1.2021.

  Keskiviikon päivälämpötila on etelässä ja maan keskivaiheilla laajalti 5–10 pakkasastetta, rannikolla osin lauhempaa, selkeillä alueilla yli 10 pakkasastetta on mahdollista. Pohjoisessa pakkaset ovat tiistain lukemissa, pääosin 5–15 pakkasastetta.

  Torstaina etelärannikolla voi tulla runsaampiakin lumisateita

  Torstaina sää jatkuu pohjoisessa enimmäkseen poutaisena.

  – Etelämpänä liikkeellä on pääosin kevyitä lumisateen alueita. Rannikon läheisyydessä lumisade voi olla runsaampaakin, Jenna Salminen sanoo.

  Ennuste torstai-iltapäiväksi 7.1.2021.
  Ennuste torstai-iltapäiväksi 7.1.2021.

  Tuuli on torstain vastaisena yönä ja torstaina etelärannikolla paikoin navakkaa eli 8–13 m/s.

  Torstain päivälämpötila on etelässä ja maan keskivaiheilla yleisesti 4–9 pakkasastetta, lounaassa on pikkupakkasta ja Pohjois-Karjalassa lämpötila on 10 pakkasasteen vaiheilla. Pohjoisessa on päivällä enimmäkseen 10–15 pakkasastetta.

  Perjantain vastaisena yönä Lapissa voidaan olla paikoin 20 pakkasasteen tienoilla.

  Perjantaina ennusteissa on paikka paikoin kevyttä lumisadetta.

  – Päivälämpötila on aivan lounaassa nollan tuntumassa tai hieman pakkasella, muuten lännessä ja etelässä on 1–6 pakkasastetta. Idässä sekä todennäköisesti Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa on 5–10 pakkasastetta, Pohjois-Karjalaan saattaa virrata jo kylmempää ilmaa. Muualla pohjoisessa on perjantaina päivällä 10–20 pakkasastetta, Jenna Salminen toteaa.

  Ennuste perjantai-iltapäivälle 8.1.2021.
  Ennuste perjantai-iltapäivälle 8.1.2021.

  Viikonloppuna kylmenevää – jopa 15–30 pakkasastetta

  Tämän hetken ennusteen mukaan sää kylmenee viikonloppuna. Kylmää ilmaa virtaa Suomeen idästä Venäjältä sekä Lappiin myös lännen suunnalta.

  – Yli 20 asteen pakkasen todennäköisyys kasvaa pohjoisessa ja idässä. Yli 15 asteen pakkaset puolestaan muuttuvat mahdollisiksi etelässä ja lännessä. Ainakin laajalti tulossa näyttää olevan yli 10 asteen pakkasia päivälläkin, sanoo Jenna Salminen.

  Viikonlopun öinä idässä ja pohjoisessa voi olla paikallisesti 25–30 pakkasastetta.

  Viikkojen taitteessa matalapaine alkaa lähestyä Suomea lännestä.

  – Runsaamman lumisateen todennäköisyys kasvaa. Osa sateesta saattaa tulla ensi viikon alussa maan eteläosassa vetisemmässäkin olomuodossa, jos matalapaineen mukana kiskoutuu lauhempaa ilmaa lähelle Suomea tai Suomeen asti, toteaa Jenna Salminen.

  Matalapaineen ja sateiden sijainnit, reitit ja ajoitukset ovat kuitenkin vielä epävarmoja.

  Lue myös: Pitkä sääennuste julki: Sininen signaali viipyy helmikuun puoliväliin asti – katso talven hyytävin viikko

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 4.1. klo 17.42

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa