Paikanna
  Sääuutiset ja blogi> Uusi kuukausiennuste: “Etelätuuli alkaa tuoda meille lämmintä ilmaa Välimereltä” – katso, miten edetään kohti syyslomia
  Uutiset |

  Uusi kuukausiennuste: “Etelätuuli alkaa tuoda meille lämmintä ilmaa Välimereltä” – katso, miten edetään kohti syyslomia

  Syyskuun aamu ja ruskaa Nokialla.
  Ruska on vallannut alaa syyskuun aikana. Kuva: Pirjo Räisänen, Nokia, 28.9.2021

  Tuore kuukausiennuste ennakoi Suomeen lokakuulle laajalti keskimääräistä korkeampia lämpötiloja. Syksy voi siis edetä tavanomaista lämpimämpänä.

  Syyskuu on ollut tähän asti kokonaisuudessaan melko viileä. Kuukauteen on mahtunut jo pakkasia ja lumisateita, mutta maanantaina 27. syyskuuta Utsjoella yllettiin vielä jopa 18,2 plusasteeseen.

  – Syyskuun tähänastinen keskilämpötila on noin 1,5 astetta tavanomaista alempi maan etelä- ja keskiosassa sekä Oulun korkeudella, Lapissa keskilämpötila on tavanomaisissa lukemissa, toteaa Forecan meteorologi Kristian Roine.

  Euroopan keskipitkien sääennusteiden keskuksen ECMWF:n uuden kuukausiennusteen mukaan lokakuussa olisi odotettavissa laajalti ajankohdan keskimääräisiä lukemia lämpimämpää säätä tai ajoittain keskimääräisiä lukemia.

  Loppuviikolla yli 15 astetta mahdollista

  Tämän viikon keskilämpötila on kuukausiennusteen perusteella 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi lännestä Lapin keskivaiheille ulottuvalla alueella, pohjoisessa Lapissa jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Idässä ja etelässä keskilämpötila on lähellä tavanomaista. Sademäärät jäävät kuukausiennusteen mukaan tällä viikolla tavanomaista vähäisemmiksi koko maassa.

  Suomi kuuluu vielä lähipäivät korkeapaineeseen. Korkeapaineen keskus on Suomen itäpuolella ja alkaa vähitellen vetäytyä kaakkoon.

  – Keskiviikkona ja torstaina sää on heikkotuulista ja poutaista koko maassa. Aamusumuja esiintyy monin paikoin ja pilvisyys on melko runsasta. Paikoitellen sumupilvilautta voi hieman repeillä ja aurinko näyttäytyä. Päivälämpötila pysyttelee 10 asteen tuntumassa, Kristian Roine sanoo.

  Katso videolta kuukausiennuste lämpötiloista!

  Tämän hetken ennusteen mukaan torstain ja perjantain välisenä yönä lounaasta saapuu maan länsiosaan hajanaisia vesisateita. Perjantaina sekä viikonloppuna heikot sateet ovat mahdollisia koko maassa. Sademäärät jäävät kuitenkin vähäisiksi ja laajoilla alueilla on poutaista.

  – Etelätuuli alkaa tuoda meille lämmintä ilmaa Välimereltä perjantain sekä viikonlopun kuluessa. Viikonlopun aikana 15 astetta voi ylittyä maan etelä- ja keskiosassa. Perjantaina ja lauantaina pilvisyys on runsasta, sunnuntaina aurinko paistaa yleisemmin maan itäosassa. Viikonlopun kuluessa myös tuuli voimistuu. Tällä hetkellä näyttää, että sunnuntai-iltana etenkin länsirannikolla esiintyy jopa myrskypuuskia.

  Muualla Euroopassa tämä viikko on kuukausiennusteen mukaan hieman tavanomaista viileämpi osassa läntistä ja toisaalta osassa itäistä Eurooppaa. Näiden alueiden välissä Italiasta kohti Norjaa ja Ruotsia ulottuvalla kaistaleella on tavanomaista lämpimämpää.

  Keskimääräistä enemmän sateita tulee esimerkiksi Isossa-Britanniassa ja osassa Ranskaa.

  Katso videolta kuukausiennuste sateista!

  Lokakuun alkupuolella tavanomaista sateisempaa

  Ensi viikolle eli 4. lokakuuta alkavalle viikolle kuukausiennuste ennakoi koko Suomeen tavanomaista lokakuun alkua lämpimämpää. Maan etelä- ja keskiosassa viikon keskilämpötila on ennusteessa 1–3 astetta keskimääräistä lämpimämpi, Lapissa jopa 3–6 astetta keskimääräistä lämpimämpi. Sademäärä on laajalti hieman keskimääräistä suurempi.

  – Lokakuun ensimmäisellä täydellä viikolla sää on tavanomaista lämpimämpi, mutta toisaalta muuttuu sateiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että tuulisessa ja sateisessa säässä etenkin yöt voivat olla hyvin lämpimiä, toisaalta päivälämpötilat eivät kohoa erityisen korkeiksi, Kristian Roine toteaa.

  Lue myös: Millainen on Suomen sää lokakuussa tilastojen mukaan?

  Ensi viikko alkaa tuulisena ja sateisena, etelätuuli on koko maassa navakkaa. Tämän hetken ennusteen mukaan maan länsi- ja pohjoisosaan saapuu maanantaina säärintama vesisateineen, joka jää mutkittelemaan Suomen ylle alkuviikon ajaksi. Suurimmat sademäärät osuvat näillä näkymin Pohjanmaalta Perämeren rannikolle ulottuvalle alueelle. Maan etelä- ja itäosassa sateet jäävät vähäisemmiksi ja ajoittain aurinko näyttäytyy.

  Ensi viikon alkupuolella päivälämpötila on maan etelä- ja keskiosassa 10–15 astetta, pohjoisessa vajaat 10 astetta.

  Muualla Euroopassa 4. lokakuuta alkava viikko näyttää yhä tavanomaista lämpimämmältä Italiasta kohti Fennoskandiaa ulottuvalla alueella. Kaistaleen länsi- ja itäpuolella viikon keskilämpötilat ovat tavanomaisia tai tavanomaista viileämpiä.

  Miltä näyttää syyslomien sää?

  Koululaiset viettävät syyslomiaan eri puolilla maata viikoilla 41–43 eli 11.–31. lokakuuta.

  Pohjoismaat kuuluvat edelleen lämpimään eteläiseen ilmavirtaukseen lokakuun 11. päivä alkavalla viikolla.

  – Sää on Suomessa useita asteita ajankohdan tavanomaisia lukemia lämpimämpi. Keski-Euroopassa on vähäsateista, ja poutaisemman sään alue ulottuu vähitellen myös Fennoskandiaan. Pohjois-Suomessa tavanomaista suuremmat sademäärät ovat vielä mahdollisia, Kristian Roine sanoo.

  Pitkän ajan säätilastojen mukaan keskimääräiset ylimmät lämpötilat ovat Suomessa lokakuun puolivälissä maan eteläosassa 6–10 astetta, maan keskiosassa enimmäkseen 4–8 astetta ja pohjoisessa laajalti 2–6 astetta, osassa pohjoista Lappia 0–2 astetta.

  Saitko hyvän sääkuvan? Lähetä kuva Forecan sääuutisiin!

  Näyttää siltä, että lokakuun puolivälin jälkeen sää viilenee vähitellen.

  – Kuukausiennusteen mukaan lokakuun 18. päivä alkavalla viikolla on vielä hieman tavanomaista lämpimämpää, mutta sen jälkeen lämmin ilma väistyy itään. Sateiden osalta lokakuun loppupuolisko näyttää aavistuksen tavanomaista sateisemmalta, Kristian Roine toteaa.

  Muualle Eurooppaan 11. ja 18. lokakuuta alkaville viikoille on näkyvissä hieman tavanomaista korkeampia tai ajankohdalle tyypillisiä lämpötiloja. Sademäärät ovat laajalti tavanomaista pienempiä tai tavanomaisia Norjaa ja Suomea lukuun ottamatta.

  Lue myös: Pitkän ajan sääennuste – miten se syntyy ja miten sitä tulee tulkita?

  Pitkän ajan sääennusteet ovat vielä kehitysasteella. Ne kertovat viikon tai kuukauden keskimääräisestä säästä, eivät yksittäisten päivien säästä. Keskimääräiset lukemat voivat toteutua monella eri tavalla. Sään vaihtelu viikkojen ja kuukausien sisällä voi siis olla suurta.

  Lue seuraavaksi: Syksyn ja loppuvuoden sää: Tällainen on pitkä ennuste joulukuulle asti – kylmää vai lauhaa?

  Katso yli sadan paikkakunnan ennusteet!

  Karita Kontula-Sokka

  Päivitetty 28.9. klo 15.40

  Lue seuraavaksi

  Viimeksi katsomasi paikat

  Foreca YouTubessa

  Viimeksi katsomasi paikat